Hlavní navigace

Internet OO

31. 12. 2002
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Na český telekomunikační trh vstupuje nový silný hráč. Nabízí jedinečné řešení problému tzv. poslední míle, na bázi optických vláken rozvedených až do jednotlivých domácností. Na této nově vybudované optické infrastruktuře pak nabízí vysokorychlostní přístup k Internetu, pod obchodní značkou Internet OO.

Když jsem v samotném závěru letošního roku dostal pozvánku na tiskovou konferenci k představení nové služby Internet OO, nevěděl jsem, co si o tom myslet. Pořadatelem totiž byly Pražské vodovody a kanalizace, které až dosud neměly s telekomunikacemi a Internetem nic společného. Nakonec ale zvítězila má zvědavost a šel jsem. Udělal jsem dobře, protože to, co PVK přestavily, je skutečně revolučním řešením, které by mohlo konečně pohnout rozvojem širokopásmového Internetu v celé České republice.

Abych vás dlouho nenapínal – nová služba Internet OO, kterou PVK představily, je širokopásmovým přístupem k Internetu, určeným hlavně pro domácnosti. Tomu odpovídají jak cenové podmínky, tak i jednoduchost instalace a další parametry.

Základem je vlastní optická infrastruktura

Prvním velkým překvapením pro mne bylo technické řešení, kterým se PVK rozhodly překonat klasický problém tzv. poslední míle. Tedy problém toho, jak vybudovat patřičně dimenzované přenosové kanály až do jednotlivých domácností, kanceláří, učeben a dalších lokalit, kde se vyskytují potenciální zákazníci.

Až dosud se lidé snažili „napasovat“ datové přenosy na nejrůznější typy rozvodů, které již existují a vedou do všech těchto lokalit – například na existující rozvody veřejné telefonní sítě (jako to dělá ADSL), na rozvody kabelové televize, či na silové rozvody napájecího napětí (220 voltů) apod. Teprve odborníky z PVK však napadlo podívat se na celou problematiku obráceně a hledat takovou infrastrukturu, která nevede z několika málo míst DO všech lokalit, ale opačným směrem – ZE všech lokalit do několika málo soustředěných bodů. No a takovouto infrastrukturu skutečně našli: kanalizační potrubí. Odsud pak už byl jen krůček ke konkrétnímu využití pro vysokorychlostní datové přenosy – stačí protáhnout vhodné vedení skrze záchodovou mísu, domovní stoupačky, kanalizační sběrač, stoku atd., až do několika málo míst, kde již není problém všechna vedení zakončit a navázat na páteřní sítě.

Menším technických oříškem prý byla volba vhodného kabelu, ale i zde si šikovní lidé z PVK snadno poradili. Rozhodli se pro optická vlákna, která ze všech dostupných typů kabelů dnes nabízí zdaleka největší přenosový potenciál. Po náročných zkouškách byla nakonec vybrána speciální optická vlákna nikoli ze skla (které je velmi křehké), ale z plastu. Ta vykazují mnohem příznivější mechanické vlastnosti, zejména pak odolnost vůči různým tahům a tlakům.

Celkově větší robustnost optických vláken z plastů vychází vstříc i jejich snazší pokládce. Ta je dokonce tak jednoduchá, že si ji mohou zajistit svépomocí i sami koncoví zákazníci. Stačí, když si od PVK zakoupí příslušný „instalační kit“, ve kterém je menší (ale velmi těžká) litinová koule, a dále vřeteno s navinutým optickým vláknem. Zákazník pak nemusí dělat nic jiného než hodit litinou kouli do záchodové mísy, a pro jistotu ještě pořádně spláchnout. Dále se již o vše postarají fyzikální zákony, zatímco na zákazníkovi je pouze dostatečně rychlé odvíjení optického vlákna z vřetena. Jakmile koule dorazí do vybudovaných bodů PoP v kanalizační síti (jejich přesný počet bohužel nebyl zveřejněn), o vše se již postarají technici PVK. Ti zajistí napojení optického vlákna přes rozvaděč do páteřní datové sítě.

Na straně zákazníka je pak už také vše připraveno k použití. V nejjednodušším provedení instalačního kitu (variantě BASIC) je přímo ve vřeteni s navinutým optickým kabelem zabudován konektor RJ-45 pro klasický desetimegabitový Ethernet, který lze propojit se síťovou kartou v počítači. Připravena je prý i verze s USB rozhraním.

Luxusnější provedení instalačního kitu (varianta BOX) obsahuje kromě vřetena také celou nádržku na vodu pro splachovací WC, se zabudovaným aktivním hubem se čtyřmi porty 10Base-T. Zákazník si pak buďto sám, případně s pomocí instalatéra (vodního, nikoli softwarového) vymění tuto novou nádržku za stávající, a tím má vytvořen základ pro malou domácí počítačovou síť.

Ještě další varianta instalačního kitu, která ale dosud není v prodeji, by měla zahrnovat i malý domácí firewall kombinovaný s cache pamětí. Ta je dimenzována na průměrnou potřebu vícečlenné rodiny. Vše by mělo být taktéž zabudováno přímo v nádržce s vodou pro splachovací WC.

Jaký bude Internet OO?

Revoluční způsob překlenutí tzv. poslední míle nebyl zdaleka jedinou novinkou, kterou se PVK prezentovaly na své tiskové konferenci. Místo toho, aby budovanou infrastrukturu pronajaly některému z již existujících telekomunikačních operátorů či internetových providerů, který by po ní poskytoval své služby, rozhodly se PVK využít ji samy. Tedy poskytovat vlastní služby, zpočátku pouze internetové, ale později prý i další, včetně hlasových.

První službou, kterou PVK začínají nabízet již od 1. ledna, je právě vysokorychlostní přístup k Internetu, pod výstižným názvem Internet OO (prý od: Internet Over Optics, neboli Internet přes optiku).

Než se ale dostanu k popisu základních parametrů Internet OO, rád bych se s vámi podělil o zvláštní pocit, který jsem při tiskové konferenci měl. Připadlo mi totiž, jako kdyby lidé z PVK zatím s Internetem ještě neměli moc zkušeností. Někdy také používali poněkud nestandardní terminologii, nebo si alespoň vykládali obvyklé pojmy poněkud zvláštním způsobem.

Například když došla řeč na to, že Internet OO bude asymetrický, začaly padat cifry jako 128 na dowstreamu a 512 na upstreamu. Asi jsem nebyl sám, komu to přišlo divné, jakoby obrácené, resp. na hlavu postavené – u služby, určené hlavně pro domácnosti.

Nakonec se ale vše vyjasnilo. Ukázalo se totiž, že lidé z PVK jsou zvyklí chápat pojmy „upstream“ („proud směřující nahoru“) a downstream („proud směřující dolů“) v opačném smyslu, než uživatelé Internetu. Poněkud nestandardní byly i jednotky, lidé z PVK totiž mluvili o bitech krychlových za sekundu a příslušných násobcích a místo o „přenosové rychlosti“ hovořili o „průtoku“, ale i to se nakonec vyjasnilo. V obvyklé terminologii bude Internet OO nabízet rychlosti 512/128 kbps.

Velmi netradiční bude způsob zpoplatnění. Bohužel bude závislý na přeneseném objemu dat (zřejmě právě kvůli tomu lidé z PVK mluvili o megabitech krychlových). To by samo o sobě nebylo nijak nestandardní, vždyť Český Telecom se u ADSL chystá na to samé. Zvláštností Internetu OO ale bude samostatné zpoplatnění dat jak na upstreamu, tak i na downstreamu, dokonce jinými částkami za jednotku objemu v tom či onom směru. Když to lidé z PVK popisovali, opět používali značně nestandardní pojmy jako „internetné“ a „stočné“.

Co prozradila diskuse?

Jistá nezkušenost nového poskytovatele služeb se projevila i v diskusi, když se přítomní novináři dotazovali na detaily nové služby. K mému překvapení se debata navíc točila spíše kolem samých méně podstatných detailů. Například jednoho kolegu strašně zajímal domácí firewall, který PVK slíbilo dodávat již v rámci instalačního kitu. Odpověď byla skutečně kuriózní, a opět se na ní projevila určitá terminologická nevyjasněnost. Zástupci PVK totiž místo o firewallu hovořili o „domácí čistírně“, která by měla zbavit přicházející data všech nečistot a nežádoucích příměsí. Zmiňovány byly nejen obvyklé viry, ale třeba také bakterie či řasy (vida, co všechno dnes hrozí uživatelům Internetu).

Doplňující dotaz směřoval k tomu, zda tento domácí firewall (či: čistírna) dokáže zbavit přicházející data skutečně všech nežádoucích příměsí, včetně reklam. Z odpovědi bylo patrné, že lidé z PVK vůbec netuší, o co jde – a když se jim dostalo patřičného vysvětlení, bylo vidět, že myšlenka vkládání reklam do proudů je velmi zaujala. Sami konstatovali, že je to „velmi inspirující“.

Tipy C

Další dotaz se týkal skutečnosti, že domácí firewall má obsahovat také transparentní cache paměť, dimenzovanou „podle průměrné potřeby vícečlenné rodiny“. Nakonec se ale ukázalo, že jde o něco úplně jiného, a že odborníci z PVK si nesprávně vyložili mechanismus fungování cache pamětí. Konkrétním předmětem nedorozumění byla interpretace povelu Refresh (který uživatel obvykle zadává ve svém browseru stisknutím tlačítka F5). Správně fungující cache paměť by na tento příkaz měla znovu načíst aktuální WWW stránku z jejího původního zdroje. Cache od PVK však funguje jinak. Například se vůbec nesnaží pamatovat si nějaké WWW stránky. Fungovat začíná právě až na povel „Refresh“, kdy vystříkne do svého okolí dávku aromatické látky s lesní vůní. Dimenzování „podle průměrné potřeby vícečlenné rodiny“ se pak netýká objemu cache paměti, ale zásoby oné aromatické látky.

Celkové shrnutí

I přes jisté nedostatky, či spíše nedomyšlenosti a nedotaženosti, bude nová služba Internet OO dozajista průlomem na našem domácím trhu. Doufám, že její stručné představení bylo i pro čtenáře Lupy radostnou tečkou za právě končícím rokem 2002 a nadějným příslibem pro nadcházející rok 2003. Hodně štěstí a zdraví všem…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).