Hlavní navigace

HD video bezdrátově ještě letos?

18. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Moderní uživatelé okamžitě zpozorní, pokud se někde objeví zkratka HD. Vysoké rozlišení je prostě „in“, ale přenosové technologie mu ne vždy stačí. Proto s povděkem všichni vítají schválení WirelessHD, průmyslové multigigabitové specifikace určené pro domácí multimedia.

Uživatelé se jen neradi smířili s tím, že jejich nejoblíbenější domácí síť v podobě WiFi (802.11b/g) na multimédia a zejména video ve vysokém rozlišení (HD, High Definition) nestačí. Nic však není ztraceno, protože nastupující 802.11n může mnohé vrásky na čele rychle smazat. I když samotná norma ještě není do puntíku dokončena a mezinárodně schválena, od poloviny loňského roku úspěšně běží – WiFi Alliancí posvěcená – certifikace produktů podle (předpokládá se) stabilního draftu normy číslo 2. I když stále nejde o gigabitové WiFi, minimálně pětinásobné zvýšení propustnosti bezdrátové LAN rozhodně prospěje.

Jinou možností, jak se s domácími multimediálními nároky vyrovnat, představují a zřejmě vždy představovat budou, kabely. Do úvahy připadá kategorie 5 a vyšší, protože jiné kabelové rozvody (telefonní a elektrické) zatím neposkytují dostatečnou přenosovou kapacitu zejména pro nekomprimované video. Kabelovou variantu příznivci bezdrátových řešení pochopitelně zavrhují a poohlížejí se po srovnatelných možnostech v bezdrátovém světě. Očekávání se v této oblasti již dlouho obracejí k potenciálně gigabitové technologii UWB (UltraWideBand), o níž se – i na těchto stránkách (viz související články) – napsalo hodně.

UWB prosazuje skupina WiMedia Alliance (architektura WiNet) a je zatím pro komunikační účely normalizováno pouze v ECMA 368. Postupně se UWB prosadilo v několika dílčích řešeních jako bezdrátové řešení USB (jak Certified Wireless USB od USB Implementers Forum, tak CableFree USB), podobně jako bezdrátové řešení FireWire (IEEE 1394). Na svůj boom UWB v podobě průlomu do bezdrátových sítí s malým (Bluetooth a spol.; práce na jiné rychlé osobní bezdrátové síti 802.15.3a byla ukončena pro neshody již dávno, viz článek Budoucnost Ultrawidebandu ohrožena?), případně středním dosahem (WiFi) ještě čeká. Vzhledem k charakteru nízkovýkonového vysílání v ultraširoko­pásmovém spektru (typicky 1,5 GHz) stále panují určité obavy z potenciálního rušení s některými (i životně důležitými) jinými rádiovými technologiemi.

Specifikace WirelessHD

Všechny dosud jmenované technologie si však umí poradit maximálně s komprimovaným videem, protože nekomprimovaný videosignál vyžaduje gigabitovou propustnost. Víc než před rokem jsem na těchto stránkách – viz článek Nová bezdrátová řešení mají zahýbat světem (2) – s nadějí hovořila o WirelessHD (WiHD), připravované specifikaci bezdrátového řešení pro domácí přenos nekomprimovaného videa a audia s vysokým rozlišením, za nímž stojí sdružení výrobců spotřební elektroniky jako Sony, Samsung, LG Electronics, Matsushita (Panasonic), NEC, či Toshiba. Teprve nyní je však tato specifikace (verze 1.0) plně dokončena a oficiálně oznámena světu, přestože optimistické plány jejích tvůrců původně předpokládaly termín v první polovině roku 2007.

WirelesHD technology

WiHD v akci

BRAND24

WiHD pracuje v pásmu 60 GHz a s využitím moderních anténních technologií (smart antenna) dokáže obejít potřebu přímé viditelnosti a současně nabízet gigabitové rychlosti. Podporovaná propustnost v rámci místnosti na vzdálenost minimálně 10 m je 4 Gbit/s, přičemž datový kanál z toho má k dispozici minimálně 1 Gbit/s, většinu tedy oprávněně spolkne audio a video (A/V). Mezi další charakteristiky tzv. WVAN (Wireless Video Area Network) patří maximální rozlišení 1080p, schopnost přenášet nekomprimované i komprimované audiovizuální toky (ve více kanálech) a data (viz tabulka podporovaných aplikací). Současně má toto WiHD rozhraní zabezpečit obsah proti pirátskému kopírování a ochranu uživatelsky vytvořeného obsahu (DTCP, Digital Transmission Content Protection).

Aplikace A/V podporované WirelessHD (zdroj: specifikace WiHD)
aplikace datová rychlost latence
nekomprimované A/V 1080p 3 Gbit/s 2 ms
nekomprimované A/V 1080i 1,5 Gbit/s 2 ms
nekomprimované A/V 720p 1,4 Gbit/s 2 ms
nekomprimované A/V 480p 0,5 Gbit/s 2 ms
komprimované A/V 1080p 20–40 Mbit/s 2 ms

WirelessHD je vhodné pro televize, HD přehrávače, set-top boxy, videokamery, hrací konzole a další spotřební elektroniku vyžadující vysoké rozlišení. První produkty se již představily na nedávném elektronickém show CES v Las Vegas. WiHD by mohlo konkurovat HDMI (High-Definition Multimedia Interface), které je velice přesně zacíleno právě na potřeby multimédií ve vysokém rozlišení (nabízí přes 10 Gbit/s) a objevuje se na nových TV přijímačích, STB i DVD přehrávačích pro vysoké rozlišení, ovšem vyžaduje kabelová propojení.

Obměníte domácí spotřební elektroniku za novinky s podporou WirelessHD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).