Hlavní navigace

Internet Explorer 9 zvládne video v H.264 i SVG grafiku

17. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft na své vývojářské konferenci MIX10 v Las Vegas prozradil další velmi zajímavé informace o novém webovém prohlížeči Internet Explorer 9. Poprvé o něm byla oficiálně řeč loni na PDC 2009 v Los Angeles, ale pořád zůstala nezodpovězena spousta otázek nejen vývojářské veřejnosti. Microsoft nyní na MIX10 konečně explicitně potvrdil podporu vektorového grafického formátu SVG založeného na XML. V praxi dále ukázal, že Internet Explorer 9 bude podporovat z HTML 5 mimo jiného také značku video …

Microsoft na své vývojářské konferenci MIX10 v Las Vegas prozradil další velmi zajímavé informace o novém webovém prohlížeči Internet Explorer 9. Poprvé o něm byla oficiálně řeč loni na PDC 2009 v Los Angeles, ale pořád zůstala nezodpovězena spousta otázek nejen vývojářské veřejnosti. Microsoft nyní na MIX10 konečně explicitně potvrdil podporu vektorového grafického formátu SVG založeného na XML. V praxi dále ukázal, že Internet Explorer 9 bude podporovat z HTML 5 mimo jiného také značku video (trochu překvapivě ale chybí podpora pro canvas). Microsoft podobně jako Apple a Google vsadil na kodek H.264, což určitě ztíží pozici tvůrcům Firefoxu, kteří vystupují proti H.264 a dávají přednost otevřenému kodeku OGG Theora. Internet Explorer 9 slibuje vývojářům i lepší podporu CSS 3, kde vedle nově podporovaných vlastností rámečků a pozadí přibude i podpora všech selektorů.

Velkým tématem je také výkon. Zbrusu nový engine Chakra pro zpracování kódu v jazyce JavaScript konečně svou rychlostí přibližuje Internet Explorer 9 současným prohlížečům. Microsoft chce využít výkonnostního potenciálu moderních vícejádrových procesorů, ovšem zároveň hodlá při vykreslování webových stránek využít dnes nemalého výkonu grafických karet. Pro zájemce je připravena preview verze (vyžaduje Windows Vista nebo Windows 7) demonstrující novinky pod kapotou, která je ke stažení na speciálním webu, kde jsou i různé ukázky novinek v praxi. (IE Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).