Hlavní navigace

IBM kupuje Ustream, Microsoft další Minecraft a Foxconn chce získat Sharp

22. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Šéfka IBM Virginia Rometty. Autor: IBM
Akcie IBM jsou na minimu. Cisco nekoupí NetApp, ale vybuduje vlastní storage. Citrix má nového šéfa. Týdenní výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft koupil firmu Teacher Gaming stojící za projektem MinecraftEdu. To je tradiční Minecraft speciálně upravený pro využití ve školách – používá ho údajně už 10 tisíc vzdělávacích zařízení. To potvrzuje, že jedním z hlavních motivů (vedle obsahu pro HoloLens), proč Microsoft kupoval Minecraft za 2,5 miliardy dolarů, bylo dostat se k dětem a od mládí u nich budovat pozitivní vztah ke své značce.

Akcie IBM se obchodují na nejnižší hodnotě za posledních pět let. Hodnota cenných papírů klesá od roku 2013, dnes se pohybuje okolo 120 dolarů za kus. Firma se snaží obracet starý byznys k novým věcem typu cloud, social a podobně. Za rok 2015 tyto oblasti vykázaly tržby 29 miliard dolarů a na celkových číslech Big Blue se už podílí 35 procenty. Tržby jako celek však meziročně spadly o 12 procent.

IBM kupuje streamovací službu Ustream za 130 milionů dolarů. Na tomto základě (a nedávné akvizici Clearleap) vytváří novou divizi IBM Cloud Video Services. Ke streamovacím videonástrojům v cloudu jsou k dispozici i vývojářské tooly skrze BlueMix. Skrze video bude možné prodávat i analytické či marketingové cloudové nástroje.

Šéfka IBM Virginia Rometty.
Autor: IBM

Šéfka IBM Virginia Rometty.

Tchajwanský Foxconn nabídl 5,1 miliardy dolarů za odkup japonského Sharpu, píše Bloomberg. Zatímco Sharp dlouho příliš neví, co se sebou, Foxconn naopak roste do dalších oblastí. Mimo jiné do datacenter – jedno pro firmy z Asie postaví i v Praze.

Od oznámení spojení Dellu a EMC se začalo mluvit o tom, že Cisco koupí NetApp, dalšího významného storage hráče. Business Insider ale informuje, že Cisco sice vlastní systémy na ukládání dat chce, ale ty, které budou hrát roli v budoucnosti, a proto raději vytvoří něco vlastního. Má k tomu formovat tým vedený interními hvězdami. Cisco už se v minulosti o storage pokoušelo v rámci akvizice Whiptail za 450 milionů dolarů, nic z toho ale nakonec nevzešlo.

MMF24

Novým šéfem firmy Citrix se stává Kirill Tatarinov. Ten byl doposud prezidentem divize Business Solutions v Microsoftu a spolu s Nadellou stál za proměnou společnosti. Citrix je teď ve fázi změn: minulý týden prodal některé produkty a již dříve ohlásil propouštění a vyčleňování.

Bezpečnostní firma FireEye – svého času hvězda mezi investory – za 200 milionů dolarů kupuje podnik iSight Partners. Získá tak jeho Threat Intelligence službu a rozjede další služby kolem předplatného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).