Hlavní navigace

Jak sledovat digitální kabelovou televizi bez set-top-boxu?

9. 7. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Máte doma digitální kabelovou televizi a otravuje vás set-top-box s druhým dálkovým ovládáním? Existuje lehké řešení, jak se dalšího přijímače, zbytečných kabelů a dvou ovládání zbavit. Musíte mít ale digitální televizor s kabelovým tunerem DVB-C a slotem pro CA modul s přístupovou kartou k programové nabídce vašeho poskytovatele kabelové televize. Že nerozumíte? Možná proto vám vaše kabelová společnost tuto možnost ani nenabízí, byť jde o poměrně lehkou operaci. Pojďme si to tedy vysvětlit polopaticky.

Set-top-box versus digitální televizor

Pokud chcete sledovat digitální kabelovou televizi bez set-top-boxu, musíte se v prvé řadě přesvědčit o tom, jaký máte doma televizor. Pokud je pouze analogový, máte smůlu a bez set-top-boxu, byť kabelového, se zkrátka neobejdete. Jiné to je u moderních digitálních televizorů. Ne všechny si ale dokáží se signálem digitální kabelové televize poradit. Nestačí mít doma moderní LCD nebo plazmový televizor, musíte se přesvědčit, zda tato televize obsahuje kabelový tuner. Ten se označuje zkratkou DVB-C a u novějších typů televizorů už bývá standardní součástí „výbavy“. Donedávna tomu tak ale nebylo a v obchodech je stále ještě mnoho modelů televizorů, které jsou sice digitální, obsahují ale pouze tuner pro příjem zemské digitální televize, označované zkratkou DVB-T.

Chystáte-li se tedy koupit nový televizor a víte, že na něm chcete sledovat digitální kabelovou televizi, raději se nechte od prodejce ujistit, že obsahuje ten správný tuner (DVB-C). Takové televizory obvykle mívají nejméně dva tunery: vedle kabelového (DVB-C) a také pozemní (DVB-T). A výjimkou nejsou ani přijímače s třemi tunery, tedy i se satelitním (DVB-S). Nás ale zajímá vyloženě kabelový tuner, který je základním předpokladem pro příjem digitální kabelové televize bez set-top-boxu. Takový televizor má po straně umístěný podélný úzký otvor, označovaný jako CI slot (CI = Common Interface = společné rozhraní). V podstatě jde o zdířku, do které se vkládá speciální kovový modul s přístupovou kartou k placeným televizním programům. Pozor, zdířku ale mívají i některé televizory s pozemním tunerem DVB-T, které jsou připraveny na případný příjem placené, tedy zakódované zemské digitální televize.

Televizor Sony - tuner DVB-T, DVB-C, DVB-S

Takzvaně „triple play“ digitální televizor od Sony obsahuje hned tři digitální tunery: pozemní (DVB-T), kabelový (DVB-C) a satelitní (DVB-S). Pro příjem digitální kabelové televize bez set-top-boxu je důležitý hlavně ten kabelový.

Místo set-top-boxu modul s kartou

DVB-C - CA modul Conax

Modul (na obrázku vpravo) s kartou nahrazují set-top-box a jsou v podstatě bránou k příjmu zakódovaných televizních programů. Kabelové společnosti ale část základních českých stanic vysílají digitálně bez kódu, a tudíž by je divák mohl na televizor s kabelovým tunerem naladit i bez modulu s kartou. Takovým způsobem se dá lehce zjistit, zda váš televizor skutečně obsahuje kabelový tuner (DVB-C). Modul s kartou zákazníkovi dodává výhradně poskytovatel kabelové televize, přičemž karta je s modulem „spárovaná“. Co to znamená? Kvůli lepší ochraně proti pirátům kabelové společnosti upravují přístupové karty tak, že jsou použitelné jen s konkrétním kusem modulu, který s ní předávají zákazníkovi. V jiném, byť na chlup stejném modulu, by karta nefungovala.

