Hlavní navigace

Jak překonat nástrahy Facebooku a vytěžit z něj co nejvíce - díl 2.

18. 2. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Náš miniseriál o tajemstvích a bezpečnostních nástrahách sociální služby Facebooku se dostává k druhé a poslední části. Tentokrát se zaměříme na kouzla s feedy, příběhy z aplikací, tagování problematického videa a fotografií. Nechybí pochopitelně ani několik dalších drobností, na něž není dobré zapomínat, pokud chcete privátní informace ze svého skutečného života nechat nedotčené i v tom digitálním.

Zrada sociálních sítí spočívá do značné míry v tom, že ruší některé sociální bariéry, které za normálních okolností chápeme jako přirozené. Jejich největší nevýhodou se tak paradoxně může stávat právě to, co obyčejně chápeme jako jejich největší přínos – tedy spojování zdánlivě nespojitelného. Dochází zde k propojování společenství, která by se za normálních okolností neměla vůbec šanci setkat. O síti jako je Facebook to ale platí dvojnásob.

Snad nám dáte za pravdu, že sdílet o sobě stejné informace s přítelkyní, milenkou, spolužáky ze střední a vysoké a zároveň s pracovními kontakty není úplně ideální stav. Když pro nic jiného, tak proto, že se nikdy dokonale nezavděčíte žádné skupině. Minule jsme se zaměřili na opětovné vytyčení přirozených malých sociálních skupin ve virtuálním prostoru, nyní bych se rád pokusil shrnout možnosti, jak kontrolovat samotný informační tok, a to nejlépe obousměrně.

TIP: Tento článek je druhým dílem seriálu, který z praktické stránky analyzuje bezpečnost soukromí v sociálních sítích. Pokud vás téma zaujalo, nenechte si ujít také: Soukromí a bezpečnost v sociálních sítích prakticky – Facebook díl 1.

Paparazzi aneb tagy na fotografiích

To, co mezi vysokoškoláky mohlo být zdrojem zajímavé, byť ne zcela nevinné zábavy, to se s masovou oblibou Facebooku a jeho používáním pro pracovní i soukromé účely stalo nebezpečnou zbraní. S tím, kolik veřejně činných nebo alespoň vlivných osobností se na FB pohybuje, se docela divím, že se ještě nijak masivně nerozmohlo něco na způsob „Facebookblac­kmailingu“ (vydírání za pomoci Facebooku).

Možná je to jen otázka času, tak či tak, tagování na choulostivých fotografiích a videu představuje asi ten nejfrekventovanější facebookovský problém vztahující se ke ztrátě soukromí hned vedle informací ze statusů a informací o stavu vašeho vtahu.

Jde o následující problém: někdo vás otaguje na fotografii (tedy dosud „neidentifikované“ postavě přiřadí vaše jméno) v objetí někoho na privátním večírku. Ačkoli za jiných okolností by se nikdo z nepovolaný neměl k informaci dostat, na Facebooku je to otázka minut. Jak zabráníte tomu, aby se otagovaná fotka nebo video zobrazila v novinkách všech vašich přátel?


facebook - fotky

  • 1.Jděte na svou stránku „profile privacy page“ („soukromí profilu“).
  • 2. Změňte nastavení „fotografií s vaším tagem“.
  • 3. Když chcete všechny fotografie udržet v soukromí, zvolte „jen já“ a potom „žádné z mých sítí“. Když zvolíte „někteří přátelé“, můžete pak zadat jejich jména nebo celé seznamy.

Jak říká dnes již téměř zlidovělá moudrost z pravidel RPG hry Shadowrun, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mě nejdou. Tedy opatrnost platí pochopitelně i z naší vlastní strany, alespoň v případě, že uploadujeme fotografie.


facebook - soukr. alb

Nevýhoda tohoto opatření je, že je nelze provést plošně, ale je potřeba jej udělat album po albu. I v případě, že již na Facebook nahráváte dlouho, s rostoucím seznam přátel brzy zjistíte, že je to opatření, které se rozhodně vyplatí.

  • 1. Najeďte si na záložku fotografie.
  • 2. Aktivujte link na stránku „soukromí fotografií“ (nalézá se v pravé části obrazovky). Zde je možné manuálně nastavit viditelnost každého alba.

Stop příběhům

Nejsem vysloveně digitální voyeur, ale když už někdo neodolá pokušení sdílet o sobě na Facebooku intimní zážitky, rád si to přečtu. Opravdu jste ho už nemohla snést? Hmm, to je smutné, a není to nepochybně líto jen mně, ale také všem vašim přátelům a obchodním kontaktům. Tak či tak, pokud nehledáte houf utěšovatelů, nebo naopak nějakou momentálně osamělou utěšovatelku, bude lepší si takovéto informace nechávat raději pro sebe a stav vašeho vztahu nechat raději nezobrazený. Zábavné jsou v tomto ohledu zejména statusy vztahu, které se mění několikrát do měsíce (hlavně u žen), podle toho, jak se zrovna někdo snaží určit, jaký vlastně vztah ke svému partnerovi právě prožívá. Tady je pár konkrétních rad:

