Hlavní navigace

Google spustil v Evropě stomilionový startupový fond

10. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po pěti letech od spuštění Google Venture přichází nový fond, který má pomoci evropským inovativním podnikatelům.

Sto milionů dolarů od Googlu. Balík peněz, na které si mohou sáhnout evropské startupy. Po pěti letech pracujeme už s více něž 250 firmami napříč obory. Teď chceme investovat do nejlepších nápadů starého kontinentu, tvrdí Google na svém blogu

Google optimisticky doufá, že evropská scéna má enormní potenciál. Vidíme zajímavé firmy z Londýna, Paříže nebo Berlína. Samozřejmě nesmíme opomenout ani Skandinávii se Spotify nebo Supercellem, dodávají investoři z Googlu. 

Google není jediný, kdo se teď začíná věnovat startupům. Sto milionů dolarů chce do startupů nasypat třeba i finská Nokia. Ta chce získat nápady, které se točí kolem chytrých aut. Její fond bude napojen na divizi HERE, která se věnuje mapám a bude hledat startupy, které mohou rozšířit ekosystém kolem mapových podkladů. 

ebf - partner 1

O podporu evropských podnikatelů se snaží i Evropská unie v rámci projektu Startup Europe, ale také jednotlivé členské země. V tuzemsku už se úředníci z ministerstva průmyslu jednou pokusili dát dohromady více než miliardový seed fond naplněný z většiny evropskými penězi. Projekt se však zadrhl na antimonopolním úřadu. Ministerstvo ale připravuje nový fond, postavený na principu proměnlivého kapitálu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).