Hlavní navigace

Periscope a Meerkat: stane se živě streamované video mainstreamem?

31. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Souboj mezi Meerkatem a Periscopem je zajímavý nejenom pro boj Davida a Goliáše, ale také tím, jestli se živé video přes internet opravdu uchytí.

Nechme teď stranou to, že se Twitter usilovně snaží zlikvidovat konkurenci (viz Twitter odřízl konkurenci od API a rozjel vlastní živé sdílení videa z mobilu) a ukazuje, jak vážně to myslí s otevřeností své platformy. 

Nechme stranou to, že dnes má jakákoliv sociální aplikace poměrně zásadní problém v tom, že musí být schopna najít vaše přátele a kontakty. A pokud jí někdo (v tomto případě Twitter) tuto možnost odepře, bude to jen těžko řešit.

PeriscopeMeerkat jsou zajímavější tím, že jak malý startup, tak gigantický Twitter věří, že na internetu (mobilním internetu) je potřeba nabídnout možnost živého streamování videa. 

Ne, že by šlo o nějakou novinku, už před lety se o něco takového pokoušela řada služeb. Hlavním problémem jejich existence bylo ale hlavně to, že nebyla dostupná nejpodstatnější věc: „datová“ konektivita schopná video odesílat. Samozřejmě chyběla také infrastruktura schopná video šířit a telefony nebyly až tak dalece dobře vybavené, jako ty dnešní.

Dnes živé vysílání videa na internetu žije nebývale silně – stačí se podívat na historii služby Twitch.tv, kterou nedávno koupil Amazon (za 970 milionů dolarů), ale která funguje na jiném principu než dvě výše zmíněné. Twitch má silnou pozici, protože míří na velmi specifickou skupinu uživatelů internetu – hráče her. 

Pokud byste si snad mysleli, že je to minoritní záležitost, tak ne (55,5 milionu diváků, celosvětově). Twitch.tv chtěl původně koupit Google, který navíc podle posledních zpráv chystá doplnit YouTube o stejnou službu, tedy streaming toho, jak „někdo hraje hry“.

Od fotografií k živému videu

„Podívej se, na co se dívám“ je v sociálních sítích a médiích podstatný moment. Tedy až na to, že jeho dřívější podoba byla poměrně výhradně statická. Natáčení a sdílení videa se ale postupně zjednodušovalo, aby – právě v letošním roce – možná přešlo k vysílání živých videí. Ať se vám to zdá jakkoliv zvláštní, je to tak.

Pokud si nainstalujete Periscope (ten od Twitteru), budete mít velké pochyby o tom, jestli „právě tohle“ má nějakou budoucnost. K většině živých streamů se ani nedostanete, zaniknou ještě předtím, než se stihnete připojit. Zklame a rozladí vás záplava spamu, pokusů o chytlavý titulek, který pak neodpovídá realitě. Vůbec se vám nebudou líbit „živé“ streamy namířené na statický objekt, v lepším případě aspoň na televizi.

Události jako požár v New Yorku z minulého týdne jsou na druhou stranou hodně zajímavou ukázkou další proměny „občanské žurnalistiky“. Aplikace jako Periscope/Meerkat a mobilní telefon s mobilním internetem promění každého „kolemjdoucího“ v kameramana. V reálném čase může zprostředkovat obrazovou informaci z nějaké právě probíhající události.

Meerkat i Periscope jsou především sociální média

Persicope i Meerkat na svém počátku zklamou v tom, v čem zklamávají všechny začínající sociální sítě i média. Nenajdete tam dostatek svých kontaktů, lidí ze svého sociálního kruhu. Proto také Twitter znemožnil Meerkatu využít „jeho“ sociální kruh – což je prakticky likvidační omezení, protože tohle nutně potřebujete. Nebo v aplikaci potřebujete mít velmi snadnou cestu, jak najít kvalitní obsah od cizích lidí. Navíc takových, kteří v ideálním případě budou kvalitní obsah produkovat opakovaně.

