Hlavní navigace

Jak bojoval Internet OnLine proti záplavám

20. 8. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jedním z povodní nejvíce zasažených poskytovatelů byl Internet OnLine. Což bylo vidět zejména kvůli hostování serverů iDnes, Lidovky apod. Nabízíme vám deník boje techniků proti živelné katastrofě. Český Telecom měl totiž legislativní "protekcí" přístup do záplavové oblasti, takže se jako jediný ISP směl postarat o své zákazníky.

Pondělí 12.8.2002

Dostáváme informace o budoucí možné situaci. Nikdo si nedovede představit, že by se předpověď o zaplavení Karlína mohla vyplnit, přesto připravujeme krizové texty a krizový scénář. V odpoledních hodinách se snažíme vyklidit přízemní místnosti. Pracujeme spíše s vědomím, že sem se voda určitě nedostane, ale prevence je nutná… co kdyby. Kolem 17. hodiny se zvedá hladina Vltavy, zaměstnanci se rozcházejí domů, někteří se jdou přímo evakuovat, jejich domovy jsou ohroženy.

Úterý 13.8.2002

Již od 5:00 jezdí Karlínem vozy Policie ČR a hasičů, megafony upozorňují na vzniklou situaci a žádají občany, aby opustili svá bydliště. Ohlašují evakuační centra, upozorňují na odstraňování zaparkovaných vozů z ulic. V 10:00 dochází k vyklizení celého Karlína. Lidé nevěří. Ani my nemyslíme, že voda vystoupá tak vysoko, aby nám zabránila obsluhovat celé centrum. Voda však stoupá rychle. Energetický zdroj běží, náhradní je připraven. V 9:15 je celá čtvrť odpojena od elektrického proudu. Odpoledne přivážíme náhradní zdroj, naftový generátor pracuje, je postaven na dvoře, stojí na podvozku a jeho komín je nejméně tři metry nad zemí. Kolem pomalu postupuje voda. I v této situaci, kdy je Karlín již hermeticky uzavřen, pracuje v paláci Karlín a Corso několik našich lidí. Voda je zatím daleko, rychle odnášíme poslední materiály z přízemních prostor. Naše technologické zázemí je ve čtvrtém a pátém patře, tam je v bezpečí, servery zatím pracují na plné obrátky, výpadek nemáme. V podvečerních hodinách opouštějí naši pracovníci celý komplex v Thámově ulici. Odcházejí tunelem na Žižkov a za nimi ulice zavírá voda. Rozlévá se pomalu, tiše a výhružně.

Středa 14.8.2002

Je 3:30 ráno, náš náhradní elektrický zdroj je zaplaven. Kouká z něj jen špička, voda dosahuje 2,80 metru. Neskutečné se stalo skutkem. Karlín je pod vodou do té míry, že není téměř vidět vývěsní štít na protějším knihkupectví. Šok…, pro nás pro všechny, pro obyvatele Karlína, pro celou republiku. Město je pod vodou, celé centrum je zaplaveno. Neskládáme ruce v klín. Pokud voda opadne, jsme připraveni opět přistavit náhradní zdroj elektrické energie. Jen voda nám brání. Skoro třímetrový sloupec vody nedovolí nikomu nic podniknout. Karlín se změnil v Benátky, naši pracovníci se dostávají do našich prostor pouze na člunech a vstupují přímo do prvních pater. I přes velmi nepříznivou situaci plánujeme další kroky. Naše služby musí co nejrychleji chodit, náš zákazník má stále konektivitu do Internetu, chceme zprovoznit Call Centrum internetových služeb… jen voda kdyby ustoupila. Některé důležité servery převážíme na Žižkov, převážíme je na člunech, převážíme je s obrovským nasazením našich lidí.

