Hlavní navigace

Jak zálohují linky čeští poskytovatelé připojení?

14. 1. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Internet je z velké části závislý na svém telekomunikačním podloží. Co se stane, když linka poskytovatele připojení vypadne? Jak mají čeští poskytovatelé své linky zálohované? Můžeme spát v klidu nebo je třeba se bát výpadků? Zaleží na konkrétním poskytovateli.

Odpověď na otázku položenou v úvodu je jednoduchá. Když vypadne linka, ať už je to pevná linka pronajatá od telekomunikační společnosti, optická, mikrovlnná nebo satelitní, žádné spojení se nekoná. Proto poskytovatelé myslí na zadní vrátka a své linky, zejména zahraniční, zálohují. Zálohování linek do NIXu nebo separátních peeringových linek není tak nutné, neboť v případě jejich výpadku je nahradí poskytovatelova zahraniční linka. Přesto někteří poskytovtelé mají více linek do NIXu od různých dodavatelů – a jak se často ukazuje, i to je rozumné.

Zajímavější je však problematika zálohování zahraničních linek. V našich podmínkách se setkáváme se třemi způsoby zálohování:

  1. více telekomunikačních linek na stejného upstream poskytovatele
  2. více telekomunikačních linek na různé upstream poskytovatele
  3. linky jsou zálohované přes NIX a jiného poskytovatele

První způsob má určitou nevýhodu v tom, že pokud je problém u příslušného upstream poskytovatele, ani 10 linek na něj nepomůže. Jen pro pořádek – asi jste sami pochopili, že upstream poskytovatel je společnost, která poskytuje připojení dalším poskytovatelům připojení :-), u nás např. Telenor ČR, Global One, Ebone,…

Na druhou stranu u velkých poskytovatelů k tak globálním výpadkům obvykle nedochází… Tento způsob zálohování linek používá EUnet – má do Amsterdamu pozemní linky od různých telekomunikačních společností, včetně satelitní linky. Podobně zálohuje své linky IBM, možná o něco lépe – linky vedou do různých částí zahraniční sítě IBM a Global One.

Druhý způsob používá mnoho menších poskytovatelů. Jeho potenciální nevýhodou je obvykle poměrně malá kapacita spojení na více upstream poskytovatelů, linky jsou většinou saturované tak akorát (ne-li o něco hůře), a když jedna vypadne, provoz pouze přes jednu je o dost pomalejší. Ale aspoň něco.

Zajímavý je třetí způsob. Typicky situace vypadá takto: Dva menší poskytovatelé, připojení k různým celosvětovým páteřím, se domluví, že si své linky budou vzájemně zálohovat pro případ výpadku. Vzhledem k tomu, že mají peering v NIX.CZ, jsou jejich sítě tak jako tak propojené i v případě výpadku zahraniční linky (resp. linky na Global One nebo Ebone). Vzájemné zálohování je jen pak otázkou nastavení BGP cesty s nižší prioritou přes autonomní systémy NIXu, druhého poskytovatele a jeho upstream poskytovatele. V případě výpadku zahraniční linky jednoho z poskytovatelů jdou data do zahraničí přes NIX a zahraniční linku druhého poskytovatele.

ebf - partner 1

Takhle nějak vypadá traceroute při výpadku zahraniční linky. Tento konkrétní úlovek (pokud zrovna výpadek neprobíhá, zjišťují se informace o zálohování linek velmi těžko) však byl důsledkem špatné konfigurace, nikoliv skutečného výpadku.
 traceroute to www.ti.cz (195.70.140.141), 30 hops max, 40 byte packets
 1  ge020.dearborn1.agis.net (205.137.48.81)  0.627 ms  1.164 ms 1.382 ms
 2  a0.771.dearborn2.agis.net (206.84.231.101)  1.118 ms  1.546 ms 2.580 ms
 3  oasanet.dearborn2.agis.net (205.137.51.38)  568.112 ms  592.873 ms  738.155 ms
 4  s0-c25-1-nix.oasanet.cz (195.144.96.66)  689.818 ms  748.806 ms 634.538 ms
 5  nix.terminal.cz (194.50.100.90)  711.264 ms  697.785 ms *
 6  nix-gw.terminal.cz (195.70.130.217)  837.614 ms  711.429 ms 1515.507 ms
 7  isp.terminal.cz (195.70.140.141)  689.489 ms  1327.153 ms 824.441 ms

