Hlavní navigace

Jak se zbavit iPhone

24. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Když jsem zde před necelými třemi roky glosoval trampoty s nákupem tehdy nablýskaného jablečného telefonu, ani ve snu mne nenapadlo, jak bude náročné se jej zbavit. Zkoušeli jste to už?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Časy, kdy byl iPhone hypermoderní bezkonkurenční záležitostí a polučním snem všech teenagerů, časy, kdy musel v obchodech ležet nejméně dva metry od ostatních telefonů, a kdy jeho exkluzivnost plnila všechna média světa, kdy byl pěkný problém jej vůbec koupit, tyto časy jsou snad již pryč. Ano, jableční rozumbradové dále předvádějí své ještě tenčí placky, ale my ostatní víme, že jsou rozumnější, pohodlnější, flexibilnější a levnější řešení… ale nebuďme zde Flame.  Prostě iPhone už není hit, ale jeden z mnoha dostupných telefonů. Aspoň v Evropě.

Celá řada rádoby odborníků popisovala s nástupem nového i-telefonu „trable“ spojené s přechodem na něj. Vzpomínám si, že to vypadalo ve stylu „po zkušenostech z Trabanta se vám do nové Octávie bude usedat trochu těžko“. Nikdo ale neřešil otázku, jak se onoho zázraku zbavit. Vidíte, a je.

Představte si iPhone 3G. Nyní tři roky starý. Používaný jako telefon člověkem, který není geek, ale normální člověk (chodí do přírody, baví se něčím jiným než počítači a vůbec dělá divné věci). iPhone dosloužil. Prasklý displej, zničený přepínač tlumení. Investice do nového nepřipadá v úvahu, neboť majiteli se zajedl, a tak si koupil normální telefon – s klávesnicí a bez dotykového displeje, zato se zvýšenou odolností.   Tím ovšem vyvstala otázka. A ne jedna.

iPhone neobsahoval žádnou nadstandardní aplikaci. Byl (je) v něm zastaralý firmware. Ne, že by jej nikdo nechtěl aktualizovat (upřímně: nechtěl), ale protože počítač, se kterým se příležitostně zálohoval – synchronizace tomu ani nebudu říkat – má OS X Tiger, tedy nepodporovanou verzi, která neumožňuje upgrade (sic!). GPS v něm byla použita snad třikrát, datové přenosy desetkrát za tři roky; vždy za cenu přemrštěného účtu.  Tolik prerekvizity migračního martýria.

Položme si otázku, jak z iPhone dostat kontakty? Funkce exportu na SIM kartu neexistuje (sic!). Hromadný export z příslušné aplikace na Mac OS vygeneruje vícenásobný VCF soubor, který nový telefon nepřečte. Export jednotlivých VCF vygeneruje na 10.4.11 nekorektní soubory, které  nefungují, pokud kontakt obsahuje více než jedno telefonní číslo. iSync na starém Mac OS nepodporuje nové telefony. Přenos kontaktů po Bluetooth iPhone neumí (sic!).

MMF24

Migrace fotogalerie se na jiných telefonech řeší přesunem na SD kartu a vložením do nového přístroje. Mikro SD slot má v našem případě pouze přijímající telefon. Nicméně tento problém jsme s obstarožním Macem G4 nějak vyřešili. Bohužel, u poznámek a kalendáře je problém velmi podobný tomu s kontakty.

Nechci vás přesvědčovat k nákupu nového iPhone, který vás samozřejmě podobných problémů ušetří. Ale uvažujete-li o vstupu do ekosystému Apple a jste ne geek, ale normální člověk, co chodí do přírody a dělá ty další divné věci, možná by stálo zato myslet na budoucnost. Možná totiž časem budete zažívat něco podobného. A je lepší se tomu vyhnout ještě, než tam skočíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).