Hlavní navigace

Jak se postavit k sebevraždě? Mlčet, rozebírat detaily, nebo prostě informovat?

18. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jan Potůček Autor: 115393
Konec tohoto týdne byl hodně smutný. Ve čtvrtek Prima family potvrdila informaci, že jedna z účastnic druhé řady reality show Farmář hledá ženu spáchala sebevraždu a v pátek si vzal život bývalý zpravodaj České televize v Plzni Karel Vovesný. O obou událostech jsme na DigiZone.cz informovali strohými zprávami se základními informacemi a reakcemi televizí, jichž se tyto tragické události přímo týkaly. Přesto jsme si od některých čtenářů vysloužili nálepku média, které tyje na smrti jiných.

Jak ale informovat o tak tragické a smutné události a zároveň si nevykoledovat kritiku čtenářů? Dobrovolný odchod z tohoto světa zvolili dva lidé, kteří byli přímo spjati s televizní obrazovkou. Účastnice Farmáře, jehož druhá a aktuálně vysílaná řada se natáčela už loni v létě a krajánek zpravodajství České televize, kterého si podle obličeje pamatuje snad každý divák. Tvářit se, že se taková věc nestala, by možná bylo z hlediska potenciálních kritik od různých křiklounů nejlepší. Ale i neprofesionální.

Podívejme se na to z jiného úhlu: někteří lidé přišli o své blízké, je to pro ně velmi těžká situace. A teď by se měli – v případě reality show Farmář hledá ženu – každý týden setkávat na televizní obrazovce s člověkem, který je dobrovolně opustil. Od začátku bylo jasné, že pro Primu family je to velmi ošemetná situace. S ohledem na příbuzné a blízké zemřelé účastnice Farmáře se nemohla tvářit, že se nic nestalo a pořad bude normálně vysílat dál. Existovala reálná možnost, že Farmář skončí, nebo z něj Prima family bude muset vystříhat části, v nichž vystupuje žena, která si později sáhla na život.

KL24

Prima se nakonec s pozůstalými dohodla, že Farmář bude pokračovat v nezměněné podobě. To je informace, která je vzhledem k míře medializace této tragické události poměrně klíčová. Nevydat ji by bylo od DigiZone.cz neprofesionální. Jenže vydat takovou zprávu a vyhnout se informaci, proč Prima family nebude na Farmáři nic měnit a odvysílá ho v podobě, v jaké vznikl, aniž bychom vysvětlili, proč televize uvažovala o stažení nebo úpravě této reality show, nelze.

Sebevražda bývalého plzeňského zpravodaje ČT je rovněž událost, kterou nemůže specializovaný mediální server zaměřený na televizi pominout. Že se tyto dvě zprávy sešly v jeden den, je nepříjemná shoda náhod. Věřte, že bychom byli nejradši, kdybychom žádné podobné informace vůbec nemuseli zpracovávat a vydávat. Jenže novinář si události nevybírá.

Jak byste se jako novináři v takových případech zachovali vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).