Hlavní navigace

Internet 99 bude. Brzo.

17. 1. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

"Máslo bude. Ba i Smetana bude," říká v jednom z klasických děl české kinematografie starý, leč moudý Zdeněk Nejedlý. Protože již není mezi námi, musí ho dnes v souvislosti s Internetem 99 parafrázovat mluvčí SPT TELECOMu - ČTÚ totiž povolil výjimku a začíná se budovat.

Jednání mezi ČTÚ a SPT TELECOM o tarifu Internet 99 bylo velmi problematické a trvalo déle než měsíc. ČTÚ totiž muselo povolit výjimku z číslovacího plánu a k tomu žádalo podrobné podklady. Těžko se dnes dozvíme, na čí straně byl zakopaný pes, obě instituce to házely na tu druhou. Svůj osobní názor jsem už na Lupě vyjádřil, ale co je jednou minulostí, není důležité.

Podstatné je, že 13.ledna mohla místní kutálka zahrát fanfáry, protože ČTÚ vydal potřebné povolení. Chvíli to ještě vypadalo napínavě, protože SPT TELECOM se hned nevzdal práva na odvolání (ČTÚ mu totiž vyhověl jen napůl – namísto požadovaných dvou let povolil výjimku jen na rok, o důvodech jsme psali minulý týden); celý proces tak hrozil dalším natahováním. Nakonec však SPT TELECOM ještě týž den odpoledne rozhodnutí ČTÚ přijal a to tak vstoupilo v platnost.

Od té chvíle tedy SPT TELECOM mohl začít pracovat na nasazení nového tarifu. Podle mého názoru by v této chvíli měla být implementace otázkou lusknutí prstů, protože SPT TELECOM měl dost dlouhou dobu na to, aby připravil vše potřebné. Už před měsícem ostatně dostal od poskytovatelů připojení v NIXu požadovaný přehled uzlů a telefonních čísel, které budou chtít převést pod tarif Internet 99. Páteční tisková zpráva slibuje, že v následujících dnech budou osloveni všichni poskytovatelé připojení, kteří jsou registrováni Českým statistickým úřadem. To je hned nadvakrát zajímavá informace – nevěděl jsem, že ČSÚ registruje zvlášť kategorii poskytovatelů připojení, ani že výpis z jeho databází může získat třetí osoba.

Podle SPT TELECOMu budou moci „první zákazníci surfovat po Internetu za zvýhodněný tarif již na počátku února.“ Aby byla tato slova naplněna, bude muset všechno proběhnout opravdu rychle – jak na straně SPT TELECOM, tak u poskytovatelů připojení.

Na rozdíl od původních úvah některých členů NIXu bude přepojování jednotlivých poskytovatelů probíhat postupně tak, jak budou připraveni. Je to podle mého názoru podstatně rozumnější řešení. „Velký třesk“ by byl sice možná spravedlivější, protože zákazníci všech poskytovatelů by Internet 99 získali najednou, ale fakticky by znamenal, že všichni by čekali na toho nejpomalejšího. Klidně i několik měsíců. Nynější postup, kdy se bude přepojovat postupně, sice otvírá prostor spekulacím a je možné, že kolem toho vzniknou i nějaké tahanice, ale je jediný možný.

Internet 99 má tedy konečně zelenou, podstatné ještě bude, kdy jej implementuje také Dattel, který sice potvrzuje, že tak bez problému učiní, ale zatím nezveřejnil žádné konkrétnější informace. Velmi zajímavé bude sledovat, který poskytovatel svým zákazníkům nabídne tarif Internet 99 jako první. Rozumím-li dobře čtvrtečnímu stanovisku pana Jurči, Internet On Line ze stáje Telecomu to nebude.

Marek Antoš

KL24


Starší, související články:

* Internet On Line nebude mít tarif Internet 99 jako první
* Proč zatím ČTÚ nepovolil Internet 99?
* Bojkot 2: přišel a zase odešel
* Přichází Bojkot 2 – pláč na špatném hrobě
* Snaží se SPT TELECOM potopit Internet 99?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).