Hlavní navigace

IE8 takřka hotov (do zlých časů)

2. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Minulý týden byla vydána první „release candidate“ verze příští generace nejpoužívanějšího webového prohlížeče na planetě, což znamená, že očekávaný Internet Explorer 8 je takřka hotov. Zdá se, že časy do nichž přijde, nebudou snadné.

Fanoušci platformy Microsoft Windows a zejména uživatelé vždy nejaktuálnější verze nejpoužívanějšího webového prohlížeče na světě jsou po minulém týdnu opět o něco blíže okamžiku, kdy budou moci na svých počítačích uvítat novou generaci Internet Exploreru. IE v takřka jubilejní verzi 8 totiž po poměrně dlouhém očekávání vstoupil do verze RC1 (Release Candidate), tedy takové, která se již blíží finálnímu produktu. Dotyčná verze je ke stažení mimo jiné v české lokalizaci, což ukazuje na fakt, že Microsoft ve vývojovém procesu pokročil opravdu hodně daleko, a i když nejsou podporovány úplně všechny platformy na nichž bychom IE8 rádi viděli, okamžik jeho definitivního zrodu je za dveřmi.

Nechci zde opět opakovat všechny funkční novinky, které IE8 oproti starší generaci 7 uvedené společně s Windows Vista přináší. Rovněž tak na jiném místě se dozvíte o nových zobrazovacích režimech tohoto prohlížeče nebo o bezprecedentním pokusu tvůrců udělat též něco pro zajištění kompatibility s webovými aplikacemi a servery. Pojďme se podívat na jinou, a z hlediska ekonomiky tohoto prohlížeče zajímavější záležitost. Totiž na situaci, do níž současný IE8RC1 přichází, potažmo, do níž bude v dohledné době patrně uvedena hotová verze Internet Exploreru 8. Nejsou to příliš pozitivní časy, ba naopak. Možná jsou ještě horší, než to ještě před několika měsíci vypadalo.

Upgrade

„Velké“ verze Internet Exploreru jsou obvykle vydávány společně s novými velkými verzemi klientských operačních systémů Microsoft Windows. Je otázkou, zda finální IE8 vyjde nebo nevyjde současně s (někým) toužebně očekávanými Windows 7, ale v každém případě bude jejich součástí. Prohlížeč nicméně samozřejmě bude existovat pro stávající systémy Windows XP a Windows Vista. V prvním případě půjde již o druhý generační upgrade, Windows XP se původně dodávaly s IE6, ve druhém o první. Stejně tak se předpokládá, že nový Internet Explorer bude jak v případě Windows XP, tak i Windows Vista časem distribuován pomocí automatizovaného aktualizačního systému, Microsoft, respektive Windows Update. To znamená, že za nějakou dobu se jeho uživateli stane převážná většina uživatelů operačních systémů z rodiny Microsoftu, nejsou-li to uživatelé, kteří jej z nějakého důvodu nechtějí, nebo nemohou (Windows 2000) mít.

Vzhledem k pokročilé vývojové verzi korunované „RC“ statutem a českou lokalizací se již lze bavit o takřka hotovém produktu, a stejně tak i o době a světě, do nějž bude tento program ve finální podobě uveden. Z pohledu jak tvůrců, tak i uživatelů a těch, pro něž je IE8 významný, jako třeba pro programátory a autory webů, to ovšem není nejšťastnější doba.

IE8 a konkurence

Evropskou komisí nedávno přijaté podání společnosti Opera Software proti monopolistickým praktikám Microsoftu a následný sice logický, avšak ze své podstaty šílený nápad technologického šéfa této firmy, že by Microsoft mohl Operu (a jinou konkurenci) bundlovat ve Windows, respektive šířit přes aktualizační systém jsou symboly současné doby. Rozhodnutí i jejich průběh jsou v případě bruselské administrativy dopředu prakticky neodhadnutelná, nicméně to, co pan Hakom Wiun Lie z Opery doporučuje, je technicky vzato proveditelné. Generační aktualizace prohlížeče, jako byla třeba ta z verze 6 na verzi 7, je de facto (s výjimkou konfiguračních a uživatelských souborů) jeho novou instalací, a že lze aktualizace použít i k distribuci nových programů jasně dokazuje sada Ultimate Extras nejdražší verze Windows. Je tedy možné, že by Internet Explorer přišel uživatelům současně s „bratříčkem“ Operou – a v takovém případě takřka jistě i s Firefoxem, Safari a Google Chrome? Jistě že ano, nicméně jejich přítomnost by do značné míry neutralizovala nové funkce nového Internet Exploreru, a zejména pak jejich možnost prosadit se v masové míře. Samozřejmě, to že by se alternativní prohlížeče prostřednictvím Microsoft Update nabízely všem uživatelům Windows, neznamená, že by si je všichni instalovali, a z těch, kteří instalovali, všichni používali, nicméně určitý dopad na IE by patrně zaznamenán byl. Přinejmenším v tom, že nový Internet Explorer, který extrémní množství nových funkcí nepřináší, by byl konfrontován s konkurencí ve svém primárním distribučním kanále. A to s neznámými výsledky nejen v nepředvídatelném segmentu domácích a malých firemních uživatelů, nýbrž i v centrálně spravovaných infrastrukturách.

