Hlavní navigace

Immax LED Lamp: parádní kousek za dostupnou cenu

28. 3. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Immax
Je elegantní, široce regulovatelná a hodně univerzální. Posvítíte si s ní, dobijete mobil, zkouknete čas a datum a třeba i teplotu ve vaší místnosti.

Na spodu má napsáno „LED stolní lampička Immax s displejem“, na webu se vám však lépe bude hledat podle výše uvedeného názvu. Za 1190 Kč vám nabídne řadu funkcí a třeba grafika potěší i studeným bílým světlem. Všechny pak dobíjením mobilu, i když by někdo mohl namítnout, že na výstupu je při pěti voltech „pouze“ 500 mA. Ale k tomu se teprve dostaneme.

Mimochodem pokud byste hledali snímač teploty, ten je umístěn – jak mi sdělili u Immaxu – „na zadní straně ramene s displejem, pod tlačítky nastavení“.

Aktuální poznámka těsně před vydáním článku: lampičky jsou nyní zcela vyprodané, další zásilka je očekávána koncem měsíce dubna. A nově bude ke koupi i černé provedení.

Stolní lampička je elegance sama, displej je výborně čitelný a ovládání dole na podstavci průhledné a intuitivní.
Autor: Immax

Stolní lampička je elegance sama, displej je výborně čitelný a ovládání dole na podstavci průhledné a intuitivní.

Excelentní návrh!

Vskutku nemám slov, a to se mi už hodně dlouho nestalo! Vrchní část je na podstavci natočitelná o asi sto osmdesát stupňů a je také vzhledem k němu naklopitelná o 90 stupňů. Naklopitelná je i samotná část se svítidlem, a to tak, že jde zcela přiklopit k tělu lampy (viz foto níže).

Ovládání je od sebe odděleno, a i to je vynikající! Na podstavci je pouze ovládání vztahující se ke svícení, ze zadní strany stojanu se pak třemi tlačítky nastavují hodiny a datum a také buzení (vstupuje se do něj delším podržením „S“).

Pro ovládání lampy jsou k dispozici celkem čtyři tlačítka – zapnutí/vypnutí, dvě šipková, kterými přidáváte či zeslabujete intenzitu světla a „M“. To poslouží k přepnutí mezi jednotlivými světelným režimy, resp. teplotami, resp. druhy LED diod. Tedy těch, které svítí studeným bílým světlem (5500 K), těch s teplým bílým světlem (2800 K) a konečně jejich kombinací. Pro ni je udáváno 4000 K, ale je to takové zvláštní světlo.

Ovládání nelze hodnotit jinak, než jako excelentní!

Pokud jde o dobití mobilu, nic nepotřebuje. Stačí jen připojit kabel (není v ceně) a je vystaráno. Mimochodem lampa je napájena externím 12voltovým zdrojem s kabelem dlouhým asi 153 cm.

Část se světlem se dá perfektně přiklopit k tělu lampy a i v tomto stavu svítí. Na podstavci zezadu vidíte napájení a konektor USB 2.0 pro dobíjení telefonu.
Autor: Immax

Část se světlem se dá perfektně přiklopit k tělu lampy a i v tomto stavu svítí. Na podstavci zezadu vidíte napájení a konektor USB 2.0 pro dobíjení telefonu.

Světlo podle vašeho přání

Ke světlu není moc co dodat. Jeho parametry ostatně vidíte v tabulce, světelný výkon 450 lm odpovídá asi 40 klasickým wattům.

Lampa má tři řady LED diod, dvě pro studenou bílou a mezi nimi jednu pro teplou. Zapnuty jsou vždy buď dvě, jedna, nebo všechny tři, pokud zvolíte světlo kombinované. Díky ovládání jasu v pěti stupních není problém světlo utlumit podle vašich potřeb. Ostatně stolní lampa svítí i když část s LED diodami zcela přiklopíte ke stojanu…

Důležité je, že není problém stolní lampu nastavit tak, aby neoslňovala, nebo ji zkrátka utlumit podle vašich potřeb.

Ovládání lampy obstarávají tato čtyři tlačítka mající vždy pouze jedinou funkci. Tady delší držení nic nedělá… .
Autor: Immax

Ovládání lampy obstarávají tato čtyři tlačítka mající vždy pouze jedinou funkci. Tady delší držení nic nedělá…

Naprosto parádní doplňkové funkce

Jak bylo řečeno zabudovaný USB konektor nabízí na výstupu 5 V, 500 mA, a to například některé tablety nezvládne dobíjet za provozu. To ostatně nezvládne ani 0,7 A, což je další kategorie zdrojů. Mimochodem k excelentnímu „tableto-mobilu“ LG Flex, který jsem testoval ve stejné době, je už dodáván USB zdroj 5 V, 1,8 A! Skoro to až vypadá, že si v brzké době budeme zase muset dávat pozor na napájecí zdroje, což by byla určitě škoda!

