Hlavní navigace

IOL testuje transparentní proxy

16. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Řada poskytovatelů se různým způsobem snaží snížit provoz ve své síti a ušetřit tak kapacity svých linek. Někdo se snaží nabídnout přímo u sebe kvalitní obsah, jiní zkoušejí třeba transparentní proxy cache. Po několika jiných poskytovatelích s ní v současnosti koketuje i Internet OnLine.

První proxy cache, která byla v českém Internetu masověji nasazena, k nám přivedl CESNET na jaře loňského roku. Jednalo se pouhý testovací provoz a týkal se „jen“ akademické sítě – tehdy – TEN-34 CZ. Ta však tenkrát podle různých odhadů tvořila zhruba deset procent celkového provozu a je proto jasné, že vliv proxy se okamžitě projevil. Zhruba o oněch deset procent totiž rázem takřka všem serverům poklesl počet unikátních IP adres, statistiky návštěvnosti se dost zahýbaly. Naopak ne tak velký vliv mělo zřejmě její nasazení na počty stažených stránek.

Kolem této první transparentní proxy cache se okamžitě strhl povyk, jehož intenzita rozhodně nebyla malá. K případu se velmi razantně vyjádřilo APO, někteří fundamentalisté z řad serverů dokonce navrhovali – nikoliv na půde APO, aby nedošlo k mýlce – zablokovat přístup ke svým stránkám z této proxy a donutit tak TEN, aby ji zrušil. Svým přístupem k této negativní reakci přispěl i CESNET, který se s oponenty příliš nechtěl bavit. Nutno podotknout, že do diskuse svou poněkud větší troškou přispěla i Lupa, tehdy asi dva měsíce stará. Při zpětném pohledu se zdá, že možná o krapítek s větším temperamentem, než by bylo bývalo nutné. Svůj názor nakonec na Lupě vyjadřily obě strany sporu, pokud vás budou zajímat, jistě si je snadno najdete v archivu článků.

Bouře poměrně záhy utichla, protože CESNET cache pouze testoval a posléze se opět vrátil k normálu. Od té doby se transparentní proxy cache objevily ještě několikrát, ale už nikdy v takovém rozsahu, jako u TENu. Nikoho už také nenapadlo začít hartusit proti nim, mimo jiné jistě i proto, že i odpůrci si postupně zvykli a přijali existenci transparentních proxy cache jako skutečnost, s níž je třeba počítat. Poskytovatelé připojení se však do jejich masového nasazování zatím příliš nehrnou. Občas ji sice někdo zkusí testovat, ale zpravidla dojde k závěru, že jednak by jedna cache provoz v jeho síti neutáhla, takže by jich potřeboval více, a jednak není úspora provozu tak velká, jak si myslel, a nestojí to tedy za to. Pokud se nemýlím, příkladem z poslední doby je Video On Line.

Poslední horkou novinkou je transparentní proxy cache v síti Internet OnLine. Správci serverů ji ve svých statistikách najdou pod adresou 194.228.176.226, ovšem jen v nepravidelných cyklech – IOL ji občas zapíná a občas vypíná. Nejde ostatně podle dostupných zjištění o jedinou cache, ve skutečnosti se testuje hned několik různých produktů od různých firem, jde o systémy na bázi Cisco (ta byla již dříve v jíných sítích testována nejčastěji), Silicon Graphics, podle Petra Součka je ve hře i NetCache. Jak dlouho má testování trvat není známo, stejně jako se neví, zda bude následovat definitivní nasazení jednoho z testovaných produktů. To ovšem možná nevědí ani v IOL a bude záležet na výsledcích testů.

Síť Internet OnLine patří u nás k těm největším, jsem tedy zvědav, zda se negativní zkušenosti, které učinili jiní poskytovatelé, projeví i u IOL. Z hlediska uživatele mi vždy transparentní cache přijde jako cosi omezujícího. Proxy cache je obecně dobrá věc, ale občas ji člověk potřebuje z různých důvodů vypnout, resp. obejít; to u transparentní proxy cache nejde.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).