Hlavní navigace

Je to kopie Novy, nebo to není kopie Novy?

11. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jan Potůček Autor: 115393
Řeč je samozřejmě o televizi Barrandov. Opakovat po sté, že právě dnes, 59 minut před polednem, zahájí tenhle digitální program vysílání, je asi zbytečné. Zajímavější je pohled na jeho schéma, televizní tváře a porovnání s dřevními dobami televize Nova – když jí ještě šéfoval Vladimír Železný a vysílala z Měšťanské besedy u Národní třídy. Barrandov se totiž začínající Nově hodně podobá.

A asi to není žádná chyba. Plnoformátová televize pro masového diváka se nedá dělat jinak než Nova nebo Prima, v programu zkrátka budou všechny myslitelné formáty a záleží už jen na oddělení skladby programu, jak dobře je namíchá, aby z nich vytěžilo co největší sledovanost. To je ta největší alchymie: mít takového kvalitního člověka Prima, dokázala by z dnešního schématu vytřískat daleko větší úspěch, protože mnohé zahraniční seriály a filmy má kvalitnější nebo přinejmenším srovnatelné s Novou.

Co však na Barrandovu nejvíce připomíná Novu, a právem, jsou vlastní pořady a tváře. Už jsme si jaksi zvykli, že když se někdo na Nově okouká, velice ráda po něm sáhne Prima nebo Česká televize. Konkrétně baviči či moderátoři zpráv takto kolují mezi barrandovským kopcem, Palmovkou a Kavčími horami velmi pravidelně. Nikdo si moc netroufá vytahovat nové tváře, protože co kdyby se na ně diváci nechtěli dívat. Barrandov to má podobné: přivede si Zuzanu Bubílkovou s vyčpělou Politickou střelnicí, ale aspoň má jistotu, že onen potenciální milion diváků, kteří ji vyhledávali na Nově i ČT, mít bude (kéž by!).

Když si čtu bulvární titulky, kolik českých slavíků a bavičů vystoupí na dnešní open party TV Barrandov, a vidím jejich tváře na fotografiích ze zkoušek, nenacházím žádný rozdíl mezi touto open party a kteroukoli party televize Nova. Stále titíž lidé z českého showbyznysu, jenom se tentokrát přesunuli o pár metrů vedle. Přepnou kvůli nim diváci z Novy na novou televizi? Nebo si počkají, až Karel Gott přijde do jiné show na Nově? Těžko říci. Karel Gott by měl být už dávno na odpočinku a nesbírat další České slavíky, ale průměrný český televizní divák si myslí něco jiného.

Barrandov je skvěle připravený. Vyhne se přímým soubojům, nebude proti seriálům na Nově a Primě nasazovat vlastní seriály, nechystá se soupeřit o diváky večerních zpráv, protože by to nebylo rentabilní. Má od svého ocelářského majitele miliardu na rozjezd a nemusí se trápit tím, zda sežene dost inzerentů. Letos prý chce na reklamě vydělat 100 milionů korun. Směšná částka ve srovnání s Novou, kde se počítá v miliardách. Do černých čísel se chce TV Barrandov dostat do tří let, kdy by chtěl dosáhnout deseti až patnáctiprocentního podílu na sledovanosti. Smělý, velmi smělý cíl!

Jenže Barrandov nemá co ztratit. Za tři roky to možná zabalí, nebo se mírně přeformátuje. Začne vysílat víc béčkových zahraničních filmů, nebo přidá estrády. Nebo se mu podaří přitáhnout diváky a zatápět Nově, i když ve sledovanosti se jí asi jen tak nepřiblíží. Jisté je jedno: od televize Barrandov nečekejme nic obzvlášť nového a originálního. Bude to další, v pořadí třetí plnoformátová komerční televize pro masového diváka. Bývalého „nováka”, který nespadá do přísné cílové skupiny 15 až 54 let, na niž míří Nova.

ebf - partner 1

Zkrátka nic pro člověka, kterého dnešní televize nebaví (čest výjimkám). Od Barrandova skutečně nemůžeme čekat onu změnu, která nám je vtloukávaná do hlavy s příchodem digitálního vysílání: že přijdou nové, jiné televize. Žádné nové jiné televize totiž neexistují. Jsou televize, které vydělávají a uživí se, a to jsou koncepty, které už existují a známe je. A jsou televize, které z těchto konceptů vybočují a jsou buď placené, a nebo zkrachovalé.

P.S.: Pokud marně hledáte vránu Danu, dočkáte se jí příští neděli.

Na co se u TV Barrandov těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).