Hlavní navigace

IOL trápí problémy se sítí

3. 10. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

22. září bylo pro našeho poskytovatele Internetu - společnost Internet OnLine, divizi Českého Telecomu - černým pátkem. Krátce před polednem se totiž ČTc zhroutila síť digitálních datových okruhů (mimo jiné také E1) a klienti Internet OnLine začali pociťovat časté výpadky sítě, které trvaly řádově desítky minut.

Páteční situace ještě nebyla nejhorší, ačkoli se již technici Internet OnLine pravděpodobně potýkali se značnými problémy. Provozovatelé serverů – které jsou umístěny na páteřní síti Internet Online – totiž zaznemenali výrazné zpomalení a horší dostupnost (případně úplnou nedostupnost) svých stránek. Stejně na tom byly i společnosti, které od Internet OnLine nakupují větší konektivitu (řádově Mb), aby tuto konektivitu dále prodávaly zákazníkům. Já sám jsem u jednoho takového poskytovatele připojen a některé mé internetové projekty jsou umístěny na páteřní síti Internet OnLine, takže jsem celou situaci pozorně sledoval.

První, koho jsem v souvislosti s velice častými výpadky sítě kontaktoval, byl samozřejmě můj provider, který mi však oznámil, že chyba není na jejich síti, ale na síti Internet OnLine. V pátek večer začal Internet fungovat poměrně spolehlivě a rychle. Stejně tomu bylo i v sobotu a v něděli, výpadky jsem nezaznamenal téměř žádné, a to ani v případě serverů, ani v případě mého připojení k Internetu.

V pondělí se páteční problémy opakovaly v ještě horší podobě. Internet přes den nefungoval, servery na tom byly o něco lépe, ale o ideálním stavu nemohla být řeč. Večer – kdy technici Internet OnLine pravděpodobně přestali závadu opravovat – se situace opět zlepšila, všechny technické potíže však vyvrcholily v úterý. Pokud jste sledovali online zpravodajství ze zasedání Mezinárodního měnového fondu na serveru iDnes, možná si vzpomínáte na výpadek serveru a následnou omluvu, umístěnou na titulní stránce: „Vážení čtenáři, server iDNES byl dnes po poledni necelé dvě hodiny nedostupný. Výpadek znovu způsobila technická chyba u společnosti Internet OnLine. Velmi se omlouváme.“

Dlouhá nedostupnost serveru iDnes nebyla prvním problémem Internet OnLine v posledních dnech, pro Internet OnLine to však byla určitě velká ostuda. V iDnes situaci vyřešili přestěhováním stránek se svým nepřetržitým zpravodajstvím na jiný server.

O problémech v síti Internet OnLine však tento článek být neměl, spíše jsem se chtěl zeptat, co se stalo a jak se bude Internet OnLine těmto problémům v budoucnu bránit. Nic podobného se však na tomto místě nedočtete, neboť Jana Voňavková, tisková mluvčí Internet OnLine, dosud neopověděla na dotazy, které jsem jí na základě pátečního telefonického rozhovoru zaslal emailem. Po telefonu paní Voňavková tvrdila, že síť Internet OnLine měla výpadky pouze v úterý.

ebf - partner 1

Mohu tedy posloužit pouze neoficiálními informacemi od lidí, kteří od Internet OnLine konektivitu nakupují. Největší problém byl pravděpodobně ve výpadku digitálních okruhů a následně se u Internet OnLine rozhádaly směrovače CISCO a technici se tyto směrovače snažili neustále přenastavovat, aby situaci vrátili do původní podoby. Bohužel se původní nastavení routerů obnovit nepodařilo a ani dnes se nadá hovořit o stabilitě sítě. Podle neověřených informací museli na základě žádosti Internet OnLine přijet vypomoci i technici ze Spojených států, kterým nakonec podařilo směrovače zprovoznit.

V současné době se má situace tak, že servery umístěné na páteřní síti IOLu nemají s dostupností problémy větší než obvyklé. My, kteří se přes IOL připojujeme do Internetu, už jsme také klidnější, neboť počet výpadků se neustále snižuje, včera (pondělí) jich nebylo více než pět a netrvaly déle než několik minut. Možná je to i tím, že Internet OnLine zprovoznil svůj nový portál Quick, začal nabízet připojení k Internetu zdarma, spustil velkou reklamní kampaň a nechce si tudíž dělat před novými uživateli ještě větší ostudu. Stav jeho sítě však stále není ideální a to ani přes posílení zahraniční konektivity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem serveru BonusWeb.cz a spoluzakladatelem Stream.cz. Dnes se pohybuje v telekomunikacích, vlastní firmu Kaora podnikající na poli serverhousingu a prodeje IP konektivity a staví lokálního WiFi operátora v okrese Praha - Východ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).