Hlavní navigace

Internet OnLine má národní číslo

1. 2. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

1. dubna 1997 začal Internet OnLine nabízet své služby. Dnes, 1. února 2000, mine další mezník: jako první poskytovatel u nás totiž zavádí jednotné národní telefonní číslo v tarifu Internet 2000, takže se k němu bude moci připojit už skutečně každá babička na samotě u lesa.

Přepojování poskytovatelů připojení na nový tarif Internet 2000 probíhá, z významnějších poskytovatelů ho již nabízí Czech On Line se svojí službou VOLný, zatím nikdo však nezprovoznil národní verzi. Jak jsme již dříve informovali, o národní číslo zřejmě požádají jen tři poskytovatelé, konkrétně IOL, CESNET a PVT. Internet OnLine je prvním z nich, který národní číslo získá.

Implementace bude zahájena dnes úderem poledne a během odpoledne by měla být dokončena ve všech uzlech po celé republice. Nové telefonní číslo IOL, stejné odkudkoliv a rovněž se stejným tarifem, je 0971 103311. První jednička za předčíslím přitom značí, že jde o celonárodní verzi; lokální čísla mají na tomto místě nulu.

Český Telecom s jednotným celonárodním číslem koketoval již v době před svým vstup na pole poskytování Internetu, nakonec se však neodvážil s ním přijít, protože by jistě musel čelit stížnostem na zneužívání svého monopolního postavení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a možná i žalobám z nekalé soutěže u soudu. Později však přesto vylepšoval své pokrytí budováním „virtuálních“ přístupových bodů, které pouze přesměrovával po telefonní síti; poté, co byly tyto praktiky odhaleny, od nich jen velmi pozvolna upustil.

Jednotné národní telefonní číslo v rámci tarifu Internet 2000 mu konečně umožňuje pokrýt celou republiku tak, že mu nikdo nemůže nic vyčítat: stejnou šanci mají i ostatní poskytovatelé. Přeci jen je však otázkou, zda nemohlo dojít k určitému zvýhodnění. Telecom totiž pro přidělení národního čísla vyžaduje pokrytí určitých přesně specifikovaných UTO a řada poskytovatelů sice splňuje předepsaný počet, ale nějaké to specifikované UTO jim chybí. Internet OnLine přitom v poslední době před zavedením tarifu Internet 2000 velmi intenzivně budoval nové uzly: souvislost však může být i zcela náhodná.

V každém případě je však zřejmé, že právě IOL bude vzhledem k masovosti své nabídky tím, kdo bude z národního čísla profitovat nejvíce, zejména díky k tomu, že VOLný národní číslo nemá a v dohledné době asi ani mít nebude.

K dalšímu postupu v nasazování tarifu Internet 2000 se vrátíme v dalších článcích.

MMF24

Marek Antoš


Související články a odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).