Hlavní navigace

IBM posiluje v oblasti cloudových služeb, kupuje společnost SoftLayer

5. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firma tak chce posílit svoji pozici na rychle rostoucím trhu cloudových služeb. Za zhruba 2 miliardy dolarů získá 13 datacenter a 21 tisíc zákazníků.

Americký technologický gigant IBM oznámil, že kupuje texaskou společnost SoftLayer, která se zabývá poskytováním cloudových služeb. Podmínky transakce nebyly zveřejněny. Nicméně podle lidí obeznámených se situací zaplatí IBM za firmu zhruba 2 miliardy dolarů.

SoftLayer sídlí v texaském Dallasu a disponuje sítí datacenter umístěných ve Spojených státech, Singapuru a Holandsku. V současné době má firma okolo 21 tisíc zákazníků a její tržby dosáhly v loňském roce 400 milionů dolarů. Zmiňovaných 13 datacenter tak posílí 10 datacenter IBM, která firma využívá pro cloudové služby.

Právě cloudové služby jsou jednou z oblastí, na kterou IBM do budoucna hodně sází. Se svými konkurenty chce soutěžit nejen v oblasti privátního, ale i veřejného cloudu. Právě akvizice SoftLayer ukazuje, že IBM se chce více zaměřit i na veřejný cloud, kde je v současné době lídrem Amazon.

Představitelé IBM se nechali slyšet, že firma v oblasti veřejného cloudu nechce konkurovat pouze základními výpočetními schopnostmi, jako je zpracování a uchovávání dat. Chce se vydat cestou komplexního softwaru například pro oblast marketingu, zadávání veřejných zakázek a zákaznického servisu, které budou součástí nabídky cloudových služeb.

BRAND24

V loňském roce tržby IBM z cloudu vzrostly meziročně o 80 procent, v prvním čtvrtletí letošního roku pak dosáhl meziroční nárůst 70 procent. IBM přitom předpovídá, že v roce 2015 dosáhnou příjmy firmy z privátního a veřejného cloudu 7 miliard dolarů.

Zdroj: The New York Times

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).