Hlavní navigace

Italská vláda vyčlenila 120 milionů euro na digitalizaci

9. 11. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
9. 11. 2006

Italské televizní stanice a provozovatelé zemských digitálních multiplexů budou moci v následujících třech letech čerpat ze státního rozpočtu dotace v celkové výši 120 milionů euro. Peníze lze použít na podporu přechodu z analogového na digitální vysílání, přičemž ministr informací Paolo Gentiloniho podle serveru adTV neskrývá přesvědčení, že celková suma ještě poroste.

Rok 2012 jako termín ukončení analogového vysílání v zemích Evropské unie se podle Gentiloniho blíží a Itálie se do té doby musí poprat s několika problémy. Tím hlavním je malé pokrytí státu digitálním signálem. Pokud bychom chtěli vypnout analog v roce 2007, jak chtějí někteří provozovatelé, polovina italské populace by zůstala bez televizního vysílání, varuje ministr.

MMF24

Další potíží je rozsah služby a kompresní standard. Vláda uvažuje o dvaceti digitálních programech a pohrává si s myšlenkou vysílání v MPEG-4, většina diváků digitální televize je ale vybavena přijímači s MPEG-2. Gentiloni předpokládá, že by si modernější standard vyžádal úpravu minimálně čtyř milionů set-top-boxů a integrovaných digitálních televizorů.

Pokud jde o samotné digitální programy, tento problém musí podle ministra vyřešit provozovatelé. Veřejnoprávní společnost RAI už oznámila, že do šesti měsíců představí vlastní plán přechodu na digitální vysílání, přičemž náklady na nové digitální kanály odhaduje na 25 až 30 milionů euro. Konkurenční mediální koncern Mediaset bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho nyní pracuje na projektu zemského digitálního vysílání všech svých zpravodajských kanálů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).