Přístupové karty párují kabelové společnosti i se speciálními kabelovými set-top-boxy, ale ty nás nyní nezajímají. Modul s kartou pro digitální televizor s kabelovým tunerem zájemce získá buď od samotného kabelového operátora, případně od prostředníka, který s ním má uzavřenou smlouvu. To je případ největší tuzemské kabelové společnosti UPC, jejíž zákazníci sice mohou moduly s kartami využít, UPC o tom ale nikde oficiálně neinformuje. Zájemce si musí kartu s modulem objednat prostřednictvím e-shopu společnosti Lica z Nymburka, která se specializuje na úpravy kabelových a IPTV set-top-boxů a modulů pro příjem digitální kabelové televize. Firma každou objednávku prověřuje u kabelové společnosti.

Jak a kde objednat „kabelovou“ kartu pro televizor

UPC Digital - přístupová karta, DVB-C

Zákazníci UPC v celé České republice (v dosahu její digitální kabelové televize) a Kabelové televize CZ v České Třebové a dalších menších městech si mohou kartu s modulem objednat na adrese www.dvb-c-shop.cz. Stačí kliknout v levé navigační liště v rubrice „CA moduly“ na odkaz SMiT Conax chipset pairing CAM. Po objednávce provozovatel e-shopu provede ověření vaší totožnosti u poskytovatele kabelové televize. To je důležité kvůli vydání přístupové karty k placeným programům digitální kabelové televize. Poté firma spáruje kartu s modulem a společně s návodem k instalaci zašle poštou na vaši adresu. Cena modulu v tomto e-shopu je 1308 Kč včetně DPH, za kartu si UPC účtuje vratnou zálohu 200 korun.

Karta od UPC zůstává majetkem kabelové společnosti a zákazník ji musí po vypovězení smlouvy vrátit firmě, za což mu UPC vyplatí zmiňovanou zálohu. Jinak tomu je u zákazníků Kabelové televize CZ, kteří si kartu kupují do osobního vlastnictví za 400 Kč. Zákazníci jiných kabelových společností si mohou modul s kartou zakoupit přímo od poskytovatele digitální kabelové televize. Jde například o jihomoravskou Moravia televizi (Self servis), jihočeskou společnost Elsat (ta nabízí modul s kartou za 1300 Kč, ale při podpisu smlouvy na jeden rok pouze za 500 Kč), kabelovou televizi Nej TV (modul s kartou nabízí za koncovou cenu 1235 Kč), společnost SATT TV z Vysočiny (cena modulu s kartou 1400 Kč), středomoravskou společnost Aqua, Kabelovou televizi Kopřivnice a další.

Zapojování modulu s kartou do televizoru

Jakmile obdržíte objednaný modul s přístupovou kartou (u e-shopu společnosti Lica je garantovaná doba dodání do čtyř pracovních dnů od potvrzení objednávky), nejprve vložte kartu do modulu (podle návodu, abyste kartu vložili správnou stranou) a celý modul poté zasuňte do zdířky po straně televizoru. Zasouvání modulu by mělo probíhat při vypnuté televizi, nejlépe odpojené od elektrické sítě. Modul do slotu netlačte mechanicky, měl by ze zdířky zhruba z třetiny vyčnívat. Jakmile pocítíte, že modul už nelze zasunout dále, nepokoušejte se ho silou posunovat dál. Jakmile je modul zasunutý, je možné zapojit televizor a spustit automatické vyhledávání digitálních programů.

Ladění programů může trvat několik minut, ale také hodin. Záleží na typu televizoru. V případě, že jste si zakoupili modul s kartou, ale připojení k digitální kabelové televizi vám nefunguje, nebo jste zjistili, že váš televizor nemá kabelový tuner, nezoufejte. Do čtrnácti dnů můžete obojí vrátit dodavateli a ten vám musí vrátit plnou cenu. Ještě předtím se ale ujistěte, zda jste kartu vložili správnou stranou do modulu a modul správnou stranou do slotu v televizoru. Pokud byste chtěli vyzkoušet stejný modul s kartou v LCD monitoru počítače, může se stát, že nepochodíte. Společnost Lica upozorňuje, že majitelé vysílacích práv placených televizí nemají většinou vykoupená práva pro příjem těchto programů na PC a proto nemůže garantovat funkcionalitu na těchto koncových zařízeních.

DVB-C - postup zapojení CA modulu do CI slotu

Schéma zapojování karty do modulu a slotu v digitálním televizoru

Proč vlastně UPC neprodává karty sama?

