Hlavní navigace

Jak vypadá průměrná žena?

13. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ano, my muži obvykle toužíme po nadprůměrných ženách, ale není na škodu znát, jak vypadá průměrná Velšanka či Vietnamka. Modelování ukazuje, že pokud nakombinujeme dvě nepohledné ženy, vyjde nám kráska. Ano, je to jenom model…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Server Mashable upozornil na software, který umí z velkého množství fotek vygenerovat průměrný obličej. Když tedy necháme zpracovat fotky příslušníků jednoho národa v dostatečném množství, dostaneme obrázek obličeje absolutně průměrného Uzbeka či Afghánce. Pěkné. Nechat si ukázat průměrnou ženu je pro nás muže zajímavější. Z průměru je pěkně vidět rysy a znaky, které jsou pro vybraný národ typické.

Průměrná Češka vygenerována nebyla, škoda. Když se ale podíváme na ostatní průměrné ženy, udiví nás, že všechny „průměry“ vypadají skvěle. Je to prý tím, že vygenerované obličeje jsou prakticky absolutně souměrné, což je jedním z hlavních měřítek krásy. Průměrná vygenerovaná Angličanka je k nakousnutí, i když většina příslušnic tohoto národa vypadá (co se týče měřítek krásy) spíše podprůměrně. Můžeme si tak myslet, že průměrnost je krásná, což je samozřejmě nesmysl, jelikož nás většinou zaujme někdo, kdo je jiný.

Když si v odkazované aplikaci zkusíte „namixovat“ dvě podle vašeho názoru nepříliš pěkné muže či ženy, výsledek vypadá daleko lépe. Ano, nejde o nic jiného než o model, který počítá s určitými body a výsledný tvar obličeje a to ostatní vypadá ideálně právě proto tak, jak vypadá. Vymodelovaně.

ebf - partner 1

Jde jistě o zajímavou aplikaci, ve které si můžete kombinovat evropské typy s africkými a pozorovat, že toto křížení přináší více než zajímavé výsledky. Pokud budeme průměrovat hodně obličejů, dostaneme jakýsi ideální mix, tedy obličej, který vypadá jako předloha malířů tvořících na plátno opravdu krásné lidi. Data o obličejích jsou hezká věc, ale více by se mi líbila aplikace, která pracuje s trochu jinými údaji. Vzděláním, inteligencí, koníčky, životním stylem a mnohým dalším. Místo bodů v obličeji by k průměrování sloužila zmíněná data. Jak by pak vypadal průměrný Čech? Byl by to Pražák, čtyřicátník, středoškolák, fanoušek Sparty a konzument třiceti piv za týden? Dost možná. O tom, jaká by byla v tomto ohledu průměrná Češka, bych raději ani nepřemýšlel, asi by to nebylo zrovna ideální, tak jak je to u průměru podle obličeje.

Skutečně to je tak, že mix lidí podle obličeje vyjde skvěle (podle obecných měřítek), a podle jiných, nehmotných parametrů, je to mizérie? Není to spíš tak, že i onen obličejový průměr je tak hezký, až je ošklivý?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).