Je otázkou, do jaké míry je vzájemné propojení providerů přes NIX v souladu s jeho provozním řádem (zejména s oblíbeným bodem č.7, dříve č.6). NIX rozhodně pro takovéto věci určen není, na druhou stranu, provozní řád toto explicitně nezakazuje, zahraniční provoz přes NIX v současné době stejně prochází (IBM EMEA, přesvědčit se můžete zde), a situace se týká jen poměrně řídkých případů výpadku zahraniční konektivity jednoho z takovýchto providerů…

Stav zálohování u jednotlivých providerů popisuje následující tabulka.

ISP Zálohování
Bohemia.Net Bohemia.Net má linky na Global One a Ebone a navíc záložní satelit
CESNET Zálohování linky CESNETu na Ebone není žádné. Ostatně, ani není potřeba, neboť na kabelu z jednoho routeru do druhého (přípojný bod Ebone v Praze spravuje CESNET a router Ebone je v serverové místnosti CESNETu) moc poruch nebývá. Problém ale je, že ani samotná Ebone nemá v současné době žádné zálohování, což CESNET posouvá do pozice poskytovatele bez zálohování zahraniční linky.
Do NIXu má CESNET dvě linky od různých dodavatelů.
Czcom Czcom má dvě linky: na Ebone a satelitní na Telenor
Czech Net zálohování přes NIX a Inway, kromě toho donedávna měl router v NIXu propojený sériovým kabelem s routerem GTS a zálohování probíhalo obdobně jako při zálohování přes NIX
Ebone Linka Ebone z Mnichova do Prahy není v současné době nijak zálohována, občas dochází k výpadkům. Plánuje se záložní linka přes Bratislavu a Vídeň.
EUnet EUnet má linky do Amsterdamu od třech různých dodavatelů, včetně satelitní linky.
Global One Global One má dvě linky, jednu na Global One USA, jednu na Deutsche Telecom. Kapacita linky do USA je však v současné době mnohem menší.
Do NIXu má Global One dvě linky od různých dodavatelů.
GTS GTS má satelitní linku na UUNET, linky na Ebone a Global One, navíc donedávna byl jejich router v NIXu propojený sériovým kabelem s routerem Czech Netu a zálohování probíhalo obdobně jako při zálohování přes NIX
IBM IBM má linky do sítě IBM Global Network do Ehningenu, Portsmouthu a Bratislavy
Inecnet Inecnet má dvě linky, mikrovlnou na Global One (zálohovanou navíc pozemním spojem) a satelitní na Telenor.
TEN-34CZ česká akademická síť má dvě linky do TEN-34 a na Teleglobe, kromě toho je jeho zahraniční provoz zálohován CESNETem.
Inway zálohování přes NIX a Czech Net
Mopos IPNet Mopos má jen linku na Ebone, zálohování není, pokud je známo, zajištěno
Netforce Netforce má dvě linky: na Ebone a Global One
OasaNet zálohování přes NIX a Telenor Internet
PVT.NET PVT má satelitní linku na UUNET a pozemní na Global One, navíc speciální záložní linku na UUNET do Londýna
Telecom Telecom má čtyři zahraniční linky, do dvou různých míst (Holandsko, Kanada) na tři různé upstream providery (AT&T Unisource, PTT Netherlands, Teleglobe)
Telenor ČR Telenor ČR má satelitní linku k mateřské firmě do Nittedalu.
Telenor Internet Telenor Internet má linky na Ebone a satelitní linku na Telenor, kromě toho má zálohování přes NIX a OasaNet
Do NIXu má dvě linky od různých dodavatelů
VOL VOL má kromě satelitní linky na Teleglobe 2 Mbps linku na Ebone

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborníkem na chřástala polního a Internet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).