Hlavní navigace

Jak jsou na tom čeští ISP s IPv6?

17. 3. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Što takóje IPv6? Zkoušeli jsme prozkoumat stav implementace IPv6 u českých poskytovatelů Internetu. Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše a řekneme si to na rovinu: stav IPv6 v sítích tuzemských ISP neskýtá příliš utěšený pohled. Nemálo z nich se v tomto ohledu ani nevyjádřilo, což určitě nevyznívá v jejich prospěch.

V touze zmapovat podporu IPv6 jsem se obrátil s patřičným dotazem na nejvýznamnější domácí komerční poskytovatele Internetu. Vedle „klasických“ firem jsem do průzkumu zařadil i dvě kabelové společnosti s celostátním pokrytím a všechny tři mobilní operátory, protože mobilní telefony jsou považovány za segment, pro nějž je IPv6 obzvláště zajímavé. Jistě už tušíte, že ani jeden z mobilních operátorů mi neodpověděl…

Sběr informací přinesl některé netušené zážitky. Například se od té doby zabývám úvahami, k čemu jsou informační linky, jež nikdo ani po několika minutách vyzvánění nezvedá. Snad jako jukebox, hrají tam docela dobře. Není to špatná služba, ale ještě by bylo záhodno implementovat výběr písniček.

Na osmnáct rozeslaných dotazů jsem dostal osm odpovědí. Tedy více než polovině oslovených nestálo za námahu reagovat. Dovolím si předpokládat, že s IPv6 to v jejich sítích nebude slavné. Neúspěšný pokus vyhledat Googlem v jejich doménách IPv6 mne v tom utvrzuje. Jedná se o společnosti: Český telecom (IOL), eTel, Eurotel, Karneval, Nextra, Oskar, SkyNet, T-Mobile, T-Systems a UPC.

Na dorazivší odpovědi se podíváme v abecedním pořadí:

Contactel

IPv6 není implementováno a zatím nezaznamenali žádný požadavek ze strany zákazníků na tuto službu. Nicméně zjevně se snaží být připraveni – mají přidělen prostor IPv6 adres a v krajských městech mají připraveno zařízení pro nasazení 6PE.

Czech On Line (COL)

První dobrá zpráva – COL nabízí svým zákazníkům IPv6. Je k dispozici zdarma pro komutované připojení službou Volný (viz informační stránku), u ostatních zákazníků závisí na typu připojení – v testovacím režimu se nachází několik firemních zákazníků. Ze strany COL je služba zatím považována za vývojovou a testovací, k zájemcům se snaží přistupovat individuálně a postupně nasazení IPv6 rozvíjet. Protokol se nabízí jako přídavek k IPv4, a to bez příplatku. Nativní připojení lze realizovat přibližně v polovině sítě, pro ostatní zákazníky připadají v úvahu tunely. V páteřní síti je IPv6 implementováno nativně.

Slušný je sortiment služeb. Servery všech služeb poskytovaných COL mají IPv6 konektivitu, ne všechny ji však využívají. IPv6 transport nabízejí všechny DNS servery, unixové FTP servery a news server. Postupně plánují aplikační služby využívající IPv6 rozšiřovat (WWW, pošta). Pro koexistenci IPv4 a IPv6 nabízejí Teredo server a 6to4 relay. V síti COL je umístěn i server XS26, nabízející tunely pro připojení k IPv6 síti.

Zájem zákazníků je ojedinělý. Počet uživatelů IPv6 se pohybuje v řádu jednotek.

České radiokomunikace

IPv6 nepoužívá, ani o jeho zavedení neuvažuje.

GTS Novera

IPv6 testovali v laboratorních podmínkách. Zákazníkům je ale nenabízejí, ani to nepřipravují.

ha-vel

Absolvovali zkušební a ověřovací provoz IPv6 v síti a jsou připraveni poskytnout IPv6 jako provozní službu, a to v libovolném místě své sítě. Zatím však postrádají zájem ze strany zákazníků. Cenová ani informační politika nebyly zatím oficializovány – s prvními zájemci bude zavedení služby řešeno individuálně.

InWay

Momentálně IPv6 nenabízí, ale pracuje na tom. V současnosti probíhají testy a předpokládají, že zákazníkům je nabídnou na podzim.

Tiscali

Druhá společnost, která již v současnosti nabízí IPv6. V síti je implementováno nativně. Můžete si pořídit buď oba protokoly, nebo se připojit jen přes IPv6. V prvním případě nic nepřiplácíte, ve druhém je cenová politika stejná jako pro IPv4. IPv6 je nabízeno všude tam, kde je k dispozici připojení do páteřní sítě Tiscali. Pokud se služeb týče, je k dispozici DNS pro IPv6 (včetně reverzních záznamů). Zájem je však zatím malý, podle odhadu Tiscali využívá IPv6 méně než procento zákazníků. Dostal jsem i odkaz na web, kde však najdete jen obecné informace o IPv6 jako takovém, nikoli o službách Tiscali v této oblasti. Ale je tam alespoň odkaz na formulář se žádostí o aktivaci služby či doplňující informace.

Tele2

IPv6 otestovali v páteřní síti i na aplikačních serverech, zatím je však zákazníkům nenabízejí, ani o tom neuvažují.

Shrnutí


Převeden do podoby koláčového grafu vypadá výsledek průzkumu následovně:

1589

Firmy, jež na můj dotaz nedopověděly, s největší pravděpodobností IPv6 nepodporují. Čili 72 procent z nejvýznamnějších komerčních poskytovatelů Internetu v naší republice tento protokol neposkytuje, 17 procent je na něj připraveno nebo jej chystá a u zbývajících jedenácti procent se můžete přes IPv6 připojit již dnes.

BRAND24

Je to dobrý či špatný stav? Zpočátku mě výsledky připadaly bídné, ale čím více o nich přemýšlím, tím více jsem nakloněn tomu, považovat je vlastně za docela dobré. IPv6 vězí v problému slepice vs. vejce. Uživatelé jej příliš nepoužívají, protože je jeho prostřednictvím dostupných jen málo služeb. A kdo by pro IPv6 portoval služby, když jej nikdo nevyužívá?

Z toho důvodu je zájem zákazníků nizoučký, jak ostatně dokládají zkušenosti Czech On Line a Tiscali. Nabídnutí IPv6 lze v současné době z pozice komerčního poskytovatele považovat spíše za misionářskou činnost než za zlatý důl. Proto vnímám jako pozitivní, že vůbec nějací takoví poskytovatelé jsou a že se zjevně jejich řady rozšiřují. Jen houšť a větší kapky.

Implementuje váš poskytovatel IPv6?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).