Hlavní navigace

Hacker Sabu je na svobodě, Foursquare rebranduje a Google Car nevidí veverky

1. 6. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Potíže s Internetem věcí, rekordní 2 miliardy zhlédnutí Gangnam Style, Open Graph se hroutí a EdgeRank je cestou do pekel. Co přinesl právě končící #tyden?

Gwyneth Paltrow na téma anonymního internetu, trolingu, mysogynního Facebooku a toho, že si celebrity tu „pozornost“ přece zaslouží. Viz Gwyneth Paltrow: Goopers Do “Not Give a F*** if the Facebook Guys Think We’re Hot or Not.”

Zaklínadlo v podobě slova engagement. Závislost na engagementu. Všechno je v engagementu. A výborné čtení, kde kdesi uprostřed najdete třeba to, že „The people who are engaging with that content are predominantly worthless. Seriously.“ Ano, lidé, kteří se zapojují do uměle konstruovaných příspěvků na sociálních sítích, jsou především bezcenní. Vážně. Viz Confessions of a social media strategist.

Mary Meeker a pravidelný přehled internetových trendů najdete na Slideshare: Internet Trends 2014. Do páru si můžete dát The Emerging Global Web, ve kterém bude, překvapivě, řeč hlavně o Internetu, o kterém nemáte ani nejmenší tušení. Do třetice ještě Internet Trends 2014 – Redesigned, což je mimochodem odpověď na tu první předpověď upravená pro ty, kdo nedokáží vstřebat stovky snímků s grafy.

Evan Spiegel má problém. Na veřejnost se dostaly maily, které posílal na škole někdy v 20+ letech. A jsou typicky pitomé. Možná až tak pitomé, že se člověk diví, že tohle mohl ve dvaceti letech psát. Viz Why The Snapchat CEO’s Sleazy College Emails Really Do Matter

TELEgraficky

Pocket má placenou/premium podobu ■ Twitter přešel na Gotham ■ Už jste zkusili PicTricks? ■ Kakao + Daum, za 3 miliardy dolarů ■ RIP MEtroTalk pro Windows Phone ■ RIP Springpad ■ TwoDots je prý další návykovka 

Absurdita dne, týdne a možná u roku

Absurdita dne, týdne a možná i roku

HARDWARE

Veverka je pro Google Car příliš malá, nevidí ji. Zajímavé čtení v Avoiding Squirrels and Other Things Google’s Robot Car Can’t Do. A u aut od Googlu ještě chvíli zůstaneme. V Google’s Next Phase in Driverless Cars: No Brakes or Steering Wheel je zajímavé to, že Google nechce auta, ve kterých může řidič převzít řízení. Jediné, co by mělo zůstat k dispozici, je velké červené tlačítko pro okamžité zastavení.

Ale ještě zajímavější je, že Google se chystá na výrobu armády plně automatických taxíků. A mimochodem, vypadá to, že tohle jejich nové vozítko nepotřebuje benzín. Wired se pár dní po představení vydalo ke komentování toho, co jsou hlavní designové nedostatky, čtěte v The Major Design Flaws in Google’s New Self-Driving Car.

A takhle to vypadá, když se v autě bez řidiče projedete: 

The Economist si v The internet of nothings všímá Internetu věcí. A nešetří kritikou a varováními. Což lze vcelku pochopit, protože jestli bude IoT stejně komplikovaný jako většina dnešních zařízení a počítačů, máme se opravdu na co těšit.

Pokud může být byt hardwarem, tak tady jedno takové bydlení máte:

Justin.tv maže archivy a chystá se zrušit prémiové členství. Proč? Třeba proto, že jejich archivy prakticky nikdo nesleduje. Když už někdo Justin.tv používá, tak živě. Viz Justin.tv gets rid of its archives, discontinues premium service

Edge of Tomorrow je nový film s Tomem Cruisem. Hardwaru tam najdete spoustu a příběh je něco jako modernější Na hromnice, o den více. A už má pár trailerů: www.youtube.com/wat­ch?v=n9udOOpqoAIwww.youtube.com/watch?v=vp9P-d2LHgc (tenhle je lepší než ten předchozí), www.youtube.com/wat­ch?v=WvfcBhcwQo0 a třeba ještě ten následující (opět povedenější než ten předchozí):

WEBDESIGN, INTERNET

Google aktualizoval logo. Ale pozor, ta změna je tak malá, že ji nejspíš vůbec neuvidíte. Viz GoGoogle updates its logo

Users don’t hate change. They hate you. Poučené čtení na téma změn (nejenom) uživatelského rozhraní. Mimo jiné se tam také vlastně říká, že pokud něco potřebuje návod, je to špatně.