Víme, ze zkušenosti s nejsledovanějšími kanály na YouTube, že lidé chtějí sledovat videa. Víme také, že podstatnou roli zde hrají počítačové hry, ale také že lidé budou hodiny a hodiny sledovat, jak někdo rozbaluje výrobek. Víme také, že pokud by Periscope či Meerkat byly přístupné pro dospělácký obsah, bylo by všechno jinak.

Čas ukáže, zda se podaří aplikacím pro live streaming najít místo na internetu a poskytnout to, co uživatelé takovýchto aplikací chtějí a očekávají. Jisté ale je, že bez obvyklé sociální funkčnosti to nepůjde, stejně jako to nepůjde bez obsahu, protože jenom ten naláká (a udrží) další uživatele.

Mladí nebo staří? Zábava nebo seriózní využití?

Vrátíme-li se zpět k nejoblíbenějšímu obsahu na YouTube (ale nakonec i na Facebooku), přivede nás to k zásadní podmínce: živě vysílaný obsah musí pobavit. S jedinou výjimkou, kdy půjde o vysílání něčeho, co zaujme z jiného důvodu – zpravodajské události, přírodní katastrofy. Nebo něčeho, co by lidé chtěli vidět, ale osobně tam nepůjdou – koncertu, vystoupení, konference, sportovní události či utkání.

Na živý stream namířený na skříň se prostě dívat nebudu. Pokud jsem ale středoškolské dítko, snažící se prokrastinovat a vyhnout učení, tak se budu klidně hodiny dívat na živý stream kočičky či jiného zvířátka. Pokud je mi někde pod deset a většinu času trávím hraním Minecraftu a koukáním na všechna videa o této hře na YouTube, je zde řada příležitostí – s rostoucím věkem se navíc proměňují podle her, které zrovna hraji.

Příležitosti jsou zde i pro osobnosti, proměnu webcastu ze statického zaznamenávaného na živě vysílaný. Pokud se sami zamyslíte nad tím, co byste živě mohli chtít sledovat, je dost jisté, že najdete desítky dalších možností. Jedinou otázkou, nejpodstatnější, zůstává, kdo vám ty vaše věci bude vysílat.

Live streaming jde do mainstreamu

TechCrunch napsal, že The Live Stream Goes Mainstream a má nejspíš pravdu. Zmiňuje i jednoho z prvních pionýrů v oblasti live streaming – Qik (v roce 2011 společnost koupena Skypem). Stejně jako zdůrazňuje zásadní rozdíl mezi „tehdy a teď“ – dnes mají aplikace jako Meerkat či Periscope šanci, protože obsah v nich budou moci lidé najít. A také vidět, protože od roku 2011 se přeci jenom mobilní technologie výrazně proměnily.

Uspět může Live streaming ale i proto, že sociální sítě změnily vnímání toho, co je soukromé a veřejné. Nebo proto, že fotografie už dnes nestačí a mládež má příliš mnoho volného času, který něčím potřebuje vyplnit.

Nemůžete se tak divit, že za pár dalších měsíců (či let) se typičtí „čumilové u nehody“ nebudou zabývat jenom bedlivým sledováním, ale budou vše „živě“ posílat všem svým přátelům.

BRAND24

Hodně bude záležet na tom, jestli se podaří aplikace vylepšit a doplnit v použitelnosti. Ještě více bude záležet, jestli v Meerkatu či Periscope najdete věci hodné sledování a nebudete se topit v banalitách. S jedním ale souhlasím, live streaming jde do mainstreamu.

Jiný pohled? Mnoho otazníků

Meerkat is dying – and it’s taking U.S. tech journalism with it je poučné čtení. O mediální mánii věnovat se obsesivně něčemu novému, aniž by to mělo reálný základ. O internetové bublině. Ale možná i o tom, že je důležité být první. Nebo možná, že se Twitteru občas i něco povede. V úvahách by ale nemělo chybět ani to, jak šel Twitter Meerkatu tvrdě po krku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).