Hlavní navigace

Internet pro mladší a pokročilé

13. 3. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Díky aktivitám Jiřího Peterky ml. se v oblasti Internetu stále více uplatňují také děti. V rámci Března - měsíce Internetu si uspořádaly dokonce vlastní konferenci, která se konala o uplynulém víkendu; průměrný věk přihlášených byl 12,5 roku. O průběhu konference informuje Marek Blahuš.

Díky aktivitám Jiřího Peterky ml. se v oblasti Internetu stále více uplatňují také děti. V rámci Března – měsíce Internetu si uspořádali dokonce vlastní konferenci, která se konala o uplynulém víkendu; průměrný věk přihlášených byl 12,5 roku. O průběhu konference informuje Marek Blahuš.

Malého Jirku Peterku, syna známého publicisty Jiřího Peterky, jednou napadlo, že by nebylo špatné uspořádat dětskou konferenci o Internetu. Pro dospělé existuje konferencí spousta, ale dětská konference u nás ještě nikdy uspořádána nebyla. Se svým nápadem se neobrátil na svého tatínka, jak by to udělala většina dětí, ale rovnou napsal e-mail panu Winterovi, jednomu z organizátorů kampaně Březen – měsíc Internetu. Pan Winter jeho nápad podpořil, a tak se v rámci 3. ročníku Března – měsíce Internetu mohla konat první dětská konference o Internetu, Junior Internet 2000.

Od ledna tohoto roku se děti ve věku do 15 let mohly zaregistrovat na stránkách www.juniorinter­net.czdo soutěže JuniorWeb nebo JuniorText. Do soutěže JuniorWeb mohly přihlásit WWW stránky, které samy vytvořily, bez ohledu na jejich zaměření. Do soutěže JuniorText se přihlašovaly slohové práce o Internetu, o vztahu dětí k němu, co si o něm myslí, co se jim na něm líbí a co ne.

Autoři všech přihlášených WWW stránek a slohových prací byli pozváni na konferenci Junior Internet 2000, která se konala v sobotu 11. března 2000 v pražském Klubu Lávka.

Já sám jsem se konference účastnil jako soutěžící (je mi totiž 13 let). Program začínal v 10:00. Přijel jsem už v 9:30 a našel si příhodné místo. V sále již byli přítomni hlavní organizátoři, Jiří Peterka, Jaroslav Winter, Antonín Drahovzal, moderátoři Milan Šíma, kterého jistě znáte z televizního Zavináče, a Evička Peterková, a členové rady Jiří Peterka ml., Jiří Benedikt, Karel Petržela a Vít Humpa, tedy redaktoři dětského internetového časopisu Zavináč.

V 10:00 to začalo. Milan Šíma s Evičkou Peterkovou přivítali účastníky a předali slovo prvnímu z přednášejících. Na konferenci přednášeli autoři Internetových stránek a projektů pro děti. Mezi jednotlivými přednáškami prezentovali nejlepší účastníci soutěží JuniorWeb a JuniorText své výtvory.

Orbis Pictus, Borovice, Bambiriáda, Česká rada dětí a mládeže, Školství a internet, KidFest 2000, Lupáčovka, Majáky, Svaz amatérských novinářů, Rádio Domino, Dětská televize. To jsou názvy projektů pro děti, které byly představeny. 7 nejlepších dětských stránek (JuniorWeb): Root, Lucia, Webdesign, Počítačová hudba, Bazar učebnic, Mozaika, Homepage. Přihlášeno bylo celkem 34 WWW stránek.

Průměrný věk všech přihlášených do soutěže JuniorWeb byl 12,5 roku, což je vzhledem k věkovému maximu 15 let docela nízké a překvapivé číslo.

Mezi jednotlivými příspěvky probíhala tombola, ve které děti vyhrávaly softwarové produkty a knihy od sponzorů. Žádné lístky se nekupovaly, losovalo se podle čísel vizitek, a vše bylo připraveno tak, aby si každé dítě odneslo něco domů. Nejlepší účastníci JuniorWebu a JuniorTextu získali navíc balík multimediálních CD.

Důkazem, že Internet pomáhá i postiženým lidem, byla skupinka neslyšících dětí, kterým vše převáděl do znakové řeči známý tlumočník J. Švagr, a také prezentace několika projektů pro postižené a nemocné děti (např. Majáky).

Některé z příspěvků sestavili i členové rady, redaktoři Internetového časopisu Zavináč, např. o hrách na Internetu, anglických WWW stránkách pro děti či o druzích komunikace po Internetu.

Na závěr konference připadlo vyhlášení Internetové osobnosti dětského časopisu Zavináč. Diplom za první místo si osobně převzal Ivo Lukačovič, zakladatel vyhledávače Seznam. Úplně poslední a pro většinu zúčastněných možná nejzajímavější věcí bylo vylosování vítěze zájezdu na Mallorcu. Šanci měly všechny přítomné děti, bez ohledu na kvalitu jejich soutěžního příspěvku.

O přestávce proběhla tisková konference s pořadateli akce. Po skončení konference se o nejlepší soutěžící začalo zajímat Rádio Domino, které s nimi udělalo rozhovor. Mezi dětmi se vedly hovory o možné spolupráci jejich stránek, předávaly se kontakty a vizitky.

ebf - partner 1

Z jedné z prací přihlášených do soutěže JuniorText byl převzato heslo konference Junior Internet 2000: „Rodina je táta, máma, dítě a Internet.“

0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Marek Blahuš žije v Uherském Hradišti, kde studuje na osmiletém gymnáziu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).