Svým způsobem je zábavné poslouchat něco tak komplikovaného. Matt Cutts probírá, jak Google indexuje dva odkazy na jedné stránce, co vedou na stejnou cílovou adresu. A který anchor text se vlastně použije.

Sociální login je dobrá věc, ale nesmí se stát požadavkem (nejčastěji jde o přihlášení přes Facebook). Je dobrý k šetření času, ale to je všechno. Viz Users Are Growling About Apps That Require Facebook

Vivint dostal ban v Google vyhledávání a trvalo několik měsíců, než se ho zbavil. Zakusil i klasickou nemožnost získat od Googlu nějaké rozumně vyjádření. Shodou okolnosti je Vivint konkurencí pro Nest. A shodou okolností se ban dostavil (samozřejmě úplně náhodou) poté, co Google Nest koupil. Zajímavé čtení nejprve v After Google bought Nest, it removed one of the company’s biggest competitors from search results, a poté v Google’s webspam head says Pando’s reporting “silly,” wants you to know Google is totally transparent.

SOFTWARE

Skype nasadí do Skype překlad v reálném čase. Skype Translator bude fungovat ve Windows 8 a mělo by jít o software představený před dvěma roky (kdy Microsoft tvrdil, že chybovost je jenom 30 %). Viz Star Trek se blíží: Skype bude překládat konverzaci v reálném čase nebo Skype to get ‚real-time‘ translator 

TrueCrypt končí za poněkud nejasných okolností. Na truecrypt.sourceforge.net je informace o tom, že TrueCrypt není bezpečný, nová verze už umí pouze dešifrovat a na zmíněném webu je návod, jak ukončit užívání programu a přejít na BitLocker. Viz též Is this the end of popular encryption tool TrueCrypt?

The 100 best free online games on PC na PCGAMER.com by se třeba mohlo hodit, pokud  hledáte něco na hraní a k tomu zadara.

MARKETING A KOMUNIKACE

Is AdSense For Mobile Apps Ruining Your Google Display Network Results? se ptají na Marketing Land. A řeší to, jestli se náhodou někde nemíchají reklamy tam, kam nemají. S tímhle bude ještě hodně legrace.

Užitečný návod, jak do marketingových e-mailů dostat pozvánky na akci v Kalendáři Google. Viz How to Insert Google Calendar Invites in Your Marketing Emails

Základy Inbound Marketingu pro generování leadů? V The Basics of Inbound Lead Generation to řeší vytvořením blogu a e-bookem. A opakováním pořád dokola.

Gangnam Style pokořil další rekord: v okamžiku vydání tohoto textu má video na YouTube 2 002 576 395 zhlédnutí.Více než 2 miliardy!

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Sabu, což je aktuálně jeden z hodně známých hackerů, byl propuštěn. Spolupracovat s FBI se prostě vyplatí. Viz Hacker ‚Sabu‘ released after ‚extraordinary‘ FBI cooperation. A příběh je to samozřejmě hodně zajímavý. Sabu (Hector Xavier Monsegur) pomohl „zneškodnit“ Anonymous. A okolo toho všeho je dost kontroverzí.

Správce Stránky Jany Bobošíkové se nechal trapně nachytat

Správce Stránky Jany Bobošíkové se nechal trapně nachytat

Sny Facebooku, na kterých postavil Open Graph, se hroutí. Lidé nemají zájem sdílet všechno, co dělají online. Viz FacebFacebook gives up on automatically posting everything you do online

Jak to bude s „právem na zapomnění“ podle představ Evropské Unie u Googlu? V Google Co-Founder Sergey Brin: I Wish I Could Forget The “Right To Be Forgotten”se píše, že Německo se na to chystá vytvořit rozhodovací orgán. A zmiňuje také to, že se nám tu rodí nový nesoulad mezi chudými a bohatými.

