Hlavní navigace

Hanuš: Za výpadek multiplexu A v Praze mohla špatná komunikace ČT a ČRa

26. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
26. 9. 2008

K problémům spojeným s výpadkem signálu přechodného digitálního multiplexu A, ke kterému došlo v polovině září po odpojení vysílače Žižkov a náhradním vysílání ze Strahova, ale také použitím vertikální polarizace pro obnovené vysílání ze Žižkova, nemuselo vůbec dojít. Česká televize podle vedoucího projektu digitalizace Pavla Hanuše o této operaci dopředu vůbec nevěděla a nemohla o ní tedy dopředu informovat své diváky.

K VĚCI: Pražané mají problém s příjmem DVB-T ze Strahova

MMF24

Komunikaci za jednotlivé multiplexy jsme si rozdělili. Operátorem multiplexu 1 je ČT, takže si za něj mluvíme sami, České Radiokomunikace jsou operátorem chystaného multiplexu 2. Přechodný multiplex A už bereme jako minulost, proto jsme komunikaci za něj neřešili a takto se nám to vymstilo, vysvětlil Hanuš. V případě Strahova došlo k nepříjemné situaci, kdy jsme si vyříkávali, že nebyla dobrá komunikace. Poruchy jsou ale nevyhnutelným procesem a budou nastávat, dodal šéf digitalizace ČT.

Podle Kamila Levinského, ředitele pro transformaci ČRa, byla firma reakcí diváků zaskočena. Ptali jsme se kolegů v zahraničí a nikdo se nesetkal s podobnými problémy. Přitom výpadky signálu, a to i v řádu týdnů, jsou při přechodu na digitální vysílání běžné, řekl Levinský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).