Hlavní navigace

Jak zvětšit výdrž baterie v mobilu?

13. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tedy přesněji řečeno jak zajistit, aby mobilní telefon vydržel déle nabitý? List The New York Times zveřejnil několik tipů, jak bojovat se spotřebou baterie. Jistě máte ten problém i vy, čím dokonalejší telefon, tím kratší výdrž baterie.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Chytré telefony mají obecně jednu velkou nevýhodu. Pokud srovnáme výdrž jejich baterie s výdrží baterií starých „hloupých“ telefonů, vyjde porovnání tragicky. Starý telefon vydržel nabitý týden, nový jenom něco přes jeden den. Jistě, je to něco za něco, chytré telefony mají mnoho zajímavých funkcí, velký displej, jsou připojené k Internetu. Ale mobilní telefon slouží hlavně k tomu, abychom byli k zastižení, když je potřeba. A k zastižení bohužel nejsme, když dojde šťáva.

List The New York Times přinesl pěkné shrnutí rad, co všechno je možné udělat pro šetření baterie. Když použijete některé z nápadů, měli byste si dobu provozu mobilního telefonu (a i notebooku a dalších zařízení, protože většina rad se dá aplikovat obecně) prodloužit.

V případě, že nepotřebujete jinou síť než GSM, nepoužívejte ji, GSM potřebuje méně energie. Vyplatí se snížit jas u displeje, stejně tak pomůže ztišení zvuku při přehrávání hudby. Pokud zrovna nevyužíváte Bluetooth nebo WiFi, nemusíte mít tyto funkce zapnuté. Pokud jste v oblasti se slabým nebo žádným signálem, projeví se to na spotřebě energie, protože se mobilní telefon neustále snaží chytit síť. Příkladem může být zrovna metro, takže velcí šetřílkové by měli před vstupem do metra telefon vypnout. Ruku na srdce, touto radou se neřídí snad nikdo. 3G síť i v případě nedostupnosti také dokáže sežrat dost energie, takže je prý dobré používat sítě, které jsou dostupné. Přístup na Internetu bude sice pomalejší, ale kvalita hovorů nebude nijak omezena.

Pokud si do telefonu stahujete e-maily, dělejte to manuálně. Automatické stahování nové pošty znamená zvýšenou spotřebu energie, když se telefon často připojuje a zkoumá, zda se náhodou v mailboxu neobjevil nový e-mail. Nebo si nastavte stahování jenom několikrát za den. Další rada je poměrně kontroverzní, jelikož udělá z mobilního telefonu pouhý přehrávač hudby a organizér. Jedná se o takzvaný „airplane mode“, tedy vypnutí veškerého spojení se světem. Pokud bych chtěl opravdu šetřit baterii, vypnul bych telefon úplně.

BRAND24

Pro notebooky je další rada, která velí vypnout flashové animace a reklamy, tím se prý také prodlouží výdrž baterie. Ve výše odkazovaném článku je několik tipů na aplikace, které pomohou se šetřením energie jak pro mobilní telefony, tak pro notebooky.

I když už se nějakou dobu v případě mobilního telefonu držím většiny z výše uvedených rad, telefon mi vydrží nabitý maximálně jeden den. Důvody jsou dva. Jsem prakticky neustále připojený k Internetu (stahuji si automaticky nové tweety pomocí aplikace, v případě potřeby stahuji i e-maily a samozřejmě surfuji) a můj telefon už má něco odslouženo. Není to totiž telefon, ale mobilní kancelář. A pokud ta vydrží celý den, není to nakonec tak špatné…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).