Hlavní navigace

Homecast HT2100FTA: nový DVB-T2/MPE-G4 přijímač s externím napájením pro volné kanály

3. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Korejský terestrický přijímač je určen pro všechny současné standardy pozemního vysílání v České republice (DVB-T MPEG-2, DVB-T MPEG-4, DVB-T2 MPEG-2, DVB-T2 MPEG-4)

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě, přední panel i ostatní čelní hrany jsou zaobleny. V levé části je osazen tlačítkem z/do StandBy. Následují tlačítka v hodní polovině panelu.: MENU/OK, a další dvě opatřené symboly šipek, kterými ovládáme zvuk, nebo změny v menu. Tlačítka v dolní polovině jsou BACK/EXIT a další dvě se symboly šipek umožňují přepínání kanálů, nebo posouvají kurzor v menu. Jsou zde i tři diody, které signalizují stavy přijímače. Zelená StandBy/provoz, žlutá signalizuje došlou poštu a červená reaguje na komunikaci se signály z dálkového ovládání. Přední panel neobsahuje žádný displej. Pravá polovina panelu je opatřena zablokovaným odklopným víčkem, pod kterým jsou neosazené šachty pro dekódování, což je příprava pro budoucí verze přijímače.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva najdeme vstupní port ANTENA IN pro připojení terestrického signálu z antény s možností napájení případného anténního zesilovače 5Volt/35mA. Smyčkový výstup pro další přijímač není instalován. Dále nalezneme USB pro aktualizaci software, výstup HDMI 1.3a s HDPC pro zobrazovač, kompozitní video výstup pro standardní rozlišení obrazu 576i, dva porty audio pro výstup L/P, a S/PDIF výstup pro Dolby Digital dekodér (AC3 audio). Poslední port je určen pro připojení síťového DC adaptéru.

Síťový napáječ

Černý napáječ se síťovou vidlicí pro střídavé vstupní napětí je 100 až 240Volt, 50/60Hz/500mA. Stejnosměrné napětí vyvedené do napevno zabudovaného kabelu přijímače je 12Volt/ 1500mA. Kabel je dostatečně dlouhý a je zakončen konektorem.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je klasické velikosti 180×50×15/20mm. V prostoru baterií je ovládání o 5mm zesíleno. Disponuje 36 gumovými tlačítky, která jsou popsána, odlišena barvou, nebo tvarem. Přímá tlačítka označena barvou jsou: žluté přepne na výběr oblíbených kanálů, červené na výběr zvuku, teletextu a titulků, zelené tlačítko umožní výběr režimu obrazu (4:3 a 16:9) a nebo přepínání zvukových stop. Modré tlačítko automaticky řadí programy podle abecedy. Nepopsaná tlačítka v dolní řadě nejsou zatím využita.

Přímá tlačítka na dálkovém ovládání umožní rychle změnit potřebná nastavení.

Z pohledu na osazený plošný spoj vyplývá, že je přijímač připraven i na případné další rozšíření, například o displej, čtečky pro moduly a karty, nebo instalaci SCART portu. Softwarově jistě přibude i možnost nahrávání na externí disky, v případě portu LAN i funkce Hbb TV a jiné. Použitý procesor umožňuje přidávat ještě další oblíbené funkce. Vše je otázka celkové ceny a priorit.

Instalace

U terestrických přijímačů je instalace vždy tím nejjednodušším úkonem. Po připojení napáječe, propojení přijímače se zobrazovačem a zapojením antény přijímač sám nastartuje. Je opatřen typickým grafickým menu, které je u těchto přijímačů již všeobecně příznivcům Homecastu znám.

Po zvolení jazyka a volbě zda má být anténa bez napájení či s napájením pro anténní zesilovač již přejdeme do ladění. V nabídce je automatické a ruční ladění podle kanálů, nebo kmitočtu. V Praze trvalo první automatické proladění pásem cca 5 minut a do paměti se uložilo 77 televizních a 32 rozhlasových programů včetně zkušebního vysílání DVB-T2 z několika místních i vzdálenějších vysílačů.