IE a IE

Uvedením Internet Exploreru 8 na „trh“ prohlížečů nastane po delší době pro Microsoft opět situace, kdy vedle sebe budou existovat tři současně podporované generace Internet Exploreru, tedy 6 – 7 – 8. Společnost se nejspíše bude snažit co nejrychleji prosadit osmou verzi na co největší množství počítačů pokud možno tak, aby nahrazovala dosavadní instalace „zastaralé“ verze 6. Na některých PC to ale nebude jednoduché, a nutnosti počítat s touto verzí prohlížeče se tak Microsoft zřejmě ještě nějakou dobu nezbaví. Tři verze představují poměrně heterogenní prostředí, celkově náchylnější na bezpečnostní chyby a potenciální útoky zejména s ohledem na to, že IE8 obsahuje rozdílné zobrazovací a kompatibilní režimy (byť z velmi ušlechtilých důvodů).

Relativně nedávno distribuovaný IE7 může nadcházející verzi 8 přivřít dveře do těch prostředí, kde by byl jinak vítán s určitým nadšením. Poté, co byl IE7 distribuován prostřednictvím automatických aktualizací (a podnikoví uživatelé byli ujišťováni, že když nechtějí, tak nemusí), následoval v mnoha organizacích s infrastrukturou postavenou na Windows XP pomalý a ne vždy zcela bezproblémový přechod na tento prohlížeč. Ačkoliv rok 2006 se dnes může zdát jako vzdálená minulost, tranzit byl na mnoha místech ukončen teprve v nedávné době a začínat jej znovu je, často s ohledem na morálně zastaralý hardware, nehospodárné. Tato skutečnost kombinovaná s faktem, že mnoho firem v současnosti krátí rozpočty na informatiku, může IE8 spíše ublížit než pomoci. Případné zabudování „volitelných“ prohlížečů do aktualizačního systému by argument „neměnit nic na stávajícím stavu“ ještě posílilo.

KL24

Šťastnou cestu

V situaci, kdy se svět webových prohlížečů stává na jedné straně opět místem s fungující konkurencí, a na straně druhé potenciálním prostorem úřednických her a nepříliš kompetentních exekutivních rozhodnutí, se rodící se Internet Explorer nachází v situaci, jakou ještě žádný jeho předek nezažil. První generace Internet Exploreru byly jednoznačnými outsidery. IE3 byl aplikací, která prokázala svou funkčnost a stala se reprezentantem své doby. IE4–6 byly postupnými evolučními obměnami fakticky stejného softwaru v situaci, kdy byla konkurence marginalizována. IE7 přišel s pětiletým zpožděním v době, kdy byl jeho předchůdce zastaralý a na pozvolném, velmi pomalém ústupu. IE8 přichází do stavu, kdy konkurence nejenom že opět žije, ale rozšiřuje se o zcela nové aplikace (Chrome), porty z jiných platforem (Safari), případně se snaží poštvat za svůj nevelký úspěch Microsoft k zodpovědnosti byrokratickou cestou. To vše v době krácení rozpočtů, a tedy i výdajů na nový hardware a systémový software, na němž je nový IE do nemalé míry závislý.

Internet Explorer 8 RC1 je takřka hotovou aplikací, která nebude, až bude hotová docela, posuzována ani zdaleka jen optikou technických vlastností či případných vad. Bude také záležitostí ekonomickou a možná více než kdy jindy politickou. A k úspěchu bude potřebovat mnoho štěstí.

Vyzkoušíte MSIE 8?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).