Hlavní navigace

IBM Global Network řekla své ano AT&T

9. 12. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Že je IBM Global Network, tedy část IBM, která především poskytuje připojení do Internetu, na prodej, není už nějakou dobou žádným tajemstvím. Dnes je však už znám i definitivní kupec - překvapení se nekoná, je to AT&T. A za docela pěknou sumu.

IBM prodá svou divizi za 5 miliard dolarů v hotovosti a kromě toho s AT&T uzavřela několik dohod o další spolupráci a outsourcingu některých aktivit. AT&T by mělo do budoucna pokrývat většinu síťových potřeb samotné IBM, zatímco Velká modrá se bude naopak starat o některé jeho aplikace a centrální správu dat. V příštím roce by obrat těchto vzájemných aktivit měl představovat dalších zhruba 2,5 miliardy dolarů.

Global Network vyrostla z původního telefonního a posléze síťového propojení poboček IBM po celém světě, tedy z původně privátní sítě. A přestože dnes slouží milionům uživatelů v 59 zemích světa, nikdy to pro IBM nebyl opravdový byznys – ten pro ni leží někde jinde než v poskytování připojení do Internetu. Snaha o prodej IBM GN, která byla před nedávnem ohlášena, tak byla podle mého jen naprosto logickým vyústěním situace.

Zajímavé jsou na celé transakci minimálně dvě věci. První je cena – podle mne velmi, velmi solidní. Uvědomíme-li si, jaké jsou relace v obdobných akvizicích, sami zjistíte, že je to poměrně vysoká částka. Pro srovnání – mastodont jménem Digital přišel před časem Compaq na 9,6 miliardy dolarů, tedy méně než dvojnásobek. Značí to nepochybně, že IBM GN má solidní základy, které za takovou sumu stojí – a také že AT&T ji prostě chtěl a může si to dovolit.

Druhou zajímavou věcí je, že do toho AT&T jde tímto způsobem. Jsem zvědav, jak s IBN GN naloží v blízké budoucnosti, samozřejmě pokud celý obchod posvětí americký antimonopolní úřad. V současné podobě ji však téměř jistě neponechá.

Mne osobně by také zajímalo, jak se celá transakce projeví v našich podmínkách. Jinými slovy, kdy bude naše zastupitelství IBM GN vyčleněno z vlastní IBM ČR a jak bude dále směřovat. A samozřejmě také zda současní představitelé IBM GN zůstanou věrni Velké modré, nebo zda se přesunou k AT&T.

BRAND24

Uvidíme.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).