Hlavní navigace

Hrozí do budoucna vyřazení Novy HD nebo dalších HD kanálů z kabelu a satelitu?

15. 12. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Mohla by si v dnešní době vůbec dovolit některá plnoformátová televize nebo tematická stanice, aby nebyla šířená v některé vysílací platformě? Na tuto otázku jsme začali hledat odpověď po vyjádření šéfa Novy Jana Andruška, který v rozhovoru pro náš web připustil, že Nova HD by mohla po vstupu do DVB-T2 zmizet například z nabídek kabelových nebo satelitních operátorů. Zatímco České Radiokomunikace si pozemní vysílání pochvalují jako dominantní, zástupci některých společností a stanic se domnívají, že ignorování různých forem distribuce by pro ně bylo fatální.

Šéf Novy připustil, že by mohla její HD verze zmizet z kabelu i satelitu

V polovině listopadu překvapil všechny zájemce o digitální vysílání generální ředitel Novy Jan Andruško, když v rozhovoru pro náš web uvedl: Je (…) otázka, zda Novu HD jako svůj hlavní program v těchto dalších sítích, tedy satelitu a kabelu, ponecháme. Zatím tam je. Myslím si, že to je opravdu taková prémie pro náročného diváka. HDTV je podle mne cesta budoucnosti. Kudy ji rozšíříme, kterým distribučním kanálem, to je opravdu na zvážení a diskusi, konstatoval Andruško. Když se doma dívám na televizi, vyhledávám především HD programy a to je podle mě opravdový driver do budoucna, přiznal šéf Novy s tím, že případné omezení distribuce Novy HD pouze na plánovanou síť DVB-T2 bude záležet na tom, jak bude toto vysílání vypadat. Spíš než zda to bude placené nebo neplacené je podle mě důležitější otázka obsahu této sítě. Zda vytvoříme nějaký prémiový kanál, ať už z Novy nebo Novy Cinema, nebo balíček prémiových kanálů, které by byly v placené distribuci, konstatoval Adruško. V úvahu by tak teoreticky připadala možnost, že zatímco Nova HD by zůstala v rámci pozemního vysílání druhé generace nekódovaná, ostatní kanály by byly zpoplatněné. V DVB-T2 by se tak například mohla objevit i Nova Sport HD.

Co na to České Radiokomunikace

Podle mluvčího Českých Radiokomunikací Kamila Chalupy má každý operátor některé z distribučních platforem zájem na jejím rozvoji a maximalizaci tržního podílu. Provozovatelé televizního vysílání preferují takový způsob distribuce, který jim zajistí vysoké pokrytí obyvatel, optimální kvalitu a snadný příjem pro koncové zákazníky za odpovídající cenu. V případě paralelního přenosu pomocí více distribučních platforem se provozovatelům vysílání zvyšují náklady za distribuci, a proto zvažují optimální způsob zajištění televizního vysílání, konstatoval mluvčí operátora s tím, že dominantním způsobem příjmu v České republice je pochopitelně terestrická platforma, a proto je HDTV přenos prostřednictvím DVB-T2 přirozeným pokračováním klasického vysílání šířeného v DVB-T sítích. Vyhnul se tedy přitom názoru na to, zda je možné, že by se České Radiokomunikace snažily Novu přesvědčit, aby šíření HD signálu v budoucnu omezila jen na DVB-T2. Pro provozovatele televizního vysílání je terestrická platforma zajímavá i z důvodu prokazatelně vyšší sledovanosti jejich obsahu v porovnání s ostatními platformami, uvedl Chalupa důvod, proč bude pro televize i nadále šíření prostřednictvím pozemních vysílačů velmi důležité. Obsah smluv jednotlivých vysílatelů ale pochopitelně komentovat nechtěl.

Nova HD - repríza

Je případné zařazení Novy HD do DVB-T2 multiplexu tak velkým lákadlem, aby si diváci v budoucnu pořídili boxy pro tento způsob distribuce signálu? (Screenshot: autor)

S odchodem Novy HD z kabelu nebo satelitu to nebude tak horké, domnívá se Skylink

Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti TradeTec, která je zástupcem satelitní služby Skylink v České republice, si myslí, že případný odchod Novy HD od kabelových nebo satelitní operátorů nehrozí. Osobně se domnívám, že k tomu nedojde, protože to pro Novu výhodné nebude. Zájemci o kvalitní obraz přijímají televizní signál v nynější době ze satelitu, kabelu (případně IPTV). Nova HD jistě není jediným programem, který ve špičkové kvalitě (SD i HD) na své platformě aktuálně přijímají. A to vůbec nehovořím o kvantitě, tedy počtu programů, uvedl Glisník a dodal: Dovoluji si pochybovat o tom, že by drtivá většina diváků zanevřela na satelit, kabel či IPTV a přešla by na zemský příjem, kdyby Nova HD z jejich platformy zmizela. V úvahu by to připadalo pouze tehdy, pokud by v zemské síti (sítích) vysílalo mnohem více stanic v HD rozlišení. Na druhou stranu má podle Glisníkových slov každý provozovatel právo se rozhodnout, jak bude distribuovat signál své stanice. Pan ředitel Andruško má samozřejmě možnost udělat to, o čem se zmínil, pokud usoudí, že je to pro Novu výhodné, uvedl.

BRAND24

Jaromír Glisník 500

Dovoluji si pochybovat o tom, že by drtivá většina diváků zanevřela na satelit, kabel či IPTV a přešla by na zemský příjem, kdyby Nova HD z jejich platformy zmizela, uvedl doslova pro DigiZone.cz člen představenstva provozovatele Skylinku Jaromír Glisník.

Barrandov: Zvýhodňovat některou platformu si nyní nemohou televize dovolit

Jaké obchodní podmínky vlastně mají televize domluvené s distributory svého signálu? Na to pochopitelně nikdo neodpoví. Mluvčí Primy Jana Mrákotová serveru DigiZone.cz pouze sdělila, že se k dané problematice nebude vyjadřovat. Ve stejném duchu se vyjádřil i kabelový operátor UPC Česká republika. Jde o součást obchodního tajemství. Sdílnější už však byl technický ředitel digitální televize Barrandov Michal Kratochvíl. Smlouvy jsou pochopitelně vypověditelné a je možné je udělat znovu. Netvrdím, že do budoucna není možné změnit pohled na věc, nicméně my chceme náš signál jakoukoliv formou dostat k co nejvíce divákům, konstatoval Kratochvíl a dodal, že jde o obchodní strategii, ve které by rozhodně nemělo dojít ke zvýhodňování jednotlivých platforem. Navíc si myslí, že k tomu, aby některá stanice zvýhodňovala například pozemní vysílání v HD kvalitě, u nás není vhodná situace. Nemyslím si, že v dnešním rozložení televizního trhu v České republice je nějaká televizní skupina, která by byla silná natolik, aby mohla sama o sobě determinovat technologicky český televizní trh. To znamená některou platformu postavit na nohy a některou zabít podle toho, jak si usmyslí, uvedl pro DigiZone.cz technický ředitel Barrandova. Jedinou možností, která by v případě posílení některé platformy připadala vhod, by byla dohoda více hráčů, pravděpodobně těch nejsilnějších. Jedna skupina toho určitě v tuto chvíli není schopna, dodal.

Dojde podle vašeho názoru v budoucnu k vyřazení Novy HD z kabelových, IPTV, případně satelitních sítí?

  • Ano, reálně to hrozí
    6 %
  • Je to pravděpodobné
    2 %
  • Toho bych se neobával
    26 %
  • Určitě ne
    48 %
  • Je mi to jedno/Nevím
    18 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).