Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jaroslav Kacer (Brno): Smart City je nové náboženství. Koledníci prodávají teplou vodu od Komediant - Jestli je někdo koledník s teplou vodou, tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 8. 2017 0:22

    Komediant (neregistrovaný)

    Jestli je někdo koledník s teplou vodou, tak je to právě Kacer za tiché podpory neschopného primátora Vokřála, kteří si hrají na "smart city" a holding, zatímco město nechávají likvidovat Andera od Zelených a jejich poskoky - šašky od Žít Brno.
    Smart city je jen tunel, na kterém jede ANO. Nic víc nic míň.
    Brno nemá vyřešenu základní infrastrukturu, územní plán ("díky" Zeleným), kteří tam s Kacerem sedí a my budeme řešit hlouposti alá smart city a hyperloop do Prahy či zbytečné cyklostezky...

  • 29. 8. 2017 0:35

    Doplnění (neregistrovaný)

    Teď jsem si všiml, že on dává jako příklad toho, co se podařilo, ten neskutečný paskvil okolo levnější šalinkarty, že to jde nahrát na bankovní kartu.
    Myslím, že další diskuze je s ním zbytečná, když jednu z největších krávovin považuje za ukázkový úspěch.

  • 31. 8. 2017 8:38

    Petr M (neregistrovaný)

    No lepší vtip je to, jak xsse jim povedlo spojit šalinkartu a platby za odpady. Lidi zaplatili plnou cenu šalinkarty a pokud měli včas zaplaceno za odpad, město jim část peněz za šalinkartu dalo zpátky. Ale finančák ten "dar od města" bral jako příjem a začal se po lidech vozit, že to mají zdanit...

    U nás máme SMART odpady, a to je vesnice s 90 barákama a cca 300 lidma. Akorát tomu nikdo neříká SMART, prostě to tak funguje a hotovo.
    1) Plasty, sklo, papír, elektro odklad a kovy dáváme do průhledných plastových pytlů. Když je pytel plný (předepsaná váha), nalepí se štítek s čárovým kódem. Dá se odtáhnout na dvůr obecňáku, nebo každý druhý čtvrtek hodit před barák a sveze to multikára. Tyhle vytříděný pytle se evidují.
    2) Bioodpad jde do kontejneru na OÚ, nabízeli dotovaný kompostéry za 200 a kdo má prase nebo slepice, nemá odpadky z kuchyně. Tam je to v klidu.
    3) Suť jde na OÚ do velkoobjemovýho kontyše, nebo pokud je toho víc se dá objednat odvoz.
    4) Nebezpečný odpad (chemikálie, zářivky,...) k odevzdání ve středu na OÚ.
    5) Ostatní jde do popelnic. Popelnice jsou registrovaný (objem, majitel) a popeláři naskenují čárový kód. Svoz jednou za čtyři týdny (když jsem bydlel v Brně, popelnice byly plný za tři dny svoz po týdnu, třídění nikdo neřešil). Dneska jsem dával popelnici, minule jsem vynechal.
    6) Podle poměru tříděnýho odpadu a počtu odvezených popelnic a celkovýho množství odpadu se dělají statistiky domácností. Průběžně se dá přihlásit na web a zkontrolovat, jak si vedu.
    7) Na konci roku se udělá souhrn a kdo dobře třídí, dostane slevy z poplatku za odpad.

    Takže ono je to o lidech a o tom, jak se k tomu postaví, ne o předražených online krámech a dokupování licencí.

  • 1. 9. 2017 9:01

    Jakub (neregistrovaný)

    Možní to pro Vás bude obrovským překvapením. Ale to co funguje ve vesnici, která má dohromady méně obyvatel než jeden velký panelák, a kde si lidé vidí do talíře, FAKT nebude fungovat v anonymním městě se stovkami tisíc obyvatel ...
    ... plus studentů a dalších lidí, kteří sem jen dojíždí a k městu samotnému nemají žádný vztah.

  • 1. 9. 2017 7:39

    Petr M (neregistrovaný)

    Všichni ne, máme i pár obecních bytů. Navíc je tady i efekt "malýho akvárka", který rozhodí i když někdo udělá rodinou oslavu pro 20 lidí, nebo se pořádá nějaká akce typu hody.

    A jenom tak mimochodem, nápad není úplně od nás.Systém se za ty tři roky rozšířil v podstatě na půl okresu, lokálně se ladí jenom detaily jako perioda svozu. A tam už jsou prý i nějaký středně velký města...

    A co vím, tak ve městech jsou tři důvody, proč se netřídí, ostatní jsou výmluvy:
    1) Kontyše na tříděný odpad jsou "daleko" a lidi jsou lenošní.
    2) "Námaha" se tříděním se nijak nekompenzuje, maximálně dobrým pocitem.
    3) Pro popeláře je jednodušší vysypat jeden kontyš na konci ulice, než sbírat pytle a skenovat kódy.

    I v bytovkách mají lidi sklepy nebo nějaký takový prostor. Nám doma pytle zaberou prostor cca 1m^2, takže to není až tak velký problém, když se chce. A ono když dáš lidem možnost odevzdávat odpad neanonymně výměnou za slevu třeba 10% na svoz odpadu, máš vyřešený přeplněný kontyše na sklo a papír, ale musíš projet město a posbírat pytle...

  • 1. 9. 2017 7:59

    Ass (neregistrovaný)

    Jenomže to co píšeš je právě ten problém, kdy politici si chtějí nechat objem vybraných peněz, protože už pro ně mají nápady za co je utratí a na druhjhou stranu vidí, že když občan bude třídit a klesne finanční náročnost na straně města s tříděním odpadu a někdy i za to dostávají peníze, tak ty peníze zůstanou co se ušetří "soukromé firmě" a to je asi ten problém se slevou...
    A tím nechi ani naznačit, že by pak bokem firma vyplatila politikům bakšiš, protože to se v ČR nedějě a je to pomluva na žalobu ;)

  • 1. 9. 2017 8:48

    Petr M (neregistrovaný)

    Však píšu, že je to o tom, jak se k tomu kdo postaví. Když se chce, tak začne odpad třídit i ten, kdo ho dřív házel do škarpy, protože popelnice platí tak jako tak a za pytel ve škarpě nedostane slevu.Když se chce tunelovat a ne řešit problémy, tak se nic nezmění.

  • 31. 8. 2017 16:18

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Ovšem ve městě je odpadkový statistický model mnohem stabilnější. Ad hoc korekce jsou nerentabilní.

  • 31. 8. 2017 15:27

    Pavel (neregistrovaný)

    Pokud je u vás 90 čísel, je vše jednoduché. Všichni asi bydlí ve vlastních domech, na všechno je přímo vidět a dá se reagovat operativně. No a rutinní chod obce určitě zvládá tajemnice nebo jak se to dnes jmenuje, a pokud něco zavrže, každý ví, kde bydlí starosta. Tohle ve městě fungovat nemůže, už jen proto, že panelákovém bytu by se těžko daly ukládat pytle do přespříštího čtvrtku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).