Hlavní navigace

HBO si stěžuje na Periscope kvůli živému streamování Her o trůny

16. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: HBO
Autoři nejsledovanějšího seriálu současnosti poslali službě Periscope protestní nótu. Vadí jim, že její uživatelé v neděli streamovali první díl seriálu.

Na první díl páté řady se čekalo necelý rok. A tentokrát to HBO neuhlídalo. První čtyři díly utekly na internet už během víkendu. Podle zástupců televize za to může někdo ze skupiny partnerů, kteří dostali náhledová DVD. Teď se ale podle BBC chce HBO svézt ještě na aplikaci Periscope

HBO má problém s tím, že uživatelé Periscope streamovali premiérový díl on-line. „Obecně si myslíme, že by vývojáři měli stavět své aplikace tak, aby bylo zabráněno masovému porušování autorských práv místo toho, aby jen čekali na oznámení autorů,“ tvrdí podle BBC HBO ve svém prohlášení. 

Periscope už ale spadá do stáje Twitteru. A nový majitel veškerou diskusi utnul hned na začátku, protože podle jeho právníků služba americké autorské právo neporušila.

BRAND24

Rozladění HBO je ale pochopitelné. Podle společnosti Irdeto, která řeší zabezpečení obsahu na webu, se jen během února z internetu stáhlo přibližně sedm milionů pirátských kopií epizod ze čtvrté série fantasy ságy. Ve srovnání s loňským rokem je to přibližně 45% nárůst. Pokles zájmu se objevil jen u stahovačů z Ruska. 


Zdroj: Irdeto

„Za celou dobu vysílání se ale počty stažení vyšplhaly do stovek milionů,“ tvrdí pro BBC Ernesto Van der Sar ze serveru Torrentfreak, který Periscope brání. „Z mého pohledu je Periscope mimo nebezpečí, protože ta videa už prostě byla on-line a to ve velmi dobré kvalitě na mnoha jiných službách,“ dodává s tím, že živý mobilní streaming je spíš problémem pro živé sportovní přenosy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).