Neřešme ale tablet, protože celá řada z nich, a to i v těch nejvyšších cenových relacích, často dobíjení typicky přes počítač, resp. přes konektor Micro USB, vůbec nepodporuje. Například vynikající tablet Gogen TA 8500 Quad (3990 Kč, LCD IPS, 20,1 cm) dobíjet za provozu, přesněji řečeno například při puštěném filmu, nezvládne, resp. zvládne, ale jde to hodně, ale hodně pomalu. Stačí ho však jen uvést do pohotovostního režimu a dobíjení okamžitě funguje, stejně, jako když ho zcela vypnete. Nejinak tomu bylo i u mého mobilu Samsung Galaxy S2 (k němu dodávaný USB zdroj má 0,7 A).

Znaky jsou výtečně čitelné. Čas jde nastavit do 24 hodinového, nebo 12hodinového režimu, ikonka budíku se rozsvítí vpravo od Time. Jak vidíte, pořadí dne a měsíce neodpovídá našim konvencím (měsíc je shora na prvním místě).
Autor: Immax

Znaky jsou výtečně čitelné. Čas jde nastavit do 24 hodinového, nebo 12hodinového režimu, ikonka budíku se rozsvítí vpravo od Time. Jak vidíte, pořadí dne a měsíce neodpovídá našim konvencím (měsíc je shora na prvním místě).

Ať je to jak chce, možnost dobíjení, je veleužitečnou a veledůležitou funkcí. A pro mobil funguje bezproblémově.

Mezi další funkce patří teploměr měřící pokojovou teplotu, který ji zobrazuje příjemně velkými číslicemi, což platí i o času (tady jsou ještě o hodně vyšší). Je to ostatně dobře vidět na detailu výše.

Budík se nastavuje taktéž velice jednoduše a aby vás opravdu budil, musíte ho šipkou nahoru zapnout, což je signalizováno na displeji. Tón budíku je výrazný (pípavý) a vypnete ho kterýmkoli tlačítkem zezadu za displejem. I to je pro těžce se probouzejícího našince výbornou zprávou!

Jak vidíte, stolní lampička je všestranně nastavitelná. Jediné co s ní neuděláte, je osvětlení stropu. Natočit totiž tímto směrem nejde, což je dobře vidět i z připojeného nákresu z obalu.
Autor: Immax

Jak vidíte, stolní lampička je všestranně nastavitelná. Jediné co s ní neuděláte, je osvětlení stropu. Natočit totiž tímto směrem nejde, což je dobře vidět i z připojeného nákresu z obalu.

Svítící superman

Immax LED Lamp je vynikajícím a excelentně navrženým kouskem s pohodlným a intuitivním ovládáním, výtečně čitelnými znaky displeje a solidním buzením. A víte co je ještě výtečné? Asi třísekundovým podržením libovolného šipkového tlačítka v části nastavení hodin displej zcela vypnete, takže ti, co by je případně v noci rušil, mohou být v naprostém klidu. Jen si musíte pamatovat, že když v tomto okamžiku budete mít zapnuté buzení, nebude pracovat. Alespoň u mě to na dané verzi firmwaru, ano, i tady je firmware…, fungovalo takto. Nicméně je to jen drobnost a nedivte se, že pro tuto lampu nemám jiného hodnocení než jedničku s hvězdičkou! Je to „lampičkový Superman“ za dostupnou cenu. A zaslouží si ho nejen vaše dítě školou povinné!

A jelikož jsem v diskusi ke krátké zprávě zveřejněné na digiroom.digizone.cz zde dostal od vás nějaké „úkoly“, pojďme si zodpovědět to, co jsem schopen.

Subjektivní názor, jak se při osvětlení lampou pracuje? Je světlo dostatečné?

Zdá se mi dostatečné, ale upozorňuji, že já moc nepotřebuji, takže jsem si ho spíše – ve studené bílé – utlumoval. Pracovalo se mi při něm dobře, ale na nejvyšší stupeň bylo pro mě až moc intenzivní. Mně jde ale především o to, abych viděl na klávesnici notebooku a okolí. Teplé bílé světlo je pak spíše jen takové komorní, typicky ložnicové a podobně lampa působí, když část s osvětlením zcela přiklopíte k tělu.

Bude-li lampa použita v ložnici, jak ruší v noci světlo displeje? Mě neruší – dá se perfektně utlumit, navíc pro tuto situaci se nejlépe hodí teplé bílé světlo, které už samo o sobě není tak pronikavé.

A ještě poznámka: podívejte se do diskuse u výše zmiňované zprávy. Jsou tam zajímavé postřehy jednoho ze šťastných majitelů…

ebf - partner 1

Hodnocení

pro: cena/výkon, excelentně navržená (!), spousta funkcí, jednoduché a intuitivní ovládání a nastavování, včetně budíku, výtečná stabilita, všestranně natočitelná, parádně viditelné znaky displeje, který se dá i vypnout (!)
proti: nic, zhola nic, nebo jen prkotiny

Balení obsahuje

  • knoflíkovou baterii (záloha hodin)
  • dobíječku 
  • informační papírovou skládačku s rychlým nastavením

Čím svítíte dětem (nebo sobě) na pracovním stole?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).