Hlavní navigace

Inverze ruší místní vysílače, varuje slovenský telekomunikační úřad

15. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
15. 11. 2011

Inverzní počasí v Evropě, které trvá již týden a minimálně do konce tohoto týdne bude pokračovat, výrazně ruší signály místních rozhlasových a televizních vysílačů a naopak přináší vzdálené signály zahraničních rádií a televizí. Slovenský telekomunikační úřad kvůli tomu dokonce vydal tiskovou zprávu, protože se na něj obrací překvapení diváci, kterým se místo jejich slovenských programů na obrazovce objevují cizí televizní kanály.

K TÉMATU: DVB-T z Berlína zachyceno během inverze v Krakově, 529 km daleko

Rušení je způsobeno přírodním jevem, který umožňuje krátkodobý příjem rozhlasu a televize na stovky kilometrů, které za normálních podmínek není možné terestricky přijímat. Takovémuto druhu rušení není možné efektivně zabránit a není třeba ho nahlašovat Telekomunikačnímu úřadu Slovenské republiky, sdělil mluvčí úřadu Roman Vavro. Zatímco obyčejným divákům tento jev vadí, radioamatéry a zájemce o dálkový příjem televize a rozhlasu naopak těší.

ebf - partner 1

BLOG LUKÁŠE POLÁKA: Analog je mrtev, ať žije analog!

Zájemci o dálkový příjem uveřejňují na specializovaných internetových portálech svoje „úlovky“, například v Krakově byl zaznamenán příjem digitálního televizního terestrického vysílání (DVB-T) z vysílače v Berlíně, tj. ze vzdálenosti cca 530 km. Dne 4.11.2011 radi­oamatéři ze Slovenska navazovali spojení v pásmu 50 MHz (původní I. televizní pásmo) a radioamatéry z Finska vzdálenými cca 1 500 km. Na navázání spojení stačil výkon 3W a dipól, konstatuje Vavro.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).