Hlavní navigace

Jaký byl Internet v pravěku II.

11. 5. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera jsme si přiblížili někdejší celosvětové sítě BITNET/EARN. Dnes vás zve Karel Chvalovský k dokončení, které se týká našich luhů a hájů. Jak to bylo s EARNem v někdejším Československu a kdy jsme se vlastně poprvé připojili do Sítě s velkým S?

Připojení Československa do sítě EARN se datuje do roku 1990. První kontakty byly prostřednictvím velvyslance H.G.Barnese, který navštívil Československo jako vyslanec nadace The German Marshall Fund of the United States. Protože ale tato nadace neměla tolik prostředků, aby mohla uskutečnit projekt takového rozsahu zprostředkoval spojení s Mellonovou nadací. Poté přijel do Československa profesor Ruth a navštívil Karlovu univerzitu, Masarykovu univerzitu a OVC VŠ (Oblastní výpočetní centrum vysokých škol) při ČVUT. Připojení na síť EARN se ujalo pravě OVC VŠ a již v říjnu bylo Československo připojeno. Národní uzel byl připojen linkou o kapacitě 9.6 kb/s do Lince na rakouský národní uzel. Původně se sice jednalo o lince 64kb, kterou by z poloviny hradila Francie, ale cena byla tak vysoká, že od tohoto projektu francouzská strana upustila.

Náš národní uzel CSEARN běžel na počítači IBM 4341 (později IBM 4381), který sloužil pouze k tomuto účelu. Postupem času se na národní uzel připojilo několik dalších počítačů. Uzly EARNu se nakonec kromě Prahy objevily i v Brně a Bánské Bystrici a z ostatních měst byl dostupný pomocí terminálů. V polovině roku 1992 byla linka do Lince posílena na 64kb, když už od počátku tohoto roku byla využívána jak pro síť EARN, tak pro Internet. Národní uzel získal i svoji internetovou adresu earn.cvut.cs, později earn.cvut.cz (která fungovala až do roku 1996).

Konec EARNu u nás je spojen s nástupem Internetu, i když největší počet uživatelů měla u nás síť EARN v roce 1994 a to téměř 5000. Pokud jde o praktické zkušenosti s provozem sítě, tak například v době kdy ještě fungovala linka 9.6kbps se odpověď na interaktivní zprávu (i s časem na psaní) vrátila z USA za 30–40sekund, což bylo na tehdejší dobu úžasné… Praha dokonce hostila zasedání nejvyššího orgánu sítě EARN a to Rady ředitelů (Board of Directors), kde byl naším zástupcem dnešní ředitel CESNETu, Jan Gruntorád. Provoz našeho uzlu CSEARN velice rychle překročil provoz národních uzlů Maďarska a Polska, ačkoli tyto státy byly do sítě EARN připojeny dříve.

To byly časy.

Tipy C

Karel Chvalovský


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).