Hlavní navigace

HEVC Advance snižuje náklady na licenční poplatky za užívání HEVC

24. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

HEVC Advance, koalice tvůrců a vývojářů technologie kodeku HEVC a držitelů licence, oznámila 18. prosince 2015 mnohem přátelštější licenční podmínky pro kompresi videa H.265.

Znamená to skvělou zprávu nejen pro Amazon a Netflix, které oba používají kodek pro jejich 4K videa, ale i pro další platformy, které chtějí používat HEVC. Kompresní kodek H.265 se již hojně využívá zvláště při přenosu a streamování komprimovaného 4K Ultra HD videa na webu a dalších médií.

Formát H.265 s obsahem 4K nabízí až o 50 % větší účinnost než jeho předchůdce v kompresním standardu H.264, který je pro komprese videa Full HD velice náročný.

Jednoduše řečeno, H.265 je úspornější pro kompresi mnohem větších velikostí souborů 4K videí, zatímco starší H.264 není dostatečně komprimován na to, aby se vešel do stávajících vysokorychlostních širokopásmových kanálů.

Náklady za licence využívat formát HEVC byly natolik velké, že společnosti (Amazon, Cisco, Google, Intel Corporation, Microsoft, Mozilla a Netflix) spojily síly do Alliance for Open Media s cílem vytvořit videoformát nové generace otevřený a schopný zajistit interoperabilitu. To je pro HEVC Advance velké riziko. I proto bylo rozhodnuto snížit licenční ceny. Otázkou je, zda toto snížení cen bude dost přesvědčivé, aby používaly HEVC.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer názorně demonstruje na tiskové konferenci používané videoformáty
Autor: Čestmír Polák pro DigiZone.cz

Ředitel pro regulaci Českých Radiokomunikací Marcel Procházka názorně demonstruje na tiskové konferenci používané videoformáty

Jinými slovy, HEVC Advance nyní nabízí více či méně stejné podmínky a ceny, které byly u starší verze H.264. HEVC Advance jsou nyní více konkurenceschopné, podobné těm, které nabízí MPEG LA, což je ještě další skupina s rozsáhlou kontrolou patentů kolem H.264 a H.265 HEVC formátů.

Otázka, proč je HEVC Advance nyní šetrnější k obsahu poskytovatelů ve svých licenčních podmínkách, není jasná. Pravděpodobně to může mít hodně co do činění s jednoduchým faktem, že jejich bývalé a velmi drahé podmínky udělování licencí snižují využití H.265 a také provokují zrychlený vývoj konkurenčních vývojářů kompresní technologie alternativního videa, které nejsou závislé na HEVC.

ebf - partner 1

Tato změna licenční politiky znamená vítězství spotřebitelů, kteří vlastní 4K Ultra HD televizory a set-top boxy. Jejich konečné náklady nejen na přístup k obsahu 4K se výrazně sníží.

Podrovnosti o cenách zde: http://hevcadvance.com/pdf/Ro­yaltyRatesSummary.pdf

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).