Hlavní navigace

Internetová válka: Hlas z lidu

1. 3. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V miulých dnech a týdnech jsem dostal několik set e-mailů od našich čtenářů, kteří vyjadřovali své názory na situaci kolem tarifu Internet 99. Přestože jsem nestíhal odpovídat, všechny jsem pečlivě přečetl. Několik nejzajímavějších bych rád přiblížil i vám. Začnu poněkud kritickým příspěvkem paní Krásové.

Aby hned na úvod nedošlo k nedorozumění: i já osobně souhlasím s tím, aby se všechny problémy vyřešily a byly nastoleny podmínky tak, aby všichni provozovatelé a uživatelé Internetu mohli fungovat za naprosto stejných podmínek, za nízké a minimální tarify a souhlasím s tím, že je potřeba proti Telecomu bojovat. Mé následující řádky však mají za cíl vyjádřit zásadní nesouhlas a protestovat proti velmi pochybnému způsobu boje, který je právě teď na českém Internetu veden, a který bezesporu poškozuje jeho funkci a pověst.

Proč jsou služby IOL zajímavé pro normálního člověka ? Protože tento poskytovatel nabízí mimo jiné možnost platit za připojení měsíčně a během měsíce smlouvu vypovědět. Normální občan do současných nesrovnalostí poskytovatelů nevidí. Nemyslím si, že by cena za služby IOL byla až tak rozhodující – mám za to, že ostatní poskytovatelé připojení trošku zaspali dobu – zapomněli na to, že ne všichni jsou až tak strašně bohatí, aby si mohli koupit výkonný počítač, modem, zaplatit kolik tisíc za připojení najednou na celý rok a ještě platit vysoké poplatky za impulsy Telecomu. Ze všech médií se na českou veřejnost bez rozdílu valí popularizace a propagace Internetu a je to dobře – jsou však služby providerů tak dobré a dostupné pro běžného občana? Možná se mýlím, ale na mě to dělá dojem, že nikoliv. A prospěje ve skutečnosti tato válka pověsti a popularitě českého Internetu?

Jsem připojená přes IOL, zrovna tak, jako určitá část uživatelů – při uzavírání smlouvy mě ani ve snu nenapadlo, že vlastně páchám zločin – protože teď je tak se mnou nakládáno. Zmíním se teď o svém soukromém problému, protože si myslím, že se přímo dotýká i jiných uživatelů stejně připojených. Mimo svůj pracovní poměr se denně zabývám stránkami na http://dino.om­nis.cz , činím tak večer a o víkendech a za těch pět měsíců, co stránky existují, mě stály stovky hodin tvrdé práce a pro všechny ty „chytré a prý správně jednající“ uvádím, že odměnou za tuto dřinu nebyly a nejsou peníze (světe div se), ale radost z této činnosti a současná návštěvnost 60 – 80 lidí denně (v pracovních dnech), a dále kontakt s řadou fajnových lidí, se kterými jsem se díky tomu seznámila. Současný stav mi znemožňuje o tyto stránky pečovat, a tím velmi vážně ohrožuje moje služby, které svým zákazníkům poskytuji. Jediné štěstí snad je, že mě tato činnost neživí a na ní nejsem existenčně závislá – takže jediné, k čemu dochází je to, je poškozování mojí dobré pověsti, ale to samo o sobě stačí. Kdybych totiž byla na této činnosti existenčně závislá, neváhala bych podat trestní oznámení na pachatele a žalovat je o náhradu ušlého zisku, a věděla bych na koho – trestní oznámení proti poškozování dobré pověsti však podat nemohu, mohu pouze tímto způsobem jako svobodný člověk protestovat.

Zde je mé stanovisko: nesouhlasím se současným stavem věcí a protiprávní blokádou, protestuji proti ní a žádám okamžitě její zrušení – není to správné, je to protiprávní a nechutné. Apeluji touto cestou na všechny, kteří vedou jednání (nebo nevedou ?), aby urychleně zjednali nápravu. Dále uvádím, že jsem se bez váhání 18.listopadu 1998 zapojila do stávky a dnes se vše obrátilo proti mně – příště už takovou hloupost určitě neudělám, stávkujte si příště sami. Pakliže se situace nezlepší, na protest stáhnu svoje již přihlášené stránky ze soutěže Březen – měsíc Internetu, protože nevidím jediný důvod, proč bych se měla se stránkami určené dětem pod názvem „Co je to Internet?“ podílet (za současných podmínek) na další popularizaci Internetu. Kopii ostatně zasílám na vědomí organizátorům soutěže a také na www.mobil.cz. Žádám tímto všechny provozovatele a uživatele českého Internetu, kterým zbylo v hlavě trochu zdravého, slušného a objektivního rozumu, aby problémy řešili lepším způsobem, blokádu urychleně zrušili a žádám všechny ty, kteří se mnou souhlasí, aby se k mému protestu připojili. K mému příspěvku na mobil serveru kdosi vtipně poznamenal " Když se kácí les, lítají třísky ". A já k tomu dodávám: dejte si velký pozor na to, aby ty třísky nebyly příliš velké, a nezanechaly špatně hojící se rány v těch místech, kam dopadnou.

BRAND24

J. Krásová


Starší, související články (a že jich je požehnaně):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).