Čtvrtek 15.8.2002

Voda opadává, pomalu, ale přece, již pouhé dva metry, odpoledne jen metr, okamžitě zavážíme generátor a připojujeme naše hostingové centrum, servery se rozbíhají. Karlín je stále hermeticky uzavřen, nicméně máme povolení pracovat v této zóně. Uklidňující je klesající hladina, zneklidňující je zřícení vedlejšího domu. Záchranáři evakuují poslední obyvatele, kterým tato poslední událost konečně nahnala strach a donutila je opustit svůj byt. Všude kolem to velmi zapáchá, ve vodě plave snad úplně všechno, ale záchranáři i policie stále udržují v lokalitě klid a pořádek. Nás čeká ohlídání generátoru, lidé se střídají v zatopené budově, chceme pracovat, chceme zajistit naše služby, již jsme zabezpečili chod Call centra, operátoři pracují. Přivážíme náhradní elektrický zdroj a zprovozňujeme servery www.iol.cz, společnosti MAFRA, Mobil Média, VZP, JOBS, Top Into, CV OnLine, GE Capital a další.

Pátek 16.8.2002

Na dvoře je bláto a téměř sucho, lidé začínají ve speciálním režimu pracovat. Prioritou jsou zákazníci.

Sobota 17.8.2002

Na dvůr jsme přivezli nový generátor, všude je bláto, rozbité výkladní skříně, kdysi bílý mramor je pokryt vrstvou klouzajícího hnědého nánosu. V paláci Karlín se objevují již i normální lidé. Jejich cílem je začít uklízet, zprovoznit kdysi tak nádherné a důstojné prostory. Několika našim kolegům se podařilo napojit elektrický zdroj do původní zálohované sítě. Jedeme téměř na 100 procent, zprovoznili jsme většinu serverů, začínáme být konečně trochu klidní, naši klienti už zase jedou ve standardním režimu. Zemdleni uléháme, ale máme dobrý pocit.

MMF24

Neděle 18.8.2002

Je kolem 6:00 ráno, před chvílí Karlínem zazněla ohlušující rána, padá další dům. Všichni jsou zděšeni, bude to pokračovat, co bude s touto znovu vzkvétající čtvrtí moderních paláců, bílých límečků, černých duší? Pracujeme dál, vše jede v již nastaveném režimu. Do Karlína se i přes možné další zřícení dostávají lidé, začínají mapovat rozsah katastrof, začínají vyklízet, začínají si uvědomovat rozsah škod. I my se můžeme dostat k nám do Thámovky, sice s povolením, ale můžeme. Kolegové jsou uvnitř, hlídají chod serverů, hlídají chod technologie. Vše se začíná v dobré obracet, i v naší budově jsou vidět úklidové čety, občas probleskne i bílá podlaha. Pravda, zvýšená kluzkost zvyšuje naši ostražitost, ale i tak si myslíme, že máme vyhráno – a naši klienti také… je 12:00, ulicemi projíždí policejní auta, megafony nám vrývají do mozku novou zprávu: „Všichni okamžitě opusťte prostor Karlína, hrozí další zřícení domů, okamžitě… všichni…“ Ulice se dávají do pohybu, zástupy uklízejících a pomáhajících se zděšeně obracejí k ústupovým cestám. Ruce i nohy od bláta, v tváři vyčerpání a otázka, proč? Vždyť už je voda pryč! Nekompromisní zásah každého z policejní eskorty dopadá i na nás. Všichni okamžitě ven. Stojíme před otázkou, zda máme riskovat, nechat běžet všechny systémy bez dozoru, nebo riskovat a vše vypnout? Kdy se sem budeme moci vrátit? Násilná evakuace může zničit několikadenní úsilí mnoha lidí… Kolega Petr Vokulič odmítá opustit budovu, operační důstojník ho nechce pustit ze svého zorného úhlu, musí být u něj a čekat na výsledky probíhajících jednání. Konečně vítězíme a Petr se opět vrací, jdou s ním ještě tři kolegové, kteří jsou životně důležití pro náš systém.

Pondělí 19.8.2002

Na cestě je další generátor. Ve večerních hodinách bude provedeno sfázování stávajících na dvoře v Karlíně, abychom měli větší zálohu proudu. Pracujeme ve všech vnějších i vnitřních systémech… Naše část Karlína je však stále neprodyšně uzavřena…

Internet OnLine si s nastalou situací poradil:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je tisková mluvčí Internet OnLine....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).