A je to tu, nový formulář od Googlu – žádost o odstranění obsahu na základě nedávného rozhodnutí Soudního dvora EU. A dokonce česky.

BBC v reportáži řeší s Ask.fm, jestli je správné, aby služba umožňovala lidem anonymitu. Sledujte a poslouchejte v Social network Ask.fm defends online anonymity a nezapomeňte, že je to právě Ask.fm, které je spojeno už s několika sebevraždami dětí po útocích dalších uživatelů. Včetně jedné sebevraždy, kde se zjistilo, že oběť útočila sama na sebe. Možná by se BBC měla spíše ptát, zda není zásadním problémem absence rodičů. Nebo spíše rodičovství.

Britský e-shop Office podlehl hackerům. Což je v poslední době dost časté, ale tady se vyskytl jeden zvláštní problém. Snaží se, aby se o tom uživatelé pokud možno nemohli příliš snadno dozvědět. Viz You won’t see any mention on its homepage, but shoe retailer Office has been hacked

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Zajímá vás, jak americký Červený kříž pracuje se sociálními sítěmi? Čtěte The American Red Cross: Adding Digital Volunteers to its Ranks

To, že EdgeRank je na hlavu postavený mechanismus, je jasné už roky. Ale je dobré, že zahraniční média konečně pochopila, jak to je. Třeba How Facebook’s Own Algorithms Are Killing Facebook

Už jste si na Facebooku chatovali s podvodníkem? Mrkněte na My wife and I chat with a Facebook lottery 419 scammer.

15 měsíců vězení pro uživatele Twitteru za použití slova Allah v názvu účtu. A samozřejmě i za nějaký ten politický a náboženský nevhodný obsah. Takové je Turecko. Viz Twitter User Jailed For Using ‚Allah‘ in His Handle

You're Doing Twitter Wrong:

MOBILNÍ APLIKACE

Foursquare’s brand is about check-ins, whether they like it or not je něco, pod co se podepíšu. Odstranit check-in z Foursquare nedává smysl. A funkce přidané do aplikace Swarm (která je teď povinná, aby se dal použit check-in) jsou sice hezké, ale ani jednu z nich používat nechci.

Google má novou verzi fotící aplikace pro Android. Camera má nějaké nové možnosti, včetně focení v 16:9, časovače či focení při točení videa. Otázkou zůstává, proč by někdo něco takového používal, když je tu Instagram.

Pokud si přečtete podmínky užívání Cortany od Microsoftu, narazíte na něco moc povedeného. Viz Microsoft Cortana EULA contains the Greatest Disclaimer of ALL TIME

„Like a real-world personal assistant, sometimes Cortana may (i) draw an inaccurate conclusion about what is important to you, (ii) infer information that accurately reflects you but that you are uncomfortable sharing with others, or (iii) remember some information about you that is no longer true or relevant today. Microsoft does not guarantee the accuracy, completeness, reliability, availability or timeliness of inferences and personalized experiences provided by Cortana.“

STARTUPY A EKONOMIKA

There's No Way Around It: Apple Is In ‚Reset,‘ Says Long-Time Apple Watcher Walt Mossberg – docela zajímavá myšlenka, skutečně je Apple právě uprostřed resetovací fáze?

Šéf Wavii opouští Google a s ním jdou i další jeho lidé. Wavii Google koupil zhruba před rokem za 30 milionů dolarů. V Googlu pracovali na osobním asistentovi s umělou inteligencí, v co by se časem mohlo proměnit Google Now.

Google zveřejnil Diversity Report, zprávu o tom, kolik zaměstnává žen vs. mužů a jaké je etnické složení zaměstnanců. Vyvolalo to mohutné pozdvižení, v řadě případů hlavně nesmyslné výkřiky „Google má problém“. Založené samozřejmě na tom, že zaměstnává „pouze“ 30 % žen. Jeden z mála tolik potřebných pohledů ale hledejte v Why Google's Diversity Stats Are Useless.

INFOGRAFIKA

Here’s the entire Internet live, in one real-time infographic a pokud budete chtít opravdu vidět onu živou verzi, tak penpennystocks.la/internet-in-real-time

E-KNIHY

Boj mezi Amazonem a Hachette stále pokračuje. Viz Amazon confirms it’s ordering fewer Hachette books and blocking pre-orders

KL24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv, v drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).