Hlavní navigace

Huawei je pro dodání 5G modemů Applu, mnoho novinek v Google Cloudu, přichází Opera 60

12. 4. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nejoblíbenější programovací jazyky. USA tlačí na Čínu kvůli cloudům. České U+ mění šéfa. Microsoft spolupracoval s Číňany na AI. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Stack Overflow přišel se svým dalším rozsáhlým průzkumem mezi programátory. Je v něm spousta užitečných i neužitečných statistik. Mezi vývojáři je například nejpoužívanější sociální sítí Reddit, největší vliv bude mít letos na technologický svět Elon Musk následovaný Jeffem Bezosem a Satyou Nadellou, nejpopulárnějšími jazyky jsou JavaScript, HTML/CSS, SQL, Python a Java, webovým frameworkům vládnou jQuery, React.js a Angular, ostatním pak Node.js a .NET. Z databází nejvíce frčí MySQL, PostgreSQL a Microsoft SQL a mezi nejvíce populární vývojová prostředí patří Visual Studio Code, Visual Studio, Notepad++ a IntelliJ. Většina lidí nejvíce využívá Windows, poté macOS a Linux.

Engadget přišel se zprávou, že je Huawei nakloněno k tomu dodávat své 5G modemy Applu. Ten do iPhonů dříve odebíral od Qualcommu, se kterým se ovšem v poslední době soudí. Aktuálně Apple využívá modemy od Intelu, ten ovšem s vydáním 5G modemu zdržuje a něco možná nabídne v roce 2020. Huawei by Applu mohl dodat svůj Balong 5000. Firmy to ale v současné době nekomentují.

Šéf Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) Houlin Zhao prohlásil, že za obavami Spojených států vůči čínské společnosti Huawei stojí spíše politika a obchod, a nikoliv důkazy. Informaci přinesla agentura Reuters. „Zatím zde není žádný důkaz,“ pronesl předsedající Číňan. Deník Los Angeles Times zase přišel s dlouhým článkem, do kterého zpovídal současné i bývalé zaměstnance Huawei, včetně zakladatele. Reportáž z Huawei naleznete také na Lupě.

Financial Times vydaly text, kde upozorňují na to, že Microsoft spolupracoval na vývoji umělé inteligence s čínskou National University of Defense Technology, která je kontrolovaná čínskou armádou. Zaznívá, že Čína tyto a další technologie používá na budování digitálního sledovacího státu. Foreign Policy už dříve přišel s textem, že budovat čínský orwellovský stát pomáhá řada dalších amerických technologických firem.

Srbská organizace Share Foundation vydala varování před monitorovacím bezpečnostním systémem od Huawei. Srbská vláda v roce 2017 s Huawei podepsala spolupráci a Číňané nyní mají na starost projekt kolem takzvaného Safe City. Součástí je instalace tisíců kamer v Bělehradu. Share kritizuje nedostatek transparentnosti. Huawei uvádí, že se technologie nasazují v souladu se zákony a regulací.

Součástí neustále probíhajících vyjednávání o obchodní dohodě mezi USA a Čínou je nyní také cloud computing. Wall Street Journal píše, že Američané na své protějšky tlačí, aby americké firmy mohly bez limitů v Číně své cloudy provozovat. Nyní tak musí činit s čínským partnerem a čelit řadě restrikcí. I díky tomu cloudovému trhu v Číně vládnou domácí hráči typu Alibaba. Prozatím se zdá, že by nátlak USA, Amazonu či Microsoftu mohl vyjít.

Tento týden proběhla akce Google Next 2019, která byla plná cloudu od Googlu. Této sekci nově velí bývalý vysoce postavený šéf z Oraclu Thomas Kurian, který si k sobě stahuje další lidi. Ten už se zmínil, že do Googlu chce přinést části z playbooku, které se používaly v Oraclu – jde především o to nabízet enterprise zákazníkům expertízu z jejich branže. Google Cloud se také dočkal řady novinek. Cloud Code je sada modulů pro IDE typu IntelliJ, přichází služba Anthos a míří i na Azure a AWS, Google Cloud Console nyní podporuje integraci řady open source nástrojů, jako třeba Neo4j, Confluent či MongoDB, a oznámena byla také nová AI platforma. Všechny novinky jsou zde.

Gizmodo Media Group a The Onion mění majitele, stali se jím investoři Great Hill Partners. Vydavatelský dům mění jméno na G/O Media. Jeho weby mají měsíční návštěvnost sto milionů uživatelů, do portfolia spadá technický web Gizmodo nebo herní Kotaku.

Jan Beránek končí jako výkonný ředitel českých vývojářů U+ a míří vést aktivity této firmy ve Spojených státech. Firma nyní hledá nového CEO a dočasně ji povede Martin Pejša. Ten je v U+ spoluvlastník a zároveň vede Creative Dock Group.

Qualcomm představil tři další čipy Snapdragon. Jde o vyšší střední třídu s modely 665 (Cortex A73 a A53), 730 a 730G (8 nm, Cortex A76, koprocesor Hexagon 686 DSP). Implementované tyto modely přijdou v druhé polovině letošního roku.

AMD zase přišlo s novou generací mobilních procesorů Ryzen PRO. Jsou vyráběny pomocí 12nm procesu a postavené na architektuře Zen+. Společně s tím přichází i mobilní Athlon PRO.

Vychází prohlížeč Opera 60. Vedle upraveného čistého designu nabízí podporu Web 3, zabudovanou podporu rychlejší VPN nebo AdBlock.

IDC i Gartner přichází s čísly kolem prodejů počítačů v prvním čtvrtletí 2019Podle IDC se trh meziročně propadl o tři procenta, Gartner říká, že o 4,6 procenta. Nejvíce se dařilo tradiční trojici Lenovo, HP Inc. a Dell. Nadále také rostou Chromebooky.

Amazon kupuje firmu Canvas Technology. Ta se zabývá vývojem autonomních systémů v rámci skladů, typicky jde o pohybující se vozíky s nákladem. Amazon už podobné technologie v některých svých robotických skladech používá. Amazon také pracuje na konkurenci pro sluchátka Apple AirPodszjistil Bloomberg. Mají mít zabudovanou Alexu.

Apple přetáhl Googlu dalšího špičkového vědce na umělou inteligenci. Tentokrát jím je Ian Goodfellow, který mimo jiné stojí za vynalezením GAN sítí. Apple před rokem z Googlu přetáhl vědce jménem John Giannandrea, který celou AI sekci vedl. Tim Cook už dříve naznačil, že AI a strojové učení budou pro Apple zásadní pro budoucnost.

Atlassian kupuje firmu Good Software. Ta vyvíjí analytické nástroje pro adminy a uživatele Confluence, který spadá právě po Atlassian.

Webhostingový GoDaddy, který před pár lety koupil české M.dot, zase získal podnik Sellbrite. Na něm rovnou staví nové funkce, kdy je možné z jednoho rozhraní přímo zalistovat zboží na různých e-commerce službách jako Amazon, eBay, Walmart.com a podobně.

UX DAy - tip 2

Od Laboratoří CZ.NIC přichází mobilní Datovka ve verzi 1.8.0. V ní lze například přímo napsat krátký text, který je do datové zprávy vložen jako PDF soubor obsahující neformátovaný text. Přibylo i několik vylepšení.

Konzultační firma Accenture dál pokračuje v čím dál větší orientaci na IT a kupuje další firmu, tentokrát Cirrueseo. Francouzský projekt se soustředí na nasazování AI technologií z Google Cloudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).