Hlavní navigace

Internet vám pomůže s maturitou

1. 3. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Blíží se období kritické pro čtvrtinu středoškoláků. Říká se tomu zkouška života, vstup do světa, konec krásných let... Ale jak se říká: "Někdo září, někdo v září." Přibližme si tedy několik webů, které by mohly pomoci maturantům při přípravě na den D a na to, co je čeká v dalším životě. Nabídka je široká a velmi různorodá, a to nejen v obsahu, ale i ve kvalitě.
Po článku Co nabízí weby pro studenty středních škol?, který vyšel na Lupě 8. února tohoto roku, se ozvalo v diskusi přání, aby byl napsán ještě text přímo o maturitě. Inu, samo sebou, spoustu materiálů pro maturanty lze najít pod různými odkazy z minulého článku, ale dnešní téma přece jen vypadá trochu konkrétněji než to minulé, a tak mohu zmínit další weby, o kterých by měl pečlivý maturant vědět.

Níže zmíněné servery obsahují nejenom vypracované otázky ke „zkoušce života“, ale můžete na nich najít i třeba seznamy vysokých škol, knihy se zaměřením na maturitní látku apod. Tyto weby však nejsou monotematické, ba naopak. Lze na nich najít i věci k přijímacím zkouškám na střední školy, pracovní nabídky, jazykové kurzy – a tak bych mohl pokračovat hodně dlouho.

Maturita.cz

I když jsem tento web zmínil již v předchozím článku, pojďme se na něj podívat trochu zevrubněji. Maturitní otázky tady se mi zdají dost slabě zpracované, např. Purkyně je ve článku „Kritický realismus ve světové literatuře“ řazen mezi malíře (tedy nevím, jestli Jan Evangelista maloval, jde o jiného Purkyněho, nebo se prostě autoři spletli). Pro maturitu na gymnáziu bych tedy vypracované otázky z literatury rozhodně nedoporučil. Informace u jednotlivých knih jsou, podle mého názoru, jasné jen pro toho, kdo konkrétní dílo četl, jinak se vám před očima povaluje „rozsypaný čaj“. Velká část odkazů ven ze serveru už dlouho nikam nevede („literatura-autori“). Úplně chybí otázky z matematiky, zeměpisu, dějepisu, chemie i fyziky. Ale abych nemluvil jen špatně, třeba některé otázky z angličtiny opravdu pomohou: o jejich gramatické správnosti vypovídá již to, že je opravoval rodilý mluvčí. Francouzština také nevypadá špatně, i když jde o sumu sice dlouhých, ale stále jen referátů.

Tento web navštivte při přípravě na maturitu z cizích jazyků, popřípadě pokud něco sháníte (přece jen sem chodí hodně lidí, takže vám může sekce „Pomoc!!!“ opravdu pomoci). Přírodní vědy zde v podstatě nejsou ani načrtnuty, krom odkazů ven, u kterých nikdy nevíte, na čem jste. Na stránkách je celkově patrná určitá zanedbanost, omšelost. Myslím, že by jim slušel hezký nový kabát a pečlivá aktualizace.

Imaturita.cz

Jednoduchý a přitom vkusný design naznačuje, že bychom tady konečně mohli najít něco lepšího. Naše naděje však vzápětí srazí podivná anketa otázkou „Chcete studovat v Brně?“. Ale co, vypracované maturitní otázky z češtiny jsou prostě perfektní, důležité údaje jsou podtrženy a díla jsou srozumitelně a výstižně popsána. Obdobně dobře vypadají otázky z biologie, dějepisu, marketingu a managementu a základů společenských věd. Angličtina sice není opravována rodilým mluvčím, ale působí systematičtěji a uceleněji než texty z Maturita.cz. Zato třeba francouzština se zdržuje hodně vzadu s tématy v jednom odstavečku. Matematika by vypadala hodně nadějně, kdyby fungovaly obrázky s příklady: takhle člověk neví, co se počítá. Krom otázek lze na tomto serveru najít také ukázky z přijímaček na různé školy, rozsáhlý odkazovník a hlavně podnětné „zkušenosti ze studia“, jež vám přiblíží život na jednotlivých vysokých školách.

