Hlavní navigace

Jihokorejští policisté si odnášeli pevné disky z Googlu

11. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jihokorejská policie vpadla do kanceláří tamního zastoupení Googlu. Zajišťovala totiž materiály potřebné k vyšetřování podezření z nedovoleného sběru a ukládání dat o uživatelích, kterého se měl Google dopustit. Jde o záznam dat z nezabezpečených bezdrátových sítí WiFi, k němuž se Google už v minulosti přiznal. Podle svého tvrzení je sbíral omylem, když jeho snímkovací vozidla kromě fotek pro Street View měla mapovat i bezdrátové sítě a přístupové body. Google informace o jejich poloze používá…

Jihokorejská policie vpadla do kanceláří tamního zastoupení Googlu. Zajišťovala totiž materiály potřebné k vyšetřování podezření z nedovoleného sběru a ukládání dat o uživatelích, kterého se měl Google dopustit. Jde o záznam dat z nezabezpečených bezdrátových sítí WiFi, k němuž se Google už v minulosti přiznal. Podle svého tvrzení je sbíral omylem, když jeho snímkovací vozidla kromě fotek pro Street View měla mapovat i bezdrátové sítě a přístupové body. Google informace o jejich poloze používá u svých mapových služeb mj. k zjištění aktuální polohy uživatele. Po nátlaku německých úřadů však přiznal, že jeho vozidla zaznamenávala během jízdy i data poletující bezdrátovými sítěmi.

Google od začátku tvrdí, že jde o omyl, ale i tak se o jeho aktivity zajímají úřady hned v několika zemích. „Návštěva“ jihokorejské policie v kancelářích Googlu je ale dosud nejrazantnějším krokem proti americkému internetovému kolosu v této věci. Vyšetřovatelé si měli odnést pevné disky a dokumenty v papírové podobě. Pro Google je celá kauza poměrně velkým problémem. Nejenže mu teoreticky hrozí sankce, ale pořádný šrám dostala i jeho image. Už teď příznivci orwellovských teorií vidí v Googlu jednu velkou hrozbu pro soukromí uživatelů Internetu (a netřeba k tomu být rovnou paranoik), takže podobný skandál je pro Google dosti svízelnou situací. (BBC News)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).