  • 1. První krok, který se vyplatí, je odškrtnout políčko vedle „odstranit status vztahu“ na stránce „feed zpráv a soukromí na zdi“. V tom vzácném případě, kdy vztah skončí nešťastně, můžete předejít ještě dalším nepříjemným pocitům tím, že to oznámíte vašim přátelům.
  • 2. Váš status vztahu spadá do sekce „Základní informace“ ve vašem profilu. Můžete kontrolovat, kdo může vidět vaše základní informace na stránce „soukromí profilu“. Uvědomte si, že další relevantní informace jako pohlaví, datum narození, sítě, a ostatní nastavení, jsou také ve vaší sekci „Základní informace“.
Podobný problém jako tagy s vaším jménem na cizích fotografiích představují některé aplikace. Vždy, když se chystáte některou z nich použít, je dobré si uvědomit dvě věci.
  • 1. Aplikace o vás sbírají data, která čerpají z celého vašeho profilu, uchovávat je smějí sice pouze po relativně krátkou dobu, to však neznamená, že pro vaše soukromí nemohou představovat exploit.
  • 2. Po každém navštívení neznámé aplikace je dobré zkontrolovat svůj profil, některé aplikace v rámci selfpromotion rády posílají zprávy na vaši zeď, ne vždy (seznamky) to musí být úplně vhodné.

Zeď nářků

A když už jsem u zdi, souvisí s ní ještě jedna věc. Používáte-li Facebook k pracovním účelům, neznamená to, že ho všichni vaši přátelé chápou a využívají také tak. Proto se občas stane, že někdo z vašich přátel pošle na vaši zeď vzkaz, který není zrovna „pracovně přátelský“ a může to mít nepříjemné následky. Facebook nabízí několik nastavení viditelnosti vašich nápisů na zdi. Také můžete nastavit, kteří přátelé smějí vzkazy na vaši zeď posílat. Lze to provést několika způsoby:


facebook - zed
  • 1. Na vaší profilové stránce můžete nastavit, kdo může vidět nápisy na zdi poslané vašimi přáteli. Abyste to udělali, klikněte na ikonu „Nastavení“ na zdi na vaší profilové stránce. Dále, najděte box zobrazený tady na obrázku a změňte nastavení „Kdo může vidět nápisy napsané přáteli?“ Navrhoval bych použít podobnou strategii, která byla popsaná v předchozím kroku ohledně kontaktních informací.
  • 2. Také lze nastavit to, kteří přátelé smějí psát na vaši zeď. Ne každý potřebuje toto nastavovat, ale někdy prostě chcete některým lidem zabránit v tom, aby posílali vzkazy na vaši stránku. Když navštívíte stránku „nastavení soukromí profilu“, je tam oddělení nazvané „nápisy na zdi“. Omezovat pisatele mi sice nepřijde jako zrovna dvakrát dobrý nápad, ale mít kontrolu nad tím, kdo může nápisy na zdi vidět, k zahození rozhodně není.

Kontaktní informace: sdílet či nesdílet?

Jsem příliš líný na to, abych jednu síť (například Linkedin) používal striktně k soukromým účelům a jinou k pracovním. S tím je ale spojený jeden problém. Speciálně pro pracovní kontakty je užitečné na Facebooku sdílet některé informace, jako například číslo na mobilní telefon. Mezi „přáteli” však mám také několik individuí, kteří by tuto informaci alespoň prozatím vědět nemuseli. Mimo jiné se tím vyhnete nepříjemným překvapením, kdy vás kontaktuje někdo, koho neznáme a kdo by rozhodně naše číslo nebo privátní e-mail znát neměl.

UX DAy - tip 2


facebook - kontakt

Nastavení lze provést následovně:

  • 1. Pokud jste informace zadali, měli byste pod tabulkou „Info“ ve vašem profilu vidět záložku „Kontaktní informace“.
  • 2. Zde kliknete na „editovat“ a rozevře se vám tabulka s nastavením. Pro každou informaci kterou máte v profilu je dobré zadat uživatelské nastavení soukromí zvlášť. Je to malá změna, ale může vám ušetřit trable v budoucnu. Mimochodem, právě zde se dají skvěle uplatnit seznamy přátel z prvního dílu.

Závěr

S trochou nadsázky by se dalo říci, že ten, kdo se pohybuje na Facebooku, nemůže být nikdy dost paranoidní – nebo je lépe říkat opatrný? Přestože můžete vypnout viditelnost mnoha sekcí vašeho profilu, není možné zabránit tomu, aby se lidé nedostali k některým informacím o vás přes vaše přátele, tak je tomu ostatně i v offline životě. Výše připomenutá nastavení spíše suplují některé ochranné bariéry, které v tom reálném životě jsou automaticky nahozené na přepínači „Enabled“. A jak jsem již citoval výše, to, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou. Na druhé straně to však ještě myslím není dostatečný důvod, proč se radostí social-networkingu dobrovolně vzdávat.

Už o vás ze sociálních sítí někdy na veřejnost (např. omylem) unikla informace, kterou jste si zveřejnit nepřáli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).