Hlavní navigace

Ivo Mathé: Vedení České televize kvůli ziskům rozprodává cenný archiv

25. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
25. 6. 2010

Česká televize se zbytečně a zcela účelově zbavuje svojí konkurenční výhody v podobě unikátního archivu pořadů a zpravodajství tím, že je postupně rozprodává komerčním televizím. Myslí si to Ivo Mathé, historicky první generální ředitel samostatné ČT, který vedl Kavčí hory v letech 1993 až 1999. Už dlouho nejde jen o divácky veleúspěšné seriály kdysi vyrobené Československou televizí, ale i o pořady poprvé uvedené ČT, tedy po roce 1992, napsal Mathé v komentáři pro dnešní Lidové noviny.

K TÉMATU: Odměna pro ředitele České televize Janečka: 704 780 korun

Bývalý ředitel ČT upozorňuje na populární střihové pořady komerčních televizí, ale i externích producentů ČT, které vznikají na základě archivního obrazového materiálu z Kavčích hor. Nemám na mysli pouze nárazový nákup nenahraditelných vzácných záběrů, ale metodicky vystavěné formáty na fondech, o něž musí ze zákona ČT dlouhodobě pečovat. Jednoúčelové využívání – spíš drancování – dokonale evidovaných a nelevně uchovávaných záznamů vyprovokovala v nedávných letech sama ČT, konstatuje.

BRAND24

Mathému se nelíbí, že veřejnoprávní televize zadávala výrobu pořadů založených na vlastním archivu externím producentům a pak za ně těžce platila. Vzpomíná i na rok 1993, kdy řada zaměstnanců ČT odcházela do vznikající televize Nova a odnášela si tam podle něj kazety s archivními záběry redakce zpravodajství, které se od prvního dne vysílání objevovaly v Televizních novinách Novy. Nynější rozprodávání archivních záběrů ČT připisuje Mathé motivaci managementu po co nejlepším hospodářském výsledku ČT.

Mathé tak nepřímo kritizuje současného generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, kterému Rada ČT tento týden schválila odměnu 704 tisíc korun za vyrovnané hospodaření veřejnoprávní televize. Mají-li současní ředitelé v ČT k tržnímu hospodářství totožný přístup – jeden můj pravicový přátel říká „podle VUMLu“ -, prodají licence ke všem jen trochu atraktivnějším pořadům ostatním televizím na desetiletí dopředu, zbytek archivu nechají vypálit na DVD a Blu-ray pro trafiky, vyzvednou si několikamilionové prémie, zamknou za sebou (bude-li co) a potáhnou o dům dál. Zplundrovat jinou firmu, zlobí se Mathé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).