Tento web stále žije, informací přibývá a chyb není moc. Jasně doporučím všem maturantům sekci z otázkami v češtiny (přece jen je stále povinná pro každého). Dále také musím vyzdvihnout přírodní vědy (škoda té matematiky). Francouzštináři ať minou tohle místo širokým obloukem.

Kampomaturite.cz

Centrum vzdělávání Amos provozuje mezi jinými i tyto stránky. Zatímco levý sloupek je v podstatě e-shop učebnic, vzdělávacích knih a nabídka různých přípravných kurzů, napravo naleznete novinářskou část plnou zajímavostí i věcí užitečných, ale hlavně kompletní a aktuální adresáře vysokých škol. Sekce s maturitními otázkami a starými přijímačkami sice na serveru funguje (vlevo pod e-bookshopem), ale zatím jich tam moc není (pod 25 maturitních otázek ze všech předmětů + jedny přijímačky na právo UK), navíc se musí stahovat na disk (mimochodem odkazy na soubory mi nefungovaly).

Dalšími weby pod Amosem, užitečnými pro maturanty, jsou seznamy škol na adresách: VysokeSkoly.com, VyssiOdborneS­koly.com, StredniSkoly.com, ZakladniSkoly­.com, JazykoveSkoly­.com, AutoSkoly.com. Hlavní náplň všech těchto stránek tvoří zřejmě prodej knih, seznamy a jiná omáčka mají vesměs nalákat.

Scio.cz

Samosebou nesmím opomenou web asi nejslavnější organizace zabývající se tvorbou různých testů (např. testy studijních předpokladů na fakultách Masarykovy university v Brně). Na svých stránkách nabízí sebrané staré přijímačky na jednotlivé vysoké školy, cvičné testy, národní srovnávací zkoušky apod., a to vše za určitou finanční částku. Mimoto si ještě můžete zaplatit výuku přímo přes Internet nebo online testy. Ke všemu naštěstí existuje demo, takže nikdy nekupujete zajíce v pytli. Osobně jsem si jich pár zkusil a můžu říci, že občas se vyskytnou sporné věci – mohu uvézt třeba otázku z demotestu obecných studijních předpokladů:

9. Předpokládejme, že všechny koláče jsou stejně velké.
Porce vzniklá rozdělením sedmi koláčů na deset dílů.
Porce vzniklá rozdělením deseti koláčů na sedm dílů.
Pro uvedené dvě hodnoty platí:

A) Větší je první hodnota.
B) Větší je druhá hodnota.
C) Obě hodnoty jsou stejně velké.
D) Nedá se určit, která z odpovědí A) až C) je správná.

Bohužel nevíme, co je to porce. Protože tím, že rozsekáme koláče, z nich neuděláme nic jiného než nějaké porce (zlomky 7/10 a 10/7), vyplývá nám B). Ale porce mohou být přece i jednotlivé celky koláčů (7 a 10). Porce, dle mé logiky, tak může být buď sedm rozsekaných koláčů, nebo jeden kousek ze sedmi koláčů; podle scia je správně odpověď B).

Mohl bych tady dlouho rozpitvávat téma morálnosti placení za vzdělávání, ale to nemá smysl. Kdo je ochoten zaplatit např. 1880 korun za testy k přijímačkám na MU do Brna, dostane do rukou kompletní a kvalitně zpracované materiály k procvičování a zvyknutí si na systém testů.

BRAND24

A další…

Jak jinak, i tady jsem musel vynechat spoustu malých stránek jednoho či dvou lidí, co udělali maturitu a chtěli své vypracované otázky někomu přenechat. Ale stačí pozorně hledat a člověk narazí přesně na to, co potřebuje.

Nejlépe jsou k dostání okruhy z cizích jazyků a češtiny, naopak špatně se shání matematika a chemie. Na otázky doporučuji Imaturita.cz, na nalezení další školy Kampomaturite.cz a na procvičení přijímaček Scio.cz. Klasická Maturita.cz vypadá dost bledě, zdá se, jako by se už její čas nachýlil. Dvěma nesmrtelnými zdroji veškerých informací zůstávají vyhledávač Google.com a encyklopedie Wikipedia.org.

Jste (byl/a jste) nervózní z maturity?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).