Hlavní navigace

Jak zachránit Lunu – unikátní dokument o záchraně kosatky dnes na ČT 2

3. 8. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
3. 8. 2011

Dokument o záchraně mláděte kosatky jménem Luna, které se příliš brzy osamostatnilo a bez báze navazovalo kontakt s každým, koho potkalo na západním pobřeží Spojených států a Kanady, odvysílá dnes večer od 20 hodin druhý program České televize. Americký snímek Jak zachránit kosatku Lunu natočili Suzanne Chisholm a Michael Parfit, kteří se rozhodli příliš důvěřivé mládě vrátit mezi dospělé kosatky.

K TÉMATU: ČT 2 minulý týden s podílem 5,53%. Opět předstihla TV Barrandov

Když se tato malá kosatka narodila, dostala označení L-98 a jméno Luna. Lidé z pobřeží Kanady i Spojených států, kteří mohou tyto kosatky pozorovat každý den, si všimli, že Luna je samostatnější než ostatní mláďata jejího druhu. Některé se drží poblíž matky, jiné jsou spíš jako Luna. Ale ona je přece jen extrém. Potuluje se tu sama a navazuje kontakt s každým, koho potká. Bylo to nejzvláštnější mládě kosatky, jaké kdy bylo sledováno, popisuje Dvojka děj dokumentu.

ČTĚTE TAKÉ: Dokument Katka vidělo rekordních 427 tisíc diváků, ČT 2 s podílem 11,77%

BRAND24

Lidé, kteří se o opuštěné mládě kosatky zajímali, museli čelit vážnému dilematu. Vyhovět jeho potřebě se družit, nebo obnovit bariéru mezi zvířetem a člověkem, podle odborníků nezbytnou pro jeho další přežití? líčí zápletku snímku mluvčí ČT Ladislav Šticha. Populace kosatek na západním pobřeží Severní Ameriky, k níž patří i Luna, nyní čítá pouhých devadesát jedinců. Příčinou jejich úbytku je nedostatek potravy – ryb, které ubývají kvůli rybolovu, znečištění a hluku lodních motorů.

Programu ČT 2 se večerní dokumenty vyplácí, letos v létě díky nim dosahuje rekordní sledovanosti. Prakticky denně tak poráží plnoformátovou televizi Barrandov a často i filmový kanál Nova Cinema. Například v úterý dosáhla ČT 2 celodenního podílu 6,14 procenta na dospělém publiku a byla čtvrtou nejsledovanější televizí v zemi po Nově, Primě a ČT 1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).