Hlavní navigace

Internet Libre!

16. 8. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Musím přiznat, že mě sport nikdy moc nezajímal a z Olympiády jsem většinou sledoval jen zahajovací ceremoniály, pokud vůbec něco. Následující "problém" mi tedy žíly nijak netrhá. Je to ovšem jeden z prvních prubířských kamenů, co se týče "svobody Internetu" z geografického hlediska. Vlastníci práv na Olympijské zpravodajství se totiž snaží zajistit, aby se na jejich internetové zpravodajství mohli dívat pouze uživatelé z dané země.

Musím přiznat, že mě sport nikdy moc nezajímal a z Olympiády jsem většinou sledoval jen zahajovací ceremoniály, pokud vůbec něco. Následující „problém“ mi tedy žíly nijak netrhá. Je to ovšem jeden z prvních prubířských kamenů, co se týče „svobody Internetu“ z geografického hlediska. Vlastníci práv na olympijské zpravodajství se totiž snaží zajistit, aby se na jejich internetové zpravodajství mohli dívat pouze uživatelé z dané země.

V USA zakoupila exkluzivní práva na videozpravodajství z Olympiády stanice NBC. Údajně ovšem na svých stránkách nabízí pouze sestřihy a žádné přímé přenosy. Naopak britská BBC toho nabízí online mnohem víc, včetně live streamingu. Údajně. Píšu „údajně“, protože jsem, já chudák, v České republice, a tudíž se nemůžu koukat tam ani tam. Na NBCOlympics.com jsem dostal vynadáno, že nejsem v USA, na BBC News jsem ani po delším hledání nenašel nic, co by se dalo označit za „aktuální olympijské videozpravodaj­ství“. Možná mi to bylo automaticky skryto, možná jsem špatně hledal, ale o to celkem nejde…

Jde o to, že se někdo pokouší tímto způsobem omezovat, co můžu kde na Internetu dělat, v závislosti na mé zeměpisné poloze. Nejsem takový superliberál, abych vykřikoval, že jde o cenzuru. Když někdo došel k názoru, že si chce koupit práva pro jistý region, tak ať se snaží omezit sledování jen pro onen region. Je to ale marná snaha.

WT100

Pokud se letos nebudou olympijské přenosy pirátit, nebude za to moci technická dokonalost restriktivních řešení NBC a ostatních. Bude za to moci téměř naprostý nezájem o Olympiádu mezi online komunitou. Kdyby byl podobným způsobem omezován například přenos z mistrovství světa ve hře Doom 3, během několika málo hodin by se jistě vyrojily proxy servery, které by takový stream přijímaly v „povolené“ zemi a pak ho nějak vynalézavě (možná vynalézavěji než původní server) šířily do světa.

Až se bude někdo pokoušet podobně omezovat něco zajímavějšího (fandové Olympiády prominou), pak se teprve naplno ukáže, jak nesmyslná tahle snaha je. Stejně nesmyslná jako myslet si, že digitální data mohou být nekopírovatelná nebo že vám přestane chodit spam, když si budete stěžovat na jednickar@jed­nickar.com.

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).