Hlavní navigace

Google Wallet: Taky se těšíte na platby mobilem?

30. 5. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Google představil minulý týden ve Spojených státech ambiciózní projekt Peněženka. V náležitě vybavených obchodech nabídne pohodlné a rychlé placení pomocí jednoduché aplikace v mobilu. Na bezkontaktní platby si ovšem brousí zuby i mnozí další – mezi nimi mobilní operátoři. Podaří se tedy velkému Googlu prosadit plán, o němž banky, operátoři a výrobci mobilů sní už nejmíň deset let?

Projekt Google Wallet byl očekáván s napětím a vzrušením. Jen si to představte: v obchodě jen přiblížíte mobilní telefon na pár centimetrů k terminálu a máte zaplaceno. Až ostrý provoz a první miliony úspěšných transakcí ale ukáží, zda má značka Google dost síly a obchodních dovedností, aby lákavý koncept proměnila v životaschopnou alternativu k bankovkám, mincím a klasickým plastovým platebním kartičkám. Na druhou stranu – kdo jiný by se měl náročného úkolu zhostit, když ne Google ve spojení s obří bankou Citibank a platební asociací Master­Card?

Google Wallet. Už brzy ve vaší samoobsluze?

Google Wallet. Už brzy ve vaší samoobsluze?

Placení mobilem musí být jednoduché a bezpečné. To jsou hlavní hesla provázející start projektu, který staví na globálním úspěchu Androidu. Google tvrdí, že si každý každý den nový mobil s jeho operačním systém aktivuje 400 tisíc lidí a celkem už má zeleného robotka v kapse přes sto milionů uživatelů. Proč tedy této mase nenabídnout předinstalovanou jednoduchou aplikaci pro správu virtuálních platebních karet? 

A co si počnou lidé s iPhony a Nokiemi a BlackBerry Windows Phony? Google jistě může vyvinout platební aplikace i pro ně, nejdřív si ale otestuje životaschopnost systému na mase lidí, jejichž důvěru si už získal a kteří jsou ještě k tomu víc než uživatelé konkurenčních platforem nakloněni experimentování s novými technologiemi. Také se může stát, že se Wallet tak dobře chytne, že uživatelé s jinými operačními systémy budou houfně přecházet na Android také kvůli mobilní peněžence.

Bezhotovostní platby mobilem pouhým přiblížením k terminálu umožňuje technologie NFC, neboli Near-field communication. Abychom mohli začít platit mobilem, nestačí nám samotná aplikace, je nutné mít přístroj  vybavený NFC technologií. Ačkoli s nimi výrobci začali experi­mentovat již před čtyřmi lety, jejich nabídka je dodnes velmi omezená. Na našem trhu je běžně dostupný jen Google Nexus S. Novější dvoujádrový Samsung Galaxy S II, který se v USA, v Asii i v Západní Evropě prodává se zabudovaným NFC čipem, dorazil na náš trh bez něj.

Českým zájemcům o služby Wallet to zatím může být jedno. Aby si mohli placení pomocí Googleženky vyzkoušet, potřebovali by ještě kartu Citi MasterCard – jedinou, která zatím spolupráci s platebním systémem umožňuje – a další maličkost: obchod vybavený terminálem MasterCard PayPass. Ani tento systém však zatím do Evropy, s výjimkou Francie a evropské části Turecka, nedorazil.

Smělých plánů je dost, uskutečněných málo

Na poli bezkontaktních mobilních plateb u nás už pěkných pár let vznikají konsorcia s ambiciózními plány. O většině z nich však po vydání bombastické tiskové zprávy už nikdy neuslyšíme. V Česku o sobě naposledy takto dalo vědět společenství bank a mobilních operátorů Mopet.

Zavedené karetní asociace mají přece jen lepší startovní pozici. Životashopný by mohl být projekt České spořitelny a karetní společnosti VISA. Jejich platební karty a terminály PayWave také využívají technologie NFC a největší retailová banka v České republice, která tu na rozdíl od Citi má několik milionů klientů, by mohla mít sílu u nás podobný systém protlačit. To znamená především přesvědčit maloobchodníky, že se jim vyplatí nový terminál nainstalovat. První běžní zákazníci dostanou karty PayWave v listopadu 2011, do tří let by pak spořitelna chtěla technologií pokrýt většinu svých klientů. Ve stejné době by se u nás mohly začít objevovat první bezkontaktní platební terminály PayPass od konkurenčního MasterCard. Právě ty dokáží komunikovat s Peněženkou od Google.

Na globálních trzích je samozřejmě rozložení sil jiné a konsorcium Citibank, MasterCard a Google tu má slušnou šanci rychle uspět – a pak své služby ve spolupráci s jinými partnery rozšířit třeba i na menší a méně zajímavé trhy, jako je ten náš.

Ano, vypadá to jednoduše. Aspoň na schematech od Googlu.

