Hlavní navigace

Google uvolnil ke stažení ostrou 64bitovou verzi svého Chrome

27. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po betaverzi je na světě verze ostrá. Firma ji vypustila spolu s aktualizací klasického Chromu číslo 37.

Všichni majitelé 64bitových Windows si mohou stáhnout ostrou 64bitovou verzi prohlížeče ChromeNový Chrome je ke stažení na této stránce.

Novinka využívá modernější instrukční sadu a přináší především zrychlení v práci s multimédii na webu. Například dekódování videa ve formátu VP9 by mělo být rychlejší ve srovnání s 32bitovou verzí až o patnáct procent. 

Google slibuje i vyšší bezpečnost a stabilituPočet pádů zapříčiněných vykreslováním webového obsahu se prý sníží až o polovinu. 

Kromě jiného i díky tomu, že prohlížeč nyní může využívat nové technologie z Windows 8 a vyšších, které jsou dostupné pouze pro 64bitové programy. Jako příklad Google uvádí High Entropy ASLR. Někteří testeři však ale u betaverze poukazovali na vyšší paměťové nároky.

MMF24

Chrome se stává dalším z průkopníků 64bitových prohlížečů. Před časem s ním experimentovala například Mozilla. Po pár testech 64bitovového Firefoxu pro Windows ale nakonec došla k závěru, že v praxi uživatelům přinese více problémů než užitku. Argumentovala kompatibilitou s různými plug-iny.

Tomu by se měl Google vyhnout i kvůli omezované podpoře plug-inů. Nahradit je částečně má technologie Portable Native Client (PNaCl), která je kompatibilní napříč hardwarovými architekturami. Náhradou mají být také webové technologie, které mohou těžit právě z výkonu 64bitového prohlížeče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).