Hlavní navigace

Jakob Nielsen: Použitelnost Windows 8? Na tabletech slabá, na PC příšerná

19. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Guru použitelnosti Jakob Nielsen se ve svém nejnovějším článku obul do uživatelského rozhraní (UI) nových Windows 8. Spojení dvou rozdílných UI (pro PC a pro dotyková zařízení) v jednom systému je podle něj vyloženě nešťastné.  Nielsen to přirovnává k Jekylovi a Hydeovi: „Windows 8 pro mobilní zařízení a tablety je jako Dr. Jekyl – zmučená duše toužící po vykoupení. Na klasickém PC jsou Windows 8 panem Hydem – monstrem, které terorizuje ubohé kancelářské uživatele a dusí produktivitu jejich…

Guru použitelnosti Jakob Nielsen se ve svém nejnovějším článku obul do uživatelského rozhraní (UI) nových Windows 8. Spojení dvou rozdílných UI (pro PC a pro dotyková zařízení) v jednom systému je podle něj vyloženě nešťastné. 

Nielsen to přirovnává k Jekylovi a Hydeovi: „Windows 8 pro mobilní zařízení a tablety je jako Dr. Jekyl – zmučená duše toužící po vykoupení. Na klasickém PC jsou Windows 8 panem Hydem – monstrem, které terorizuje ubohé kancelářské uživatele a dusí produktivitu jejich práce.“ A na základě testu s dvanácti zkušenými uživateli Windows připojuje řadu konkrétních připomínek.

Dvojí rozhraní podle Nielsena přináší několik jasných uživatelských problémů: každé rozhraní pracuje jiným způsobem, čímž se vytváří nekonzistentní uživatelská zkušenost; přepínání mezi rozhraními zvyšuje „interaktivní náklady“ na používání více funkcí a do třetice: uživatelé se musí naučit a pak si zapamatovat, kde jednotlivé funkce najdou.

Rozhraní dříve známé jako Metro ve Windows 8

Windows v novém rozhraní dříve zvaném Metro podle Nielsena ztrácejí svou někdejší největší výhodu, která dala systému jméno: používání více oken zároveň. „Produkt by měl být přejmenován na Window,“ navrhuje Nielsen. Používání jediného okna může dobře fungovat na tabletech či mobilech, uznává, ale na na velkých monitorech klasických PC uživatel ztrácí výhodu sledování více oken najednou.

ebf - partner 1

Na Windows 8 kritizuje také nový „plochý“ styl ikon a nabídek, které znesnadňují orientaci v tom, na co se dá kliknout. V neposlední řadě kritizuje nízkou hustotu informací, které se podle nového stylu vejdou na obrazovku, systém dlaždic, které nabízejí zmatené informace, nebo kontextovou nabídku základních povelů (vyvolávanou najetím myši do pravého horního rohu obrazovky), jejíž logika není uživatelům příliš jasná.

Celý text si můžete přečíst zde (v angličtině).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).