Hlavní navigace

Japonci kupují výrobce ARM čipů. Za 32 miliard dolarů

18. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Očekává se, že akcionáři britské firmy neodejdou s prázdnou. Pro japonskou společnost je to investice do budoucnosti.

Každý týden jeden velký prodej. Zatímco před pár dny ohlašoval Avast nákup AVG, teď japonská Softbank kupuje britský ARM Holdings. Očekává se, že stejně jako v případě AVG akcionáři prodej schválí – Japonci totiž nabízí o 43 procent vyšší cenu, než kterou hlásí burzovní terminály. Informuje o tom server BBC

Šestadvacetiletá firma z Cambridge zaměstnává dnes kolem tří tisíc lidí a její procesory používá ve svých smartphonech většina výrobců mobilních telefonů, a to včetně Samsungu nebo Applu.

Akvizice je zajímavá pro obě strany. Aspoň na první pohled. Britové to berou jako důkaz toho, že ani po Brexitu nepřijdou o zahraniční partnery. Japonci zase získávají silnou kartu do hry o pozice ve světě tzv. Internetu věcí. 

KL24

ARM v Cambridge zůstává a v následujících pěti letech chtělo zdvojnásobit počet svých zaměstnanců. Japonci nechtějí nic výrazně měnit. 

Asijská společnost je v nakupovacím laufu – už dříve koupila japonskou pobočku Vodafonu a amerického Sprintu. Peníze má. Podle agentury Reuters si během posledních pár měsíců bankovní dům přeskládal portfolio a prodal za 19 miliard své akcie v čínské Alibabě. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).