Hlavní navigace

Historie českého Eurosportu sahá až do roku 1994

29. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 9. 2009

K reakcím na dnešní rozhovor serveru Digizone.cz se šéfem české verze Eurosportu Michalem Šmídem se přidal i Tomáš Vlček, nynější výkonný ředitel DVB-T operátora Czech Digital Group, který se na startu českého Eurosportu podílel jako hlavní inženýr televizní techniky společnosti Kabel Plus Ostrava. Právě kabelový operátor Kabel Plus zajišťoval první roky vysílání Eurosportu, později se výroby české verze ujala firma Kabel Plus Sport, která výrobu zajišťuje dodnes, ale již s novým názvem KPS Media.

Jak tedy začínalo vysílání české verze Eurosportu? Tomáš Vlček přispěl několika zajímavými vzpomínkami: V té době (v roce 1994 – pozn. red.) se již vysílal program Kabel Plus Film na družici Kopernikus, tehdy ještě analogově. S pomocí bratislavské společnosti Elatec jsme vyvinuli jednoduché, ale funkční řešení spočívající v tom, že se v hlavních stanicích KP přijímal Eurosport z jedné pozice a zvuk – jen český komentář z Kopernika. Původní zvuk se s českým komentářem smíchával ve speciálních jednotkách řízených pilotním tónem vysílaným společně s komentářem. Kabel Plus uzavřel s Eurosportem smlouvu a toto řešení bylo úspěšně provozováno až do doby (v článku zmíněný rok 1996), kdy se Eurosport na základě stoupajícího zájmu českých diváků rozhodl realizovat dokonalejší řešení, které je stejné i pro další národní verze, vzpomíná Vlček.

DT24

Nyní se pro komentování přijímá obraz a zvuk z Eutelsatu, myslím, že na pozici 7E, v Praze vyrobený zvuk se posílá datovou linkou do Paříže, kde ho Eurosport přidává do distribučního vysílání pro partnery (kabelovky a další satelitní vysílatele) na Hotbirdu. Eurosport si také zajišťuje synchronizaci obrazu a výsledných národních zvuků, vysvětluje Vlček. Českou verzi Eurosportu měli tedy předplatitelé Kabelu Plus již koncem roku 1994 nebo začátkem roku 1995. Nepamatuji se již přesně, kdy jsme instalovali prvé směšovací jednotky, dodává tehdejší šéf televizní techniky Kabel Plus Ostrava a nynější výkonný ředitel společnosti CDG.

Celý rozhovor ohledně historie a současnosti české verze Eurosportu s vedoucím české redakce Michalem Šímou si můžete přečíst dnes na Digizone.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).