Hlavní navigace

Junior Internet 2001

13. 3. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na začátku stála myšlenka malého Jirky Peterky, syna stejnojmenného publicisty, o tom, že by nebylo špatné uspořádat dětskou konferenci o Internetu. Výsledkem spolupráce s jeho kamarády a především sdružením BMI je již druhý ročník dětské konference o Internetu Junior Internet, který se před pár dny uskutečnil.

Konference se konala v sobotu 10. března 2001 v pražském Klubu Lávka. Hlavní náplní konference bylo vyhlášení výsledků pěti soutěží, které její organizátoři připravili pro děti ve věku do 15 let. Ty se mohly přes Internet přihlásit do některé ze soutěží JuniorWeb, JuniorText, JuniorBanner a JuniorMusic. Probíhala také soutěž Planeta Internetu ve spolupráci se společností Planeta.

Do soutěže JuniorWeb mohly děti přihlásit WWW stránky, které samy vytvořily, bez ohledu na jejich zaměření. Do soutěže JuniorText se přihlašovaly slohové práce o Internetu, o vztahu dětí k němu, co si o něm myslí, co se jim na něm líbí a co ne. Novinkami letošního ročníku byly soutěže JuniorBanner a JuniorMusic o nejlepší reklamní banner propagující konferenci Junior Internet a o nejlepší hudební nahrávku vytvořenou pomocí počítače. Na konferenci byli pozváni autoři všech přihlášených příspěvků, několik nejlepších z každé kategorie dostalo možnost svůj výtvor na konferenci prezentovat.

Já sám jsem se zúčastnil obou ročníků konference (mám totiž 14 let). Loni jsem tam byl pouze jako divák, protože můj soutěžní příspěvek nebyl vybrán mezi nejlepší, ale letos jsem mezi nejlepší pětku postoupil, takže jsem se zúčastnil jako soutěžící. Program začínal v 10:00. Přijel jsem již v 9:30 a našel si příhodné místo. V sále již byli přítomni hlavní organizátoři, Jiří Peterka a Jaroslav Winter a členové programové rady Jiří Peterka ml., Jiří Benedikt, Karel Petržela a Vít Humpa, tedy redaktoři dětského internetového časopisu Zavináč.

Bylo prezentováno celkem 25 příspěvků. Kromě představení výsledků nominačních soutěží se jednalo o prezentace internetových aktivit pro děti a obecné přednášky o tom, jak má vypadat správný web, o webové grafice, počítačové hudbě apod. Představeny byly tyto projekty pro děti:

Mezi jednotlivými příspěvky probíhala tombola, ve které děti vyhrávaly software, hardware, knihy a propagační předměty od sponzorů. Vše bylo připraveno tak, aby si každé dítě něco odneslo. Nejlepší účastníci nominačních soutěží získali hodnotné ceny.

KL24

Celá konference byla natáčena kamerami, takže jste na adrese http://live.a­tlas.cz mohli sledovat přímý přenos. Na stejné adrese si nyní můžete přehrát záznam.

Z loňského ročníku bylo přejato motto konference Junior Internet, které pochází z jednoho z loňských příspěvků: „Rodina je táta, máma, dítě a Internet.“ Bližší informace o konferenci naleznete na http://www.ju­niorinternet.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Marek Blahuš žije v Uherském Hradišti, kde studuje na osmiletém gymnáziu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).