Hlavní navigace

Twitter odřízl konkurenci od API a rozjel vlastní živé sdílení videa z mobilu

27. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Periscope si může od včerejška nainstalovat z iTunes každý uživatel iOS 7.1 a novějšího, především pak majitelé iPhonů 5, 6 a 6 Plus. O možné aplikaci pro Android zprávy nejsou.

Periscope, aplikace na živé sdílení videa z telefonu, opustila uzavřenou betu a byla včera zpřístupněna veřejnosti. Prozatím je dostupná pro iOS; o možné verzi pro Android nejsou zprávy. Aplikace je navržena především pro iPhone 5, 6 a 6 Plus.

Firmu vyvíjející Periscope nedávno převzal Twitter (psali jsme začátkem března; o týden později naznačil Periscope veřejně, že koupě byla uzavřena už v lednu), a tak si Twitter přidal další mobilní videoaplikaci k tomu, že vlastní také Vine.

Zájem lidí sdílet živé video už ověřil konkurenční, dříve spuštěný Meerkat. K propojování uživatelů využíval právě Twitteru. Twitter ho teprve nedávno od svého API odřízl.


Autor: Periscope

Oproti Meerkatu si může uživatel Periscopu zvolit, aby se video uchovalo po 24 hodin a lidé si ho mohli po tu dobu přehrávat ze záznamu. Součástí záznamu je i zobrazování všech komentářů a srdíček — divák se jakoby vrátí do času živého přenosu.

Videopřenos totiž nejde v aplikaci ohlásit dopředu, sledovatelům uživatele se přenos oznámí, teprve jakmile vysílání začne. Hlavním smyslem má být spontánní sdílení zážitků.

Vydání odkazu na video prostřednictvím příspěvku na Twitter je volitelné, aplikace bezprostředně nezávisí na odkazech na Twitteru.

Videa lze označit i za soukromá, pouze pro vybrané sledovatele.

O smyslu aplikace a její cílové skupině vypovídá i to, že čím více srdíček kdo nasbírá, tím výše se posune na seznamu „Most Loved“.

cif 24 - early cena - média

Meerkat se nevzdává a nevzdávají to s ním ani investoři. Právě včera ohlásil uzavření dalšího kola financování vedeného firmou Greylock Partners. Získal v něm „kolem 14 milionů dolarů“.

Meerkat má vlastní API, kolem kterého už vznikají přidružené aplikace. Doufá patrně v to, že se prosadí jako samostatná, otevřená platforma na sdílení videa.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).