Při podobných úvahách je dobré si uvědomit, že jde o projekt, který velmi výrazně přesahuje prostředí Internetu a míří do batohů a kabelek běžných lidí. Pokud vše klapne a Wallet se rozjede, Google definitivně potvrdí, že má na to být špičkou nejenom v technologické oblasti, ale i v bankovnictví se silným záběrem do retailu. 

Zatím jen New York a San Francisco

Testovací provoz Google Wallet zatím poběží v USA, konkrétně v San Franciscu a New Yorku. Platby přes Google přijímají známé obchodní řetězce jako Macy s, Subway, Wallgreens nebo Toys `R Us. Až v dalších etapách se počítá s dalšími obchody, dalšími americkými městy a poté můžeme očekávat invazi mimo Ameriku.

My v Česku budeme muset vydržet ještě několik let. Přesněji by termín, kdy budeme platit mobilem ve významnějším počtu obchodů, neodhadl ani jasnovidec. Bezkontaktní platební terminály PayWay a PayPass, které se mají postupně ještě letos začít objevovat ve zdejších obchodech, najdou využití i bez Walletu. Jak již bylo řečeno, banky chystají vlastní platební karty s NFC čipem. Tento mezistupeň bezdotykových plateb se sice obejde bez telefonu a u nižších částek, pravděpodobně do 500 korun také bez zadávání PINu, ale těžko se dá nazvat mobilní peněženkou (jaksi v něm chybí onen mobil).

Aplikace pro správu virtuálních platebních karet není pro uživatele nijak složitá.

Aplikace pro správu virtuálních platebních karet není pro uživatele nijak složitá.

Čím chce Google Wallet přesvědčit obchodníky? Zatím nabízí více méně stejné argumenty jako provozovatelé systémů platebních karet: pohodlí pro zákazníky, rychlejší placení a tím pádem i více odbavených nákupů a vyšší tržby.

Otázkou je, jak bude systém drahý, kolik si bude provozovatel brát za transakci a zda nebude nadstandardně poruchový. To vše ukáže až čas. Nepůjde jenom o platby, ale i o různé akční nabídky, slevy, lístky do kina či letenky, to vše může mít zákazník zaznamenané mezi virtuálními platebními kartami v jednoduché aplikaci ve svém telefonu. Google se tedy pokouší vytvořit jakýsi zcela nový platební ekosystém, z něhož se mohou generovat i údaje nejrůznějších věrnostních programů. Problém je, že svět vůbec netrpí nedostatkem podobných projektů.

Jak to bude s bezpečností? Google Wallet bude před transakcí vyžadovat PIN, takže v tomhle pohledu vsadili vývojáři na osvědčený koncept, uživatelům známý a důvěryhodný. Údaje o platební kartě budou kódované ve speciálním čipu mimo paměť telefonu, komunikace mezi telefonem a terminálem bude také šifrovaná. Na základní otázky a odpovědi se můžete podívat na speciální stránce.

BRAND24

Ukradená Peněženka?

Hned po oznámení Walletu se ozval PayPal a prohlásil, že systém byl ukraden z jejich vývojového oddělení. Informace prý vynesli bývalí zaměstnanci Usáma Badier a Stephanie Tielenius, kteří začátkem letošního roku zakotvili v Googlu. Žaloba je na světě, přestože PayPal, vlastněný aukčním kolosem eBay, ji prý vlastně ani podat nechtěl. „Někdy se ale lidé a konkurenti chovají tak, že právní cesta je jediný možný způsob, jak může firma ochránit to nejcennější – obchodní tajemství,“ píše na firemním blogu za PayPal Amanda Pires. Google připouští, že zmíněné experty PayPalu skutečně přetáhl, ale nevidí na tom nic špatného a je připraven se bránit: „Silicon Valley stojí na možnosti využít své znalosti a expertízu při hledání lepšího zaměstnání,“ odpověděl mluvčí firmy na otázku časopisu Wired.

Viceprezidenta Googlu pro mobilní platby Usámu Bediera platit mobilem zjevně baví. Zda to bude stejně zajímavé i pro béžné zákazníky, a především pro drobné obchodníky, se teprve ukáže.

Viceprezidenta Googlu pro mobilní platby Usámu Bediera platit mobilem zjevně baví. Zda to bude stejně zajímavé i pro běžné zákazníky, a především pro drobné obchodníky, se teprve ukáže. Otázka také je, jak skončí žaloba PayPalu, kterému prý Badier nápad ukradl.

K platbám mobilem v obchodech jsme blíže než kdy jindy, zrodil se systém, který má potenciál k celosvětovému rozšíření a stojí za ním silné společnosti. Systém je hotov, probíhá testování a provozovatele čeká boj o jeho růst a vstup do retailových řetězců. Kdy budeme platit mobilem my v Čechách, se zatím neví. Výkop zápasu o mobilní platby byl proveden a uvidíme, zda si zahrajeme v prvním nebo druhém poločase.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).