Hlavní navigace

Foxconn a KKCG postaví v Praze datacentrum pro firmy z Asie

14. 12. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

SafeDX, datacentrum KKCG a Foxconnu v Praze. Autor: Foxconn, KKCG
Vedle Sazky vyroste datacentrum Foxconnu a skupiny KKCG. Cílí zejména na Čínu a další asijské zákazníky. Foxconn chce v Česku nadále investovat.

To, o čem se na trhu delší dobu mluvilo, přechází do ostré fáze. Skupina KKCG Karla Komárka a tchajwanský výrobní gigant Foxconn v Česku vybudují datové centrum „střední velikosti“. Bude stát vedle sídla Sazky (rovněž spadá do portfolia KKCG) ve Vysočanech v Praze. Obě firmy pro tuto aktivitu zakládají společný podnik SafeDX, ve kterém každá bude držet poloviční podíl. Obchod ještě musí schválit Evropská komise.

Výši investice do nového objektu ani jedna ze stran nekomentuje. Foxconn nicméně plánuje během let 2015 až 2018 v Česku investovat zhruba 2,5 miliardy korun, v tom je nicméně vedle datového centra započítáno také budování výzkumného a designového centra a další vylepšování výrobních továren v Kutné Hoře a Pardubicích.

Zároveň není vyloučeno, že dojde ke stavbě dalšího datacentra. Asijské společnosti se podle informací Lupy o Českou republiku jako výchozí uzel velice zajímají. Jako jednu z lokalit pro datový byznys zvažuje Česko i čínský e-commerce obr Alibaba. A to nezávisle na tom, že tuto myšlenku u zástupců firmy v Číně prezentovali i čeští politici.

Pro asijské firmy

Také projekt u Sazky se bude hodně točit kolem Asie a Číny, na tuto klientelu se chce SafeDX do velké míry zaměřit. Čína se už nějakou dobu snaží vybudovávat novodobou hedvábnou stezkou a vedle tradiční infrastruktury hrají místa pro skladování a doručování dat důležitou roli.

Nejde přitom „pouze“ o případné spouštění vlastních služeb pro evropské zákazníky. Asijské firmy mohou využít „domácí“ infrastruktury na zahraničních trzích. Zmiňovaná Alibaba například chce v Evropě spustit svůj AliCloud. Ten sice technicky tak daleko jako třeba Amazon Web Services není, pro čínské firmy ale je preferovanou volbou.

Vizualizace SafeDX, datacentra KKCG a Foxconnu v Praze.
Autor: Foxconn, KKCG

Vizualizace SafeDX, datacentra KKCG a Foxconnu v Praze.

Pro KKCG je akce s Foxconnem už druhou investicí do tohoto typu byznysu. KKCG prostřednictvím své společnosti DataSpring letos na jaře otevřela datacentrum v Lužicích u Hodonína, na které získala evropskou dotaci přesahující 127 milionů korun a které získalo certifikaci TIER 3.

V něm DataSpring nabízí nejenom tradiční prostory pro servery zákazníků a podobně, ale také vlastní cloudové služby, se kterými v některých případech jde i proti T-Mobilu a O2. K dispozici je sjednocená komunikace postavená na Ciscu, analytika na technologiích SAS, zálohování jako služba či databáze jako služba.

KKCG vedle toho datové sály potřebuje pro své vlastní aktivity. Řeší se například přechod služby 1188 do moderní éry a například Sazka chce v budoucnu hrát velkou roli v aktivitách na internetu. Ve hře jsou i aktivity kolem M2M a internetu věcí. Pro rozvoj dalšího byznysu KKCG založila fond Springtide Ventures, který už investoval 82 milionů korun do herní firmy Geewa.

Datacentrový Foxconn

Foxconn se snaží stát velkým hráčem v oblasti budování a provozování datových center a v posledních měsících začal do aktivit v této oblasti hodně investovat. Například společně s firmou 21Vianet v Číně buduje datacentra pro hostování infrastruktury tamních společností i vlády. Na Tchaj-wanu už s firmou NEC rozjel vlastní IaaS cloud.

Mobilní datacentrum HP POD se vyrábí ve Foxconnu v Kutné Hoře.
Autor: Jan Sedlák

Mobilní datacentrum HP POD se vyrábí ve Foxconnu v Kutné Hoře.

Rozjel se také výzkum a vývoj, od cloudových serverů až po solární napájení či přenosná mobilní datacentra (takzvané PODy). Na těchto aktivitách ostatně Foxconn spolupracuje i s HP. HP POD se vyrábí ve Foxconnu v Kutné Hoře.

cif 24 - early cena - média

Výrazné zacílení na datacentra a cloudy je pro Foxconn důležité zejména kvůli maržím, které už na výrobě zařízení pro koncové zákazníky nejsou takové. Praha má hrát v expanzi v tomto byznysu důležitou a strategickou roli.

Foxconn aktuálně v Česku zaměstnává zhruba pět a půl tisíce lidí a nové investice mají vytvořit další stovky pracovních míst, hodně v oblasti informačních technologií. Zakladatel a šéf podniku Terry Gou má Českou republiku ve veliké oblibě. Vlastní zde například zámek Roztěž.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).