Tuto otázku si klade řada zákazníků největší české kabelové společnosti. Podle Petra Linka, ředitele firmy Lica, která pro UPC zpracovává objednávky modulů s přístupovými kartami k digitální kabelové televizi, je to především kvůli rozsáhlejší technické podpoře. Ve chvíli, kdy se tento modul zapojuje do desítek typů digitálních přijímačů, začnou se na vás valit stížnosti od diváků, kterým pak kabelová televize „nefunguje“. U 99 procent případů to ale není chyba modulu, nýbrž ve špatném nastavení televizoru nebo nesprávném zasunutí modulu. Technická podpora u tohoto produktu je mnohem náročnější než u set-top-boxů, vysvětlil Link v nedávném rozhovoru pro server DigiZone.cz.

DVB-C - karta zasunutá do modulu a CI slotu

Praktická ukázka zasunutí modulu s kartou do televizoru. Modul s kartou ze slotu mírně „vykukuje“.

Dalším důvodem může být snaha UPC uplatit všechny kabelové set-top-boxy, které si objednala od korejské společnosti Handan a dosud je má na skladu. Handan s výrobou těchto set-top-boxů skončil loni na podzim, UPC se ale jimi předzásobila a potřebuje se jich „zbavit“. Petr Link ale upozorňuje, že složitější technická podpora vydávaných kabelových modulů s kartami se netýká jenom televizorů. Modul můžete vsunout nejen do televizoru s kabelovým digitálním tunerem, ale i do dalších typů set-top-boxů. Variabilnost je v tomto případě obrovská, stačí mít jakýkoli digitální přijímač s DVB-C tunerem a CI slotem, vysvětluje. Řada diváků kabelové televize modulem řeší design svého obývacího pokoje, do něhož se nehodí zastaralý kabelový set-top-box Handan.

Kabelovky si dělají seznamy kompatibilních televizorů

DVB-C - karta zasunutá do modulu a CI slotu

Společnost Lica, ale také samotní poskytovatelé digitální kabelové televize, kteří nabízejí moduly s kartami pro příjem DVB-C na „vlastní triko“, vytvářejí seznamy televizorů, v nichž tyto moduly spolehlivě fungují. Když nám zavolá nějaký divák o radu, jak zapojit CA modul, máme nafocená menu různých televizorů a jsme schopni mu pomoci po telefonu, slibuje Petr Link. Máme seznam televizorů, které prošly naší odbornou úpravou. Neříkám, že prošly všechny typy, ale software u všech těchto moderních televizorů je velmi podobný. Diváci si v dnešní době moc nečtou v manuálech, obvykle po nich sahají ve chvíli, kdy je nejhůř. Někdy raději zavolají o pomoc k nám.

BRAND24

Zatím však neexistuje žádný oficiální seznam „DVB-C modul ready televizorů“ pro český trh. Diváci by ale měli vědět, že kromě kabelového tuneru DVB-C by si měli při koupi nového televizoru ověřit, zda je HD ready nebo Full HD, a umí tedy zpracovat televizní signál v kompresním standardu MPEG-4. Jedině tak se mohou spolehnout na to, že s modulem a kartou budou moci na svém televizoru sledovat přes digitální kabelovou televizi i programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Karta s modulem umí přijímat jak televizi ve standardním, tak vysokém rozlišení.

Pokud chcete mít jistotu, že to bude fungovat, můžeme se podívat, zda jsme tuto řadu výrobků testovali. Existují také různá internetová fóra jako UPC Zone, kde na toto téma běží živá diskuse. Tam existuje i seznam prověřených televizorů, u kterých moduly pro příjem DVB-C fungují, vysvětluje Petr Link.

Pokud jste zákazníky digitální kabelové televize, co používáte pro její příjem?

  • Kabelový set-top-box s kartou od kabelové společnosti.
    41 %
  • Kabelový set-top-box bez karty (přijímáme pouze neplacené programy).
    5 %
  • Modul s přístupovou kartou, vložený do slotu digitálního televizoru s kabelovým tunerem.
    43 %
  • Televizor s kabelovým tunerem bez modulu s kartou (pouze pro bezplatné programy).
    10 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).