Po tomto základním zprovoznění můžeme nastavovat i další možnosti. V případě, že chcete přijímač uvést do továrního nastavení a provést zprovoznění znovu od začátku, v Hlavním menu pod položkou Servis najdete položku Tovární nastavení. Budete muset zadat heslo, které je, pokud jste jej nezměnili, z výroby nastaveno na 0000.

Na obrázku je postup při sklenování VHF i UHF pásma

Informační lišta zobrazí základní informace o příslušném kanálu i podrobnosti k současnému a následujícímu programu. Graficky je znázorněna i síla a kvalita signálu.

Na obrázku je volba programů ze seznamu. Dole v okně můžeme přepínat funkce, například přesun, zamykání, odstranění kanálu a další.

EPG (elektronický programový průvodce) je možné zobrazit ve dvou režimech. Na prvním obrázku je program jednoho kanálu na celý den, druhý obrázek je v režimu klasického zobrazení více kanálů až na sedm dnů dopředu. V prostředí se pohybujeme pomocí šipek na dálkovém ovládání a můžeme si zde rezervovat požadovaný program (až 50 kanálů). Vlevo nahoře můžete v malém okně sledovat online zvolený obraz požadovaného kanálu.

Teletext se zobrazuje na popředí programu ve zmenšeném okně. Je zobrazován s bezchybnou českou diakritikou. Listování stránkami po načtení do paměti přijímače je okamžité. Umožňuje zobrazit VBI i OSD teletext. Přijímač podporuje také zobrazení DVB i TXT titulků.

Přijímač má také tzv. rodičovskou kontrolu, kterou lze nastavit podle věku, nebo zablokovat heslem. Přijímač je dostatečně citlivý, naladil i slabší muxy se signálem na hraně příjmu. Obraz je kvalitní i u SD programů, u HD programů je vynikající včetně vysílaných i ve standardu zkušebního vysílání v DVB-T2. U dalších verzí přijímače bych uvítal možnost nahrávání a přehrávání multimédií.

Upgrade software je možné pomocí OTA, nebo z flash disku pomocí USB portu.

Přijímač je postaven na procesoru StiH251 s integrovaným DVB-T2 a DVB-T demodulátorem: http://www.st.com/web/cata­log/mmc/FM131/SC999/SS1629/PF251477, disponuje 8MB flash pamětí a 128MB SDRAM.

Další parametry přijímače

  • MPEG-2 MP @ ML, MPEG-4 AVC/H.264 SD
  • Podpora HD, HP@L4.I / MP@L4.I 
  • MPEG Layer I & II, CD kvalita zvuku 
  • TV / Radio seznam oblíbených a oblíbené skupiny 
  • Grafické uživatelské rozhraní 256 barev 
  • Oblíbené kanály 
  • Kanálové editační funkce

Rozměry přijímače jsou 200×180×45mm (Š/Hl/V).

Balení obsahuje

  • Přijímač HOMECAST HT2100FTA
  • Dálkové ovládání
  • Síťový napáječ
  • 2× AAA baterie
  • Kompozitní kabel
  • Český a anglický tištěný manuál

Přijímač k testu zapůjčil: ALLCOM, spol. s r.o., Sedmidomky 457, 101 00 Praha 10
Tel: 222 352 820

BRAND24

Stránky produktu: http://www.allcnet.cz/pro­duct_info.php?products_id=10392, http://www.tvdigitalne.cz/homecast-ht2100fta.html

Maloobchodní cena cca 2290 až 2381 Kč [vč. DPH]

Jak jste na tom s pozemním vysíláním druhé generace?

  • Přijímač s DVB-T2 již mám.
    11 %
  • Přijímač s DVB-T2 koupím při inovaci stávajícího zařízení.
    19 %
  • Přijímač s DVB-T2 si opatřím po zahájení řádného vysílání u nás.
    47 %
  • Přijímám signál ze satelitu a terestrické vysílání jde mimo mne.
    12 %
  • Přijímám kabelový signál a nebudu to měnit.
    5 %
  • Nevím